“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nieuw wetsvoorstel pensioenverdeling na scheiding brengt risico’s met zich mee

19 nov, 2021 | Algemeen, Financieel, Juridisch
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie waarschuwen voor de risico’s van het nieuwe wetsvoorstel van de pensioenverdeling na scheiding. Men loopt het risico op problemen bij deze nieuwe regels. Heb je namelijk eenmaal een keuze gemaakt, dan kun je deze niet meer terugdraaien. De twee belangenclubs vragen de Tweede Kamer om de nieuwe pensioenverdeling uit te stellen.

Huidige situatie

Op dit moment is het zo dat je binnen twee jaar na scheiding moet aangeven bij je pensioenfonds dat je gescheiden bent. Soms wordt dit vergeten of niet gedaan, en dat brengt dan de nodige  problemen met zich mee. Daarnaast vindt de verdeling van het pensioen pas plaats op de daadwerkelijke pensioendatum. Dit verloopt ook niet altijd even lekker, want je bent voor uitkering van het pensioen afhankelijk van het moment dat jouw ex besluit met pensioen te gaan. Dit kan de nodige gevolgen hebben.

De nieuwe regels

Straks hebben gescheiden stellen automatisch recht op de helft van het pensioen van hun ex. Alles wat is opgebouwd, wordt direct bij de scheiding verdeeld door het pensioenfonds of de verzekeraar. Wil je dit anders, dan moet je dit doorgeven tijdens scheiding. Gebeurt dat niet of te laat, dan is de verdeling niet meer te wijzigen. Met de nieuwe regel heb je dus direct bij scheiding zelf de financiën in handen.

Te weinig aandacht voor het pensioen

De pensioenfondsen en de verzekeraars zijn bang dat dit door hulpverleners makkelijk over het hoofd wordt gezien. Omdat alles bij de nieuwe regels helemaal automatisch gaat, kan het gebeuren dat er bijna niet meer over gesproken wordt tijdens de scheiding. Ze zijn bang dat advocaten, mediators of adviseurs hierdoor te weinig aandacht aan het onderwerp besteden, omdat er dan een wettelijke standaardverdeling is. Voor de stellen die gaan scheiden komt er tijdens een scheiding heel wat bij kijken. Het is een heftige periode waarin van alles geregeld moet worden: werk, zorg voor de kinderen, een huis dat verdeeld moet worden… Aan die dingen wordt meestal wel gedacht maar pensioen kan dan zo vergeten worden.

Boze en teleurgestelde bellers

Het Verbond en de Pensioenfederatie vrezen dat zij straks gescheiden partners aan de telefoon krijgen die boos en teleurgesteld zijn. Het kan goed voorkomen dat ze pas jaren later ontdekken dat ze niet goed genoeg zijn geïnformeerd. “Maar wij kunnen dan niets meer voor ze betekenen, we staan helemaal achteraan, tegen de tijd dat wij een scheiding in onze administratie zien, moeten de afspraken al lang gemaakt zijn,’ zegt Maat van de Pensioenfederatie.

Ook biedt het nieuwe wetsvoorstel veel en ingewikkelde keuzes voor de pensioenuitvoerders. Zij zijn van mening dat de keuzevrijheid ook makkelijker geregeld kan worden. En dan wordt er ook nog eens onderscheid gemaakt in stellen die getrouwd, geregistreerd of samenwonend zijn. Hierdoor wordt het allemaal erg complex en komen er hogere kosten bij kijken.

De tijd dringt

Het nieuwe wetsvoorstel zou ingaan per 1 juli 2022. De pensioenuitvoerders vinden dit te kort dag. Zij zeggen minstens een jaar nodig te hebben om alles aan te passen. Mensen die gaan scheiden moeten ook op tijd op de hoogte zijn van de nieuwe regels. Uitstel van de wet kan voorkomen dat de regels nóg een keer veranderd moeten worden, wat mogelijk nog meer kosten en fouten met zich mee kan brengen.

Eerder dit jaar schreven we een artikel over het nieuwe wetsvoorstel pensioenverdeling. Dit was vertraagd en legden we uit wat het nieuwe voorstel inhoudt. Lees hier: https://www.echtscheiding-wijzer.nl/nieuws/nieuw-wetsvoorstel-pensioenverdeling-vertraagd.html