Omgangsregeling kinderen

Omdat je als ouder recht hebt op omgang met je kinderen, moeten jullie een omgangsregeling opstellen. Die regeling komt in het ouderschapsplan te staan.

Wat is een omgangsregeling?

In een omgangsregeling, oftewel bezoekregeling, staan alle afspraken over de omgang met de niet-verzorgende ouder. De verzorgende ouder is de ouder die de meeste zorg- en opvoedingstaken op zich neemt en waar de kinderen de meeste tijd verblijven. Deze omgangsregeling kunnen jullie zelf vormgeven. Jullie moeten zelf afspraken maken over wanneer en hoe vaak de kinderen bij de niet-verzorgende ouder zijn.Lukt het niet om er samen uit te komen, dan zal de rechter de omgangsregeling bepalen.

Hoe ziet een omgangsregeling er in de praktijk uit?

Hoe jullie bezoekregeling er in de praktijk uit komt te zien, hangt onder andere af van de leeftijd van jullie kinderen. Gaat het om een baby die nog borstvoeding krijgt, dan zal een uitgebreide omgangsregeling lastig zijn. Ook hebben jongere kinderen juist meer behoefte aan rust en regelmaat. Te veel heen en weer gesleep is dan zeker niet een te raden. Als de kinderen iets ouder worden gaat dit al veel gemakkelijker en kun je ook de kinderen betrekken bij het vaststellen van de omgangsregeling. Wat vinden zij zelf het prettigst.

Ook is er natuurlijk de praktische kant van het verhaal. Wanneer werken de ouders, hoe zit het met school en clubjes. Dit zijn allemaal zaken die invloed kunnen hebben op de omgangsregeling. Vroeger werd vaak afgesproken dat de kinderen eens in de twee weken een weekend, de helft van de feestdagen en de helft van de schoolvakanties bij de niet-verzorgende ouder zijn.Tegenwoordig komen dit soort omgangsregelingen steeds minder voor en krijgen ook vaders steeds meer de kans om een grotere rol te spelen in het leven van hun kinderen. Er wordt steeds vaker voor gekozen om de omgangsregeling fiftyfifty te verdelen. Je spreekt dan van co-ouderschap.

Hoe houd ik mijn partner aan de omgangsregeling?

Een bestaande omgangsregeling is moeilijk aan te passen of te beëindigen. Je zult zwaarwegende argumenten moeten hebben om de rechter te overtuigen. Zo moet bijvoorbeeld je ex-partner zich al lange tijd structureel niet aan de afspraken hebben gehouden.

Als je op korte termijn een besluit van de rechter nodig hebt, zul je een kortgedingprocedure moeten opstarten. Een kortgedingprocedure is een versnelde procedure waarin de rechter een voorlopige uitspraak doet. De rechter kan bijvoorbeeld beslissen dat je kind volgende maand wel mee op vakantie mag met de niet-verzorgende ouder.

Wil je via de rechter de omgangsregeling aanpassen of op korte termijn een beslissing afdwingen? Je hebt dan een gespecialiseerde advocaat nodig die je hierbij helpt. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!