“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

(Ex-)partner van een ondernemer en scheiden

  • Schakel altijd de hulp in van een specialist als er een onderneming is.
  • Wij brengen je in contact met de juiste specialisten.
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Lees voor

Als je gaat scheiden komt er veel op je af. Ga je scheiden van een ondernemer, dan zitten er nog meer haken en ogen aan de scheiding.

Waar heb je als (ex-)partner van een ondernemer recht op en waar moet je goed op letten bij de verdeling? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Let op:
Laat je tijdens jullie scheiding altijd adviseren door een specialist. Niet iedereen kan met een scheiding uit de voeten waarbij een ondernemer betrokken is! Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.

Voorkom kennisachterstand

Heb jij geen idee wat er binnen het bedrijf van jouw partner allemaal gebeurt? Zorg er dan voor dat je hiervan op de hoogte wordt gesteld. Haal je kennisachterstand in. Een deskundige kan je hierbij helpen. Een advocaat kan ervoor zorgen, dat je de jaarcijfers tot je beschikking krijgt. Je moet echter ook iemand hebben, die verstand heeft van de cijfers en de interpretatie ervan. Vraag onze adviseurs naar een deskundige bij jou in de buurt.

Alimentatie

Om de hoogte van de alimentatie te kunnen vaststellen, moet de waarde van de onderneming bepaald worden. Hou er  rekening mee dat de waarde hiervan te beïnvloeden is. Hoe lager de waarde, hoe minder draagkracht er over blijft voor het betalen van alimentatie. Laat je hierbij dan ook helpen door een deskundige die de jaarcijfers van de onderneming kan doorgronden. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt!

Let op:
Een DGA ontvangt salaris uit de onderneming, maar heeft ook recht op winst.

De hoogte van jouw alimentatie is afhankelijk van het resultaat van de onderneming. Gaat het met de onderneming niet goed, dan kan dit ervoor zorgen dat jouw alimentatie lager wordt. Je kunt je hiertegen beschermen door de alimentatie te laten afkopen. Het totaal van de alimentatie waar je recht op hebt, wordt dan in één keer overgemaakt. Hou hierbij wel rekening met de fiscale gevolgen!

Bestaansrecht onderneming

Het is voor jullie allebei belangrijk, dat de onderneming gezond blijft. Draait het bedrijf  goed, dan kan er ook alimentatie betaald worden. Je hebt er niets aan als jullie echtscheiding op een vechtscheiding uitloopt. Gun je elkaar helemaal niets, dan loopt het bestaansrecht van de onderneming gevaar. Met als gevolg dat je eigen alimentatie ook gevaar loopt.

In (beperkte) gemeenschap of op huwelijkse voorwaarden

Of de onderneming in de gemeenschap valt hangt af van hoe jullie getrouwd zijn. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan heb je recht op de helft van de waarde van de onderneming.
Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan hangt het af van wat er in de voorwaarden staat. Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen, dan is het belangrijk om te kijken of het bedrijf voor of tijdens het huwelijk is opgericht.

Pensioen

Als (ex-)partner van een ondernemer heb je recht op de helft van het opgebouwde pensioen. Als er voor pensioen binnen het bedrijf gespaard wordt, moet jouw deel hiervan overgemaakt worden naar een verzekeringsmaatschappij.
Eventueel kan jouw deel van het pensioengeld, tegen iets anders dat geld waard is geruild worden.
Let daarbij goed op de fiscale gevolgen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zorg dat je een deskundige in de arm neemt. Bij pensioenen gaat het om grote bedragen, wacht niet tot de pensioendatum!

Deskundige adviseur

Misschien zie je op tegen de kosten van een deskundige adviseur. Hou dan in gedachten, dat je zonder adviseur nog veel meer geld kwijt bent. De cijfers van een ondernemer kunnen op meerdere manieren geïnterpreteerd en gemanipuleerd worden. Neem een specialist in de arm die ervaring heeft met echtscheidingen waarbij een onderneming betrokken is. Deze specialist zorgt er ook voor dat je een goed beeld krijgt van de cijfers. Wij brengen je graag in contact met een goede advocaat die gespecialiseerd is in scheiden voor ondernemers.

Meer informatie