Vakantie en feestdagenregeling

Voorbeeld vakantie/feestdagenregeling

Bij een echtscheiding moet er veel geregeld worden. Zo ook de verdeling van de omgangsregeling voor de kinderen tijdens vakanties en feestdagen: de zogenaamde feestdagenregeling. In het ouderschapsplan leg je vast wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Als ouders zijn jullie vrij om dit samen in te delen. Toch blijkt in de praktijk dat ouders het maken van zo’n verdeling lastig vinden. Daarom geven wij enkele voorbeelden hoe je de verdeling van de kinderen kunt regelen. Elke ouder wil natuurlijk de feestdagen delen met zijn/haar kinderen. Het is daarom belangrijk dit goed en eerlijk te regelen.

Verdeling schoolvakanties

Het is het meest eerlijk wanneer de kinderen de ene helft van de vakantie bij moeder zijn en de andere helft van de vakantie bij vader. Vaak wordt daarbij afgesproken dat partijen niet langer dan twee weken aaneengesloten met de kinderen op vakantie zijn. De verdeling van de vakanties kan je vooruit vastleggen voor alle jaren. Of het kan aan het begin van elk kalenderjaar of schooljaar worden bepaald. De vakanties kunnen op verschillende manieren verdeeld worden. Bijvoorbeeld:

  • De ene vakantie bij de vader en de andere vakantie bij de moeder. Bijvoorbeeld de herfstvakantie bij vader, de eerste week kerstvakantie bij moeder, de tweede week kerstvakantie weer bij vader etc. Het is gebruikelijk om dan eerste en tweede kerstdag ook weer te verdelen. De zomervakantie wordt vaak in tweeën gedeeld.
  • Elke vakantie 50% van de tijd bij beide ouders. Het eerste gedeelte van de herfstvakantie bij vader en het tweede gedeelte van de herfstvakantie bij moeder.

Denk samen goed na wat jullie willen en vraag eventueel ook de kinderen hoe zij hierin staan. Het is belangrijk dat zij zich prettig voelen bij de gemaakte afspraken.

Verdeling feestdagen

Het verdelen van de feestdagen ligt soms gevoelig. Gelukkig zijn de meeste feestdagen verdeeld over twee dagen. Hierdoor is het vaak mogelijk dat de kinderen elke feestdag een dag bij beide ouders kunnen vieren. Sommige ouders kiezen ervoor om de kinderen de feestdagen te laten doorbrengen volgens de normale verblijfsregeling. Als je de dagen verdeeld kan dat op verschillende manieren. Met kerst, Pasen en Pinksteren is het het meest gebruikelijk om de ene dag bij moeder te zijn en de andere dag bij vader. Voor oudejaarsavond kan je afspreken dat het ene jaar bij de ene ouder wordt gevierd en het andere jaar bij de andere ouder.

Verdeling verjaardagen

Spreek af waar jullie kind slaapt de avond voor de verjaardag. Dit kan conform verblijfsregeling of het ene jaar bij de ene ouder en het andere jaar bij de andere ouder. Ook moeten er afspraken worden gemaakt waar jullie kind zijn/haar verjaardag viert. Als jullie als ouders nog prima bij elkaar in een ruimte kunnen zitten kan je ervoor kiezen om dit bij de ouder te vieren waar jullie kind op dat moment is. Als het niet mogelijk is om het gezamenlijk te vieren kan je ervoor kiezen dat jullie kind tot 12.00 ‘ s middags bij de ene ouder is en hier ook de avond ervoor slaapt. En vanaf 12.00 viert jullie kind zijn/haar verjaardag bij de andere ouder. Zo ziet jullie kind toch beide ouders op zijn/haar verjaardag.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!