Afspraken maken over de kinderen Als je gaat scheiden moeten er veel afspraken worden gemaakt. Hebben jullie kinderen, dan komt er nog meer bij een scheiding kijken. Jullie zullen namelijk de nodige afspraken over de kinderen moeten maken en er zal ook een...
Lees meerVoorbeeld vakantie/feestdagenregeling
Bij een echtscheiding moet er veel geregeld worden. Zo ook de verdeling van de omgangsregeling voor de kinderen tijdens vakanties en feestdagen. Dit heet de feestdagenregeling. In het ouderschapsplan leg je vast wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Als ouders zijn jullie vrij om dit samen in te delen. Toch blijkt in de praktijk dat ouders het maken van zo’n verdeling lastig vinden. Daarom geven wij enkele voorbeelden hoe je de verdeling van de kinderen zou kunnen regelen. Elke ouder wil natuurlijk de feestdagen delen met zijn/haar kinderen. Het is daarom belangrijk dit goed en eerlijk te regelen.
Verdeling schoolvakanties
Het is het meest eerlijk wanneer de kinderen de ene helft van de vakantie bij moeder zijn en de andere helft van de vakantie bij vader. Vaak wordt daarbij afgesproken dat partijen niet langer dan twee weken aaneengesloten met de kinderen op vakantie zijn. De verdeling van de vakanties kan je vooruit vastleggen voor alle jaren. Of het kan aan het begin van elk kalenderjaar of schooljaar worden bepaald. De vakanties kunnen op verschillende manieren verdeeld worden. Bijvoorbeeld:
- De ene vakantie bij de vader en de andere vakantie bij de moeder. Bijvoorbeeld de herfstvakantie bij vader, de eerste week kerstvakantie bij moeder, de tweede week kerstvakantie weer bij vader etc. Het is gebruikelijk om dan eerste en tweede kerstdag ook weer te verdelen. De zomervakantie wordt vaak in tweeën gedeeld.
- Elke vakantie 50% van de tijd bij beide ouders. Het eerste gedeelte van de herfstvakantie bij vader en het tweede gedeelte van de herfstvakantie bij moeder.
Denk samen goed na wat jullie willen en vraag eventueel ook de kinderen hoe zij hierin staan. Het is belangrijk dat zij zich prettig voelen bij de gemaakte afspraken.
Verdeling feestdagen
Het verdelen van de feestdagen ligt soms gevoelig. Gelukkig zijn de meeste feestdagen verdeeld over twee dagen. Hierdoor is het vaak mogelijk dat de kinderen elke feestdag een dag bij beide ouders kunnen vieren. Sommige ouders kiezen ervoor om de kinderen de feestdagen te laten doorbrengen volgens de normale verblijfsregeling. Als je de dagen verdeeld kan dat op verschillende manieren. Met kerst, Pasen en Pinksteren is het het meest gebruikelijk om de ene dag bij moeder te zijn en de andere dag bij vader. Voor oudejaarsavond kan je afspreken dat dit het ene jaar bij de ene ouder wordt gevierd en het andere jaar bij de andere ouder.
Verdeling verjaardagen
Spreek af waar jullie kind slaapt de avond voor de verjaardag. Dit kan conform verblijfsregeling of het ene jaar bij de ene ouder en het andere jaar bij de andere ouder. Ook moeten er afspraken worden gemaakt waar jullie kind zijn/haar verjaardag viert. Als jullie als ouders nog prima bij elkaar in één ruimte kunnen zitten kan je ervoor kiezen om dit bij de ouder te vieren waar jullie kind op dat moment is. Lukt dit niet, dan kan je ervoor kiezen dat jullie kind tot 12.00 ‘ s middags bij de ene ouder is en hier ook de avond ervoor slaapt. En vanaf 12.00 viert jullie kind zijn/haar verjaardag bij de andere ouder. Zo ziet jullie kind toch beide ouders op zijn/haar verjaardag.
Ouderschapsplan
De afspraken die jullie maken over de vakanties en de feestdagen komen in het ouderschapsplan te staan. Zo weet iedereen precies waar hij/zij aan toe is. Dat is wel zo prettig. Het ouderschapsplan is eigenlijk een verzameling van alle afspraken die jullie maken over de kinderen. Het is wel belangrijk dat je hierbij niets vergeet en het plan ook aan alle eisen voldoet. Wil je zeker weten dat jullie een goed ouderschapsplan op papier zetten en overal aan denken? Maak dan gebruik van onze online ouderschapsplanmodule.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Meer informatie


Je vindt hier een voorbeeld van een ouderschapsplan. Laat je bij het opstellen van het ouderschapsplan bijstaan door een mediator. Hij of zij kan je persoonlijk advies geven, afgestemd op jouw eigen specifieke situatie.
Lees meer
Ouderverstoting (oudervervreemding), ontstaat bij gescheiden ouders waarvan één van beide ouders het kind opzet tegen de andere ouder. Dit wordt ook wel als kindermishandeling gezien.
Lees meer
Als jullie minderjarige kinderen hebben, zijn jullie verplicht een ouderschapsplan te maken. Jullie mogen zelf de invulling van het ouderschapsplan bepalen. Wel ben je verplicht over enkele zaken afspraken te maken.
Lees meer
Bij een echtscheiding geldt voor zowel ouders als kinderen het omgangsrecht. De rechter kan een regeling over het omgangsrecht vaststellen. In bijzondere situaties kan de rechter het omgangsrecht ook ontzeggen.
Lees meer
Voor het beëindigen van co-ouderschap is geen wettelijke regeling. Hoe kun je dat de co-ouderschap beëindigen als je er mee wilt stoppen?
Lees meer
Kinderen hebben recht op omgang met beide ouders. Komen ouders er samen niet uit, dan kunnen zij omgangsbegeleiding krijgen. In een omgangshuis hebben ouders onder toezicht contact met hun kinderen.
Lees meer
In veel gezinnen wonen ook één of meerdere huisdieren. Gaan jullie uit elkaar, dan heeft dit ook gevolgen voor jullie huisdier(en). Wie blijft voor jullie hond, kat of konijn zorgen? Moet er een omgangsregeling komen? Ook een dier krijgt te maken met de gevolgen van...
Lees meer
Wanneer de kinderen niet op een vast adres wonen of bij de andere ouder, ben je afhankelijk van de onderlinge communicatie. Wil je weten wanneer je kinderen schoolvakantie hebben, dan kun je dat hier gemakkelijk nagaan.
Lees meer
Als jullie gaan scheiden, moeten jullie een omgangsregeling voor de kinderen opstellen. Jullie kinderen hebben immers recht op omgang met beide ouders. Hoe ziet een omgangsregeling er in de praktijk uit?
Lees meer