“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Omgangsregeling kinderen

  • Welke omgangsregeling past het best bij jullie situatie?
  • Neem direct contact op met ons en we helpen jou!
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Lees voor

Als ouder heb je recht op omgang met je kinderen. Om dit goed te regelen is het belangrijk dat jullie een omgangsregeling opstellen. Deze omgangsregeling komt in het ouderschapsplan te staan.

Wist je dat het opstellen van een ouderschapsplan verplicht is als je gaat scheiden en je kinderen hebt? In het ouderschapsplan komen alle afspraken te staan over bijvoorbeeld de omgangsregeling, de kinderalimentatie en de verdeling van de vakanties. Een advocaat of mediator kan helpen om alle afspraken goed op papier te zetten. Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, dan kun je ook gebruik maken van onze online ouderschapsplan.

Heb je al een goede advocaat of mediator die je helpt bij het regelen van de echtscheiding? Wij brengen je graag in contact met een goede specialist. Bel ons op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in en we helpen jou direct.

Wat is een omgangsregeling?

In een omgangsregeling, ook wel bekend als bezoekregeling, staan alle afspraken die jullie maken over de omgangsregeling. Het is aan jullie om te bepalen wie de verzorgende ouder is. Dit is de ouder die de meeste zorg- en opvoedingstaken op zich neemt. Hier zijn de kinderen het vaakst. Daarnaast moet er in de omgangsregeling komen te staan hoe vaak en wanneer de kinderen bij de niet-verzorgende ouder zullen zijn. Het staat jullie vrij om hier samen de nodige afspraken over te maken. Lukt het niet om er samen uit te komen, dan zal de rechter de omgangsregeling bepalen.

Hoe ziet een omgangsregeling er in de praktijk uit?

Hoe jullie omgangsregeling er in de praktijk uit komt te zien, hangt onder andere af van de leeftijd van jullie kinderen. Gaat het om een baby die nog borstvoeding krijgt, dan zal een uitgebreide omgangsregeling lastig zijn. Ook hebben jongere kinderen juist meer behoefte aan rust en regelmaat. Te veel heen en weer gesleep is dan zeker niet een te raden. Als de kinderen iets ouder worden gaat dit al veel gemakkelijker en kun je ook de kinderen betrekken bij het vaststellen van de omgangsregeling. Wat vinden zij zelf het prettigst.

Ook is er natuurlijk de praktische kant van het verhaal. Wanneer werken de ouders, hoe zit het met school en clubjes. Dit zijn allemaal zaken die invloed kunnen hebben op de omgangsregeling. Vroeger werd vaak afgesproken dat de kinderen eens in de twee weken een weekend, de helft van de feestdagen en de helft van de schoolvakanties bij de niet-verzorgende ouder zijn. Tegenwoordig komen dit soort omgangsregelingen steeds minder voor en krijgt ook de niet-verzorgende ouder steeds meer de kans om een grotere rol te spelen in het leven van de kinderen. Er wordt steeds vaker voor gekozen om de omgangsregeling fiftyfifty te verdelen. Je spreekt dan van co-ouderschap.

Voorbeeld uit de praktijk

Karin en Robert hebben samen twee kinderen. Sem van 5 en Lisa van 8 jaar oud. Twee weken geleden hebben ze besloten uit elkaar te gaan. Gelukkig kunnen ze nog goed met elkaar overleggen. Samen gaan ze aan de slag met het ouderschapsplan. Karin is eigenlijk altijd degene geweest die het meest voor de kinderen heeft gezorgd. Ze besluiten dan ook om dit zo te laten, zodat er voor de kinderen niet teveel verandert. Robert werkt fulltime, maar heeft met zijn werk kunnen regelen dat hij voortaan iedere woensdag vrij is.

Karin en Robert spreken af dat de kinderen om het weekend bij hem zullen komen logeren. Hij haalt ze op vrijdagmiddag op van de BSO en brengt ze zondagavond na het eten weer naar huis. Daarnaast zullen ze op woensdag bij hem zijn. Ze blijven dan ook slapen, zodat Robert ze de volgende dag naar school kan brengen. Karin en Robert kunnen zich allebei goed vinden in de regeling en nemen dit op in het ouderschapsplan. Ze spreken wel af dat ze de regeling zullen aanpassen als de kinderen het niet prettig blijken te vinden.

Hoe houd ik mijn partner aan de omgangsregeling?

De omgangsregeling is niet vrijblijvend. Het is een verplichting en je moet je er aan houden. Doet je ex dit niet, dan kun je naar de rechter stappen om hier een dwangsom op te zetten. Maakt je ex er een potje van en houdt hij/zij zich aan geen enkele afspraak, dan kun je proberen om de bestaande omgangsregeling aan te passen of te beëindigen. Je zult dan wel met goede argumenten moeten komen om de rechter te overtuigen. Ook omgangsbegeleiding kan hierbij soms helpen en kan ook worden opgelegd door de rechter.

Als je op korte termijn een besluit van de rechter nodig hebt, kun je een kortgedingprocedure opstarten. Een kortgedingprocedure is een versnelde procedure waarin de rechter een voorlopige uitspraak doet. Dit soort procedures worden zo rond de zomervakantie vaak gevoerd. Ben je gescheiden, heb je allebei gezag en wil je met je kind op vakantie naar het buitenland? Dan zul je hiervoor toestemming moeten vragen aan je ex. Wil de ex geen toestemming geven, dan kun je de rechter vragen om vervangende toestemming te geven.

Hulp van een gespecialiseerde advocaat

Wil je via de rechter de omgangsregeling aanpassen of op korte termijn een beslissing afdwingen? Je hebt dan een gespecialiseerde advocaat nodig die je hierbij helpt. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Meer informatie