“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

De impact van de coronacrisis op kinderen

14 mei, 2020 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

We hebben allemaal te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Ons leven staat op zijn kop en alles is ineens anders. Dit heeft veel impact op mensen en vooral op kinderen. Zorg voor de Jeugd maakt zich zorgen en geeft tips om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Ontwikkeling van kinderen

De coronacrisis kan op verschillende manieren impact hebben op de ontwikkeling van kinderen. Deze impact is waarschijnlijk tijdelijk, maar kan ook blijvend zijn. Zo kan een kind psychische, emotionele of lichamelijke stress gaan ervaren. Dit door de angst die corona met zich meebrengt. Alles is ineens anders. Nou zijn kinderen heel veerkrachtig, maar niet ieder kind kan hier even goed mee omgaan. Het ene kind kan beter tegen veranderingen dan het andere. De veranderingen zorgen voor stress, maar natuurlijk zijn er ook kinderen die zich zorgen maken over bijvoorbeeld hun opa en oma.

Daarnaast kan de crisis ervoor zorgen dat kinderen zich ineens sneller gaan ontwikkelen of dat de ontwikkeling juist stagneert. Dit bijvoorbeeld doordat ze tot rust komen en zich thuis beter kunnen concentreren op hun schoolwerk dan in de klas. Daar staat tegenover dat ze nu minder contact hebben met andere kinderen, waardoor de sociale ontwikkeling weer afneemt. Waren er al de nodige problemen, dan kunnen deze problemen door de coronacrisis worden uitvergroot of juist afgezwakt.

Hoe ga je hier mee om?

Als ouder vraag je je natuurlijk af hoe je hier nou het beste mee om kunt gaan. Zorg voor de Jeugd geeft een paar tips.

  1. Tijd om terug te veren: Geef kinderen de tijd om de veranderingen te verwerken en een plekje te geven. Het kan best zijn dat je kind bij iedere verandering weer van slag is. Geef het kind vooral de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Je kunt niet van een kind verwachten dat zij zich precies zo gedragen zoals we gewend zijn. Misschien is je kind ineens heel druk, luistert hij/zij slecht of is heel dwars. Maar het kan ook zijn dat een kind zich helemaal terugtrekt. Geef het kind de kans om hier op zijn/haar eigen manier mee om te gaan. Bekijk samen hoe je weer een nieuwe structuur in de dag kan aanbrengen. Het maken van een overzichtelijke dagplanning kan hier ook bij helpen. Wanneer moet je naar school, wanneer wordt er huiswerk gemaakt, wanneer mag je spelen. Dit geeft veel duidelijkheid en houvast.
  2. Luister naar je kind: In deze tijd kan iedereen wel wat extra aandacht gebruiken. Misschien zit je kind wel met heel veel vragen. Probeer dagelijks een momentje in te lassen waarin je er echt bent voor je kind. Ga bijvoorbeeld samen wandelen. De kans is groot dat de vragen er tijdens het wandelen wel uitkomen. Dit geeft je mooi een aanleiding om samen over de situatie te praten en je kind gerust te stellen.
  3. Zoek hulp als je er niet uitkomt: Loop jij tegen grote problemen aan of krijg je zelf te maken met bijvoorbeeld psychische problemen door alle coronamaatregelen? Zoek dan op tijd hulp. Ga naar de huisarts en vertel wat je dwars zit. Let op jezelf, daarmee help je ook je kind. Vraag ook om hulp uit je omgeving als dat nodig is. Je hoeft het niet alleen te doen.
  4. Heb vertrouwen: Het kan best zijn dat je kind de komende tijd kwetsbaarder is dan anders en meer ondersteuning nodig heeft. Zie dit als een tijdelijk gevolg van de coronacrisis. Als het voor de crisis goed ging met je kind, kun je er op vertrouwen dat je kind de komende periode weer terug zal veren.

Hopelijk kunnen deze tips je helpen om de komende periode door te komen. Loop je ergens tegenaan of maak je je zorgen? Zoek dan op tijd hulp via de huisarts!