“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

5 tips om je kind te begeleiden tijdens een verhuizing na scheiding

16 aug, 2021 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Een scheiding heeft een grote invloed op jouw kind. Een hoop veranderingen staan voor de deur. Papa en mama zijn niet meer samen en wonen straks niet meer samen in één huis en je kind moet verhuizen. Hoe kun je je kind het beste begeleiden in deze situatie? Wij geven je graag een aantal tips om de verhuizing voor je kind zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hoe begeleid je kind bij een verhuizing na de scheiding?

Een scheiding zet het leven van je kind op zijn kop. Alles lijkt ineens te veranderen. Wat als jullie ook nog eens gaan verhuizen? Hoe kan je je kind hier zo goed mogelijk in begeleiden? Wij geven je 5 goede tips!

  1. Praat erover
  2. Nieuwe spullen
  3. Afscheid nemen
  4. Alvast wennen
  5. Aandacht in een hectische periode

1. Praat erover

Je kunt je kind alvast een beetje voorbereiden op de verhuizing. Zo zijn er bijvoorbeeld hele leuke boekjes te vinden die uitleggen wat verhuizen precies betekent.
Neem vooral ook de tijd en aandacht om over de verhuizing te praten. Boosheid, angst en verdriet zijn allemaal emoties die deze verandering bij je kind teweeg kan brengen. Hoewel je ouder-hart natuurlijk breekt als je kind verdrietig is, is het niet zo handig om je kind hiervan af te leiden. Net zoals bij ‘grote mensen’ mogen emoties er best zijn en moeten die ook de ruimte krijgen. Als je je kind ervan wil afleiden, komt het later alsnog een keer terug. Praat er dus over met je kind en geef ook aan dat het heel logisch is dat hij/zij verdrietig of bang is. Het zou fijn zijn als de ex dit ook op deze manier aanpakt. Op die manier ziet jullie kind ook dat jullie alles samen zo goed mogelijk proberen te regelen. Dat geeft vertrouwen.

2. Bekende spullen

Voor een volwassene kan verandering al heel spannend zijn. Voor kinderen is dit nóg spannender. Kinderen zijn namelijk heel gevoelig voor verandering. En verhuizen naar een nieuw huis, misschien wel twee huizen, is een ingrijpende gebeurtenis. Een tip om deze verandering wat makkelijker te maken is om spullen uit het oude kamertje van je kind mee te nemen naar de nieuwe kamer. Een tafeltje, fotolijstje, het bedje of bepaald speelgoed. Alles wat voor je kind bekend is kan helpen de overgang makkelijker te maken.

3. Afscheid nemen

Alle veranderingen kunnen ervoor zorgen dat een kind angstig wordt of bang is om jullie kwijt te laten. Besteed hier de komende periode wat extra aandacht aan. Neem bijvoorbeeld als ouder de tijd om afscheid te nemen van je kind en geef je ex de ruimte om afscheid te nemen bij een wissel tussen jou en je ex. Als je ex weg is, neem de tijd en ga lekker naast je kind op de bank zitten. Heel belangrijk: praat niet slecht over de ander waar je kind bij is! Probeer als ouders een lijn te trekken en je kind het vertrouwen te geven dat alles wel op zijn pootjes terecht komt.

4. Alvast wennen

Betrek je kind bij de verhuizing. Ga samen voor de verhuizing vast bij de woning kijken en laat alvast zien welke kamer voor je kind zal zijn. Betrek je kind ook bij het inrichten van de kamer. Zo voelt hij of zij zich helemaal betrokken bij het proces. Uiteindelijk heeft het namelijk ook een klein voordeel: je kind mag een hele nieuwe kleur of een leuk behang kiezen voor de kamer!
Je kunt daarna direct even een rondje door de nieuwe buurt maken om te laten zien waar bijvoorbeeld die superleuke nieuwe speeltuin zit en waar jullie straks de boodschappen zullen doen. Zo kan je kind alvast wennen aan het idee van verhuizen, met een concreet beeld van de omgeving in zijn of haar gedachten.

5. Aandacht in een hectische periode

Deze periode is niet alleen voor je kind heftig. Ook voor jou breekt een hectische periode aan. Voor jou zijn er namelijk ook genoeg veranderingen. Bovendien heb je een hele verhuizing te regelen. Logisch dat je ontzettend druk bent. Toch is het belangrijk je kind niet uit het oog te verliezen door jouw drukte. Probeer je kind toch zo veel mogelijk aandacht te geven. Aandacht geven en toch efficiënt omgaan met jouw, in deze periode, kostbare tijd? Ga samen de spulletjes van je kind inpakken. Dat is een win-win situatie want het is een hele goede verwerkingsstrategie voor je kind, want die pakt zijn eigen spullen in om naar een nieuw huis te brengen, en jij hebt er een inpakhulpje bij! Wel één die waarschijnlijk wat langzamer is, maar he, alle beetjes helpen. En ach, dat beetje quality-time is toch ook best gezellig.