Scheiden en de bezittingen verdelen is een hele klus. Heeft een van jullie een eigen bedrijf, dan zitten er nog wat meer haken en ogen aan.
Lees meerAls je gaat scheiden komt er veel op je af. Ga je scheiden van een ondernemer, dan zitten er nog meer haken en ogen aan de scheiding.
Waar heb je als (ex-)partner van een ondernemer recht op en waar moet je goed op letten bij de verdeling? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.
Voorkom kennisachterstand
Heb jij geen idee wat er binnen het bedrijf van jouw partner allemaal gebeurt? Zorg er dan voor dat je hiervan op de hoogte wordt gesteld. Haal je kennisachterstand in. Een deskundige kan je hierbij helpen. Een advocaat kan ervoor zorgen, dat je de jaarcijfers tot je beschikking krijgt. Je moet echter ook iemand hebben, die verstand heeft van de cijfers en de interpretatie ervan. Vraag onze adviseurs naar een deskundige bij jou in de buurt.
Alimentatie
Om de hoogte van de alimentatie te kunnen vaststellen, moet de waarde van de onderneming bepaald worden. Hou er rekening mee dat de waarde hiervan te beïnvloeden is. Hoe lager de waarde, hoe minder draagkracht er over blijft voor het betalen van alimentatie. Laat je hierbij dan ook helpen door een deskundige die de jaarcijfers van de onderneming kan doorgronden. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt!
De hoogte van jouw alimentatie is afhankelijk van het resultaat van de onderneming. Gaat het met de onderneming niet goed, dan kan dit ervoor zorgen dat jouw alimentatie lager wordt. Je kunt je hiertegen beschermen door de alimentatie te laten afkopen. Het totaal van de alimentatie waar je recht op hebt, wordt dan in één keer overgemaakt. Hou hierbij wel rekening met de fiscale gevolgen!
Bestaansrecht onderneming
Het is voor jullie allebei belangrijk, dat de onderneming gezond blijft. Draait het bedrijf goed, dan kan er ook alimentatie betaald worden. Je hebt er niets aan als jullie echtscheiding op een vechtscheiding uitloopt. Gun je elkaar helemaal niets, dan loopt het bestaansrecht van de onderneming gevaar. Met als gevolg dat je eigen alimentatie ook gevaar loopt.
In (beperkte) gemeenschap of op huwelijkse voorwaarden
Of de onderneming in de gemeenschap valt hangt af van hoe jullie getrouwd zijn. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan heb je recht op de helft van de waarde van de onderneming.
Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan hangt het af van wat er in de voorwaarden staat. Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen, dan is het belangrijk om te kijken of het bedrijf voor of tijdens het huwelijk is opgericht.
Pensioen
Als (ex-)partner van een ondernemer heb je recht op de helft van het opgebouwde pensioen. Als er voor pensioen binnen het bedrijf gespaard wordt, moet jouw deel hiervan overgemaakt worden naar een verzekeringsmaatschappij.
Eventueel kan jouw deel van het pensioengeld, tegen iets anders dat geld waard is geruild worden.
Let daarbij goed op de fiscale gevolgen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zorg dat je een deskundige in de arm neemt. Bij pensioenen gaat het om grote bedragen, wacht niet tot de pensioendatum!
Deskundige adviseur
Misschien zie je op tegen de kosten van een deskundige adviseur. Hou dan in gedachten, dat je zonder adviseur nog veel meer geld kwijt bent. De cijfers van een ondernemer kunnen op meerdere manieren geïnterpreteerd en gemanipuleerd worden. Neem een specialist in de arm die ervaring heeft met echtscheidingen waarbij een onderneming betrokken is. Deze specialist zorgt er ook voor dat je een goed beeld krijgt van de cijfers. Wij brengen je graag in contact met een goede advocaat die gespecialiseerd is in scheiden voor ondernemers.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Meer informatie


Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis, dan is de hypotheek waarschijnlijk de grootste schuld die jullie samen hebben. Welke mogelijkheden zijn er? Tegen welke problemen kan je aanlopen? En wat is voor jullie de beste oplossing? Het is fijn als je inzicht...
Lees meer
Waar loop je als ondernemer, die gaat scheiden tegenaan. Heb je genoeg aan het advies van je accountant of zul je meer hulp in moeten schakelen? We hebben de belangrijkste zaken uiteengezet.
Lees meer
Als je gaat scheiden, loop je altijd tegen zaken aan die goed geregeld moeten worden. Zaken waar je normaal gesproken niet over na hoeft te denken. En net nu je in een wirwar van emoties zit, krijg je te maken met dingen als alimentatie, de verdeling van de inboedel...
Lees meer
Ga je scheiden en heb jij of je (ex)partner een onderneming? Zorg dan voor deskundig advies.
Lees meer
We hebben de financiële en fiscale gevolgen van een scheiding voor je op een rijtje gezet. Wat kost het om te scheiden en hoe kijkt de Belastingdienst tegen een scheiding aan? En hoe zit het met je pensioen?
Lees meer
De eerste stappen zetten bij een scheiding is altijd moeilijk. Het is nogal wat om verder te gaan zonder je partner. Iedereen heeft daar veel moeite mee. Je gaat een onzekere tijd tegemoet en weet niet goed wat je kunt verwachten. Helaas leert de ervaring, dat wachten...
Lees meer
Via onderstaande berekening krijg je een indicatie van de gewenste partneralimentatie bij echtscheiding, oftewel de partneralimentatie behoefte. Let op: er kan pas partneralimentatie worden betaald als er minimaal voldoende draagkracht is om de kinderalimentatie te betalen.
Lees meer
Wil je niet meer financieel verbonden zijn aan je ex-partner? Overweeg dan om de partneralimentatie af te kopen. Je moet wel rekening houden met enkele belangrijke nadelen.
Lees meer
Bij een scheiding moeten ook de schulden en leningen verdeeld worden. Wie is aansprakelijk voor welke schulden of leningen? Wat zijn de verschillen bij gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden?
Lees meer
Als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, betekent dat formeel meestal dat jij en je partner geen gezamenlijke spullen of gezamenlijk geld hebben. In de praktijk hebben jullie vaak wel een soort gezamenlijke rekening waarvan jullie de vaste lasten betalen.
Lees meer