“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Co-ouderschap en alimentatie

  • Ook bij co-ouderschap moet er vaak alimentatie worden betaald!
  • Laat het bedrag altijd berekenen, dat scheelt veel discussie.
  • Heb je vragen over co-ouderschap of alimentatie? Wij helpen je graag verder.
9,5
Klanten vertellen

1317 beoordelingen

Lees voor

Veel mensen denken dat er bij co-ouderschap automatisch geen sprake is van alimentatie. Dit is niet waar. Ook bij co-ouderschap zal degene met het hoogste inkomen nog altijd een klein bedrag moeten betalen aan degene met het laagste inkomen.

Uitgangspunt is dat bij beide huishoudens de situatie ongeveer gelijk moet zijn. Het is dus niet de bedoeling dat de kinderen bij de ene ouder de nieuwste computers hebben en bij de ander alleen een blokkendoos om mee te spelen. Met de kinderalimentatie kan dit een beetje rechtgetrokken worden. De alimentatie zal wel een stuk lager zijn dan bij een andere omgangsregeling.

Alimentatieberekening

Als ouders kun je onderling afspreken hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden. Het lastige hierbij is dat de één het bedrag altijd te hoog zal vinden en de ander te laag. Jullie hebben tegenstrijdige belangen en dat kan het heel moeilijk maken om samen afspraken te maken. Vaak is het slim om een officiële alimentatieberekening te laten maken door een specialist. Dit hoeft niet veel geld te kosten, maar zorgt er wel voor dat het bedrag dat jullie afspreken zeker weten klopt. Hierdoor is hier ook geen discussie meer over mogelijk. Dat scheelt een hoop gedoe.

Let op:
Hulp nodig bij een draagkrachtberekening? Onze financieël adviseur helpt je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Wel of geen alimentatie

Zijn jullie inkomens gelijk en is de omgangsregeling echt 50/50 verdeeld, dan hoeft er geen alimentatie betaald te worden. Is er wel een verschil tussen de inkomen, dan zal er wel een alimentatiebedrag afgesproken moeten worden. Dit geldt ook als de kinderen meer bij de ene ouder zijn dan bij de ander.

Gezamenlijke rekening

Bij co-ouderschap kun je er ook voor kiezen om een zogenaamde ‘kindrekening’ in het leven te roepen. Allebei de ouders storten hier iedere maand een bijdrage op, bepaald aan de hand van hun inkomen. Daarnaast wordt de kinderbijslag op de rekening gestort. Alle kosten van de kinderen worden van deze rekening betaald. Dit geeft beide ouders de kans om bijvoorbeeld met de kinderen schoenen te gaan kopen en zorgt ervoor dat er openheid is over de kosten.

Meer informatie