Tips voor je kinderen

Voor kinderen is een scheiding een heel heftige ervaring. Hoe help je de kinderen na de echtscheiding? Om te beginnen is het belangrijk dat jij je kind op een goede, duidelijke manier ondersteunt. We hebben wat handige tips voor je kinderen en jou op een rijtje gezet. Een mediator kan jullie hierbij ondersteuning bieden.

Blijf goed luisteren naar je kind

Je kind heeft veel vragen over de echtscheiding. Het maakt zich zorgen en soms moet je kind zijn verhaal kwijt. Neem daar de tijd voor. Blijf rustig zitten, onderbreek je kind niet en wees voorzichtig met te snelle oplossingsgerichte reacties. Je kind wil gehoord worden. Het heeft behoefte aan geduld en jouw ongedeelde aandacht.

Vaak stellen kinderen zich terughoudend op met hun emoties, omdat ze bang zijn dat jij overstuur raakt. Maak je kind duidelijk dat er ruimte is voor alle gevoelens. Vertel je kind bijvoorbeeld dat het normaal is om te hopen jij en je partner weer bij elkaar komen. Je kind kan zich schamen voor deze wens. Leg uit dat dit niet nodig is, omdat alle kinderen willen dat hun ouders bij elkaar zijn. Benadruk tegelijkertijd dat jullie echt niet meer bij elkaar komen.

Leg je kind uit dat de scheiding niet zijn schuld is

Veel kinderen denken dat zij de echtscheiding hebben veroorzaakt. Je moet je kind er geregeld van overtuigen dat het absoluut niet zijn schuld is. Het is belangrijk dat je de eerste jaren na de scheiding blijft benadrukken dat de scheiding een beslissing van jou en je partner is. En dat je kind daar niets mee te maken heeft.

Maak het niet mooier dan het is

Vertel je kind geen smoesjes, bijvoorbeeld dat papa even weg is voor de zaak. Want kinderen voelen het precies aan wanneer je iets voor ze achterhoudt. En dat zullen ze als onprettig ervaren, ook als ze weten dat je het voor hun bestwil doet. Kinderen hebben behoefte aan duidelijke, begrijpelijke antwoorden op hun vragen.

Ga niet wijzen

Probeer je in gesprekken met je kind niet negatief uit te laten over je partner. Daarvan raakt je kind in een loyaliteitsconflict. Communiceer niet met je partner via je kind en sta open voor positieve opmerkingen over je partner. Jouw kind mag van allebei zijn ouders houden. Als je je kind daarin belemmert zal het zich terugtrekken, gaan liegen of somber worden.

Zorg dat je je vrienden blijft zien. Daardoor voorkom je dat je je kind met jouw zorgen opzadelt. Bovendien helpt het je om lastige momenten met je kind te relativeren.

Stel je kind gerust

Vaak zijn kinderen bang dat er na de echtscheiding te weinig geld zal zijn voor eten, kleding of het huis. Leg je kind uit dat die angst onterecht is. Kinderen die bij hun moeder gaan wonen, kunnen soms bang zijn voor hun veiligheid. Vertel je kind daarom wat je van plan bent te doen bij brand of tegen inbrekers, zodat je kind zich geen zorgen hoeft te maken.

Vraag naar vriendjes met gescheiden ouders

Als je je kind vraagt naar vriendjes van wie de ouders ook gescheiden zijn, geeft het je een beter beeld van hoe je kind een scheiding ziet en waar het bang voor is. Je hebt dan de mogelijkheid om misverstanden uit de weg te ruimen. Bovendien kun je je kind bewustmaken van het feit dat het niet de enige is met gescheiden ouders.

Lees samen een boek over scheiden

Een andere manier om de echtscheiding met je kind te bespreken is door samen een boek over scheiden te lezen. Het helpt je stap voor stap zaken te bespreken. Bovendien structureert het de gedachten van je kind. Je kind heeft door het lezen van een boek een concrete aanleiding om vragen te stellen.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!