“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Echtscheiding levert financiële problemen op

05 apr, 2019 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Veel mensen hebben spijt van de scheiding. Dit komt met name door de financiële gevolgen die de scheiding heeft meegebracht. Uit een onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen zich van te voren beter had willen laten informeren over de scheiding.

Zaken niet geregeld

Meerdere mensen lieten de krant de Telegraaf na een oproep weten dat zij er na hun scheiding achter kwamen dat ze de zaken niet goed geregeld hadden. Baak waren ze te goed van vertrouwen richting de ex-partner geweest. Door alle emoties zaten ze er niet genoeg bovenop. Afspraken bleken niet duidelijk vastgelegd en veel mensen kampen met dure advocaten die maar facturen blijven sturen. Ook komt het vaak voor dat de pensioenen die niet goed geregeld zijn.

Schuldsanering

Een mevrouw kwam na de scheiding in de schuldsanering terecht. De gezamenlijk woning werd maar niet verkocht. Ze kwam alleen voor sociale huur in aanmerking wanneer haar ex haar zou uitkopen en het huis op zijn naam zette.
Zelf had ze het graag anders gedaan, want er moet gelijkwaardigheid zijn op liefdesgebied maar ook op zakelijk vlak. We waren immers beide eigenaar van de woning in voor- en tegenspoed.

Regel zaken goed

Ook zijn er veel verhalen over pensioenen die niet goed geregeld zijn of mensen die na een vechtscheiding van jaren er nog niet uitkomen. Daarom is het zo belangrijk om de financiële zaken goed te regelen als je nog samen bent. Leg afspraken vast bij een notaris. Dit is soms lastig wanneer je verliefd bent, maar wel enorm belangrijk! Mocht het ooit fout gaan dan zijn de zaken goed geregeld.

Vrouwen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat vooral vrouwen er slecht van af komen door de scheiding. Bij 80% van de vrouwen gaat de koopkracht achteruit. Ook hebben de vrouwen te maken met een pensioengat omdat ze vaak minder hebben gewerkt. Wat wel opvalt is dat mannen, zoals blijkt uit een nieuw onderzoek, vaker spijt hebben van de financiële gevolgen van een scheiding dan vrouwen.

Pensioen

Volgens de vFAS, is het nodig dat scheidende stellen beter inzicht krijgen in het financiële plaatje. Men moet weten wat ze financieel te wachten staat. Niet alleen in de nabije toekomst, maar ook over een aantal jaren als je met pensioen gaat. Het komt helaas nog te vaak voor dat de pensioenafhandeling wordt vergeten.
Op het jaarlijkse ledencongres van de vFAS lanceert Aegon De Financiële Vooruitblik bij Scheiden. Dit is een tool die de verzekeraar ontwikkelde met onder meer het Nibud en de vFAS. Het is de bedoeling dat de tool wordt gebruikt door advocaten en mediators als hulpmiddel om het financiële plaatje rond te krijgen.