Als jullie uit elkaar gaan moet er veel geregeld worden. Een van de moeilijkste punten is het maken van afspraken over de alimentatie. Hierover ontstaan de meeste ruzies. Dit omdat jullie allebei tegenstrijdige belangen hebben. De ontvanger vindt het bedrag altijd te...
Lees meerAls je gaat scheiden hoef je je niet meer aan de wettelijke regels van het huwelijk te houden. Er is echter één uitzondering: de onderhoudsverplichting. Ook al ben je gescheiden, je blijft tijdelijk verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Dat noem je een alimentatieplicht. Als jij niet genoeg inkomsten hebt, dan kan het zo zijn dat jouw ex-partner partneralimentatie aan jou moet betalen. Er is ook een alimentatie voor kinderen: kinderalimentatie.
Over alimentatie valt heel veel te vertellen. Het is een onderwerp dat de gemoederen flink bezig kan houden. Ben jij op zoek naar alle belangrijke informatie over de alimentatie? Neem dan eens een kijkje op onze website www.Alimentatiewijzer.nl.
Beladen onderwerp
Gaat het over geld, dan lopen de spanningen vaak al gauw op. Alimentatie is dan ook een beladen onderwerp. Hier willen nogal eens conflicten over ontstaan. De één vindt het bedrag altijd te hoog, de ander te laag. Soms betaalt de ex niet, of één van de twee vindt dat de alimentatie niet op de juiste manier wordt besteed. Gelukkig is er vaak wel een oplossing te vinden. Zo kun je een onafhankelijke alimentatieberekening laten maken om te bepalen welk bedrag moet worden betaald. Zo weet je zeker dat er een eerlijke afspraak wordt gemaakt en is er eigenlijk geen discussie meer mogelijk. Verandert er iets in jouw situatie, dan kan het zijn dat de alimentatie niet meer klopt. Het kan zelfs gebeuren dat je het niet meer kunt betalen, waar je vervolgens weer ruzie over kan krijgen. Een herberekening van de alimentatie is dan zeker een goed idee!
Partner- en kinderalimentatie
Hebben jullie kinderen en verschillen jullie inkomens van elkaar? Dan zal er altijd kinderalimentatie betaald moeten worden. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van veel factoren. Ten eerste van jullie inkomens en vaste lasten, maar ook van de hoogte van het kindgebonden budget en de omgangsregeling die jullie afspreken. Hoe meer omgang er is, hoe lager het alimentatiebedrag zal zijn. Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Hebben jullie kinderen, dan wordt dus eerst bekeken wat er aan kinderalimentatie betaald moet worden. Daarna wordt bekeken of er ook nog ruimte is voor partneralimentatie.
Alimentatie berekeningen
Wil je vast een indicatie krijgen van de hoogte van de alimentatie? Wij bieden verschillende gratis rekenmodules aan op onze site. Bereken gratis de hoogte van de partneralimentatie behoefte en de kinderalimentatie. Daarnaast kan je met de indexering berekening makkelijk na gaan wat de hoogte van de alimentatie wordt na de wettelijke indexatie.
Hulp
Kom je er niet uit? Of heb je meer hulp nodig? Bel ons gerust op werkdagen tussen 9.00 en 17.15 op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten). Wij helpen je graag verder. Wij maken ook officiële berekeningen van de kinder- en partneralimentatie. Wij vertellen je hier graag meer over.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Meer informatie


Alimentatie kan een lastig en gevoelig onderwerp zijn en zorgt dan ook regelmatig voor de nodige problemen en discussies. Zo zijn er aardig wat exen die de gemaakte afspraken aan hun laars lappen. Ze weigeren te betalen of weigeren de indexering toe te passen op de...
Lees meer
Na een scheiding kan er aan beide kanten heel wat veranderen. Inkomens wijzigen, er komen nieuwe partners, de omgangsregeling wordt aangepast. Al deze wijzigingen kunnen ook invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. Misschien is er een verlaging of juist een...
Lees meer
Wil je niet meer financieel verbonden zijn aan je ex-partner? Overweeg dan om de partneralimentatie af te kopen. Je moet wel rekening houden met enkele belangrijke nadelen.
Lees meer
Elk jaar worden de alimentatiebedragen aangepast omdat de prijzen en lonen jaarlijks stijgen door inflatie. Op de automatische aanpassing van de alimentatiebedragen bestaat wel een aantal uitzonderingen.
Lees meer
Misschien kom je na de scheiding in aanmerking voor partneralimentatie. Hoe maak je afspraken over de hoogte van de partneralimentatie? En hoe lang moet de alimentatie worden betaald?
Lees meer
De alimentatie wordt berekend met de Tremanormen. De berekening is complex, maar bestaat globaal uit twee stappen.
Lees meer
Kinderalimentatie heeft geen gevolgen voor je nieuw af te sluiten hypotheek, partneralimentatie kan dat wel hebben. Daarbij is het van belang of je alimentatie ontvangt of alimentatie betaalt.
Lees meer
Jij en je partner zijn niet alleen onderhoudsplichtig naar elkaar, maar ook naar jullie kinderen. Je bent verplicht om, naar draagkracht, mee te betalen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van je kind. Hoe lang moet je kinderalimentatie betalen? Hoe hoog is de kinderalimentatie?
Lees meer
Tijdens je huwelijk moeten jij en je partner elkaar trouw zijn, elkaar helpen en elkaar geven wat nodig is. Je moet ook allebei bijdragen in de kosten van de huishouding. Na je scheiding hoef je je niet meer aan die regels te houden. Er is alleen één uitzondering.
Lees meer
Hoe lang er alimentatie moet worden bepaald, is afhankelijk van jullie situatie. Hoe lang heeft jullie huwelijk geduurd? Hebben jullie kinderen? Zijn jullie voor of na 1 juli 1994 getrouwd?
Lees meer