(Ex-)partner van een ondernemer en scheiden

Wanneer je gaat scheiden komt er veel op je af. Ga je scheiden van een ondernemer, dan zitten er nog meer haken en ogen aan.

Waar heb je als (ex-)partner van een ondernemer recht op en waar moet je goed op letten bij de verdeling? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je uiteen.

Laat je tijdens jullie scheiding altijd adviseren door een deskundig specialist. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.
TIP:

Voorkom kennisachterstand

Zorg dat je eventuele kennisachterstand inhaalt. Laat je informeren door een deskundige. Je moet partij bieden aan wellicht de accountant en de fiscalist van de onderneming. Een advocaat kan ervoor zorgen, dat je de jaarcijfers tot je beschikking krijgt. Je moet echter ook iemand hebben, die verstand heeft van de cijfers en de interpretatie ervan. Vraag onze adviseurs naar een deskundige bij jou in de buurt.

Alimentatie

Voor het vaststellen van het alimentatiebedrag moet de waarde van de onderneming bepaald worden. Hou er echter rekening mee dat de waarde beïnvloedbaar is. Hoe lager de waarde, hoe minder draagkracht er over blijft voor het betalen van alimentatie. Laat je hierin bijstaan door een deskundige die de jaarcijfers van de onderneming kan doorgronden.

Een DGA ontvangt salaris uit de onderneming, maar heeft ook recht op winst.
LET OP:

Zorg ervoor dat de gemaakte afspraken nagekomen worden. Een onderneming loopt risico, dus de overeengekomen alimentatie kan gevaar lopen. Als eventuele oplossing hiervoor, kun je de alimentatie laten afkopen. Het totaal van de alimentatie waar je recht op hebt, wordt dan in één keer overgemaakt. Hou hierbij rekening met de fiscale gevolgen!

Bestaansrecht onderneming

Het is voor beide partijen belangrijk, dat de onderneming gezond blijft. Draait het bedrijf  goed, dan kan er ook alimentatie betaald worden. Je hebt er niets aan als jullie echtscheiding op een vechtscheiding uitloopt. Gun je elkaar helemaal niets, dan loopt het bestaansrecht van de onderneming gevaar. Met als gevolg dat je eigen alimentatie ook gevaar loopt.

In gemeenschap of op voorwaarden getrouwd

Of de onderneming in de gemeenschap valt hangt af van hoe jullie getrouwd zijn. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan heb je recht op de helft van de waarde van de onderneming.
Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan hangt het af van de voorwaarden en de naleving ervan, wat je toekomt.

Pensioen

Als (ex-)partner van een ondernemer heb je recht op de helft van het opgebouwde pensioen. Als er voor pensioen binnen het bedrijf gespaard wordt, moet jouw deel hiervan overgemaakt worden naar een verzekeringsmaatschappij.
Eventueel kan jouw deel van het pensioengeld, tegen iets anders dat geld waard is geruild worden.
Let daarbij goed op de fiscale gevolgen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zorg dat je een deskundige in de arm neemt. Bij pensioenen gaat het om grote bedragen, wacht niet tot de pensioendatum!

Kundige adviseur

Misschien zie je op tegen de kosten van een deskundige adviseur. Hou dan in gedachten, dat je zonder adviseur nog veel meer geld kwijt bent. De cijfers van een ondernemer kunnen op meerdere manieren geïnterpreteerd en gemanipuleerd worden. Neem een specialist in de arm die ervaring heeft met echtscheidingen waarbij een onderneming betrokken is. Deze specialist zorgt er ook voor dat je een goed beeld krijgt van de cijfers.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!