“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Politie doet niets bij niet nakomen omgangsregeling

24 apr, 2020 | Algemeen, Juridisch, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Sinds corona de gemoederen bezig houdt, is er ook veel aandacht voor het niet nakomen van de omgangsregeling. Natuurlijk waren er altijd al ouders die zich maar weinig aantrokken van de omgangsregeling. Door de coronamaatregelen lopen steeds meer mensen tegen dit probleem aan en is hier ook aandacht voor in de media. Nu blijkt ook dat de politie en het OM maar weinig doen op het moment dat iemand de omgangsregeling niet nakomt.

Aangifte

Houdt jouw ex zich niet aan de omgangsregeling? Dan kun je aangifte doen bij de politie. Toch blijkt uit onderzoek van Reporter Radio dat de politie ouders oproept om geen aangifte te doen. Omdat er officieel geen sprake is van een strafbaar feit kan de politie eigenlijk niets doen. Daarnaast slokken dit soort aangiftes te veel tijd op van de politie.

Kennis en ervaring

“De politie heeft te weinig kennis en ervaring om op te treden bij problemen rond complexe scheidingen”, dit zegt Bas van ’t Hoff van het Vader Kennis Centrum. ” We zien dat ouders bijna het bureau worden uitgegooid en moeite hebben om aangifte te mogen doen. Dit terwijl het onttrekken van kinderen aan het ouderlijk gezag in het Wetboek van Strafrecht staat.” Het zou het mooist zijn als hier een speciale eenheid voor komt. “Deskundigen met ervaring met de politieorganisatie, het strafrecht, maar ook met de psychologische aspecten die meespelen. Dit ontbreekt nu”, vertelt Van ’t Hoff.

Familierechter

Ook het OM doet niets en is van mening dat dit soort zaken thuishoren bij de familierechter. Familierechter Cees van Leuven denkt hier anders over. “De rechter is geen handhaver. Als iemand de verkeersregels niet naleeft, krijgt die een boete opgelegd. Dan is het klaar en komt de rechter niet meer in beeld. In het familierecht is het andersom. Daar blijven ouders bij ons terugkomen”, aldus Van Leuven.

Geld

Ook de juridische medewerkers van De Nationale Adviesbalie krijgen veel te maken met ouders die tegen een muur aanlopen als het gaat om het nakomen van de omgangsregeling. “Recht hebben en recht krijgen zijn twee verschillende dingen. Wil je je recht krijgen, dan moet je naar de rechter. Om naar de rechter te kunnen, heb je een advocaat nodig. Het inschakelen van een advocaat brengt flink wat kosten met zich mee en dan moet je ook nog griffierechten betalen. We krijgen mensen aan de telefoon die al meerdere keren bij de rechter zijn geweest, omdat de ex zich niet aan de afspraken houdt. Deze mensen lopen leeg op de advocaatkosten. Op een gegeven moment kunnen zij dit niet meer opbrengen en geven op. Uiteindelijk zijn de kinderen hier de dupe van”, vertelt juridisch medewerker Marleen van Beek van De Nationale Adviesbalie.

Corona

“Het is opvallend dat dit onderwerp nu zo in het nieuws komt. Door corona is hier ineens veel meer aandacht voor, terwijl dit eigenlijk altijd al speelt. Laten we hopen dat er een oplossing komt, dan is de coronacrisis toch nog ergens goed voor geweest”, aldus Van Beek.