Alimentatie

Als je gaat scheiden hoef je je niet meer aan de wettelijke regels van het huwelijk te houden. Er is echter één uitzondering: de onderhoudsverplichting. Ook al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Dat noem je een alimentatieplicht. Als jij niet genoeg inkomsten hebt, dan kan het zo zijn dat jouw ex-partner partneralimentatie aan jou moet betalen. Er is ook een alimentatie voor kinderen: kinderalimentatie.

Tegen een scherp tarief kunnen wij zowel de kinder- als partneralimentatie voor jou berekenen. Neem vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers voor meer informatie.
TIP:

Zie ook onze website www.AlimentatieWijzer.nl voor alle informatie over alimentatie.

Alimentatieplicht

Tijdens je huwelijk moeten jij en je partner elkaar trouw zijn, elkaar helpen en elkaar geven wat nodig is. Je moet ook allebei bijdragen in de kosten van de huishouding. Na je scheiding hoef je je niet meer aan die regels te houden. Er is alleen één uitzondering.

lees meer

Alimentatie betalen

De alimentatie wordt berekend met de Tremanormen. De berekening is complex, maar bestaat globaal uit twee stappen.

lees meer

Maximale alimentatieduur

Hoe lang er alimentatie moet worden bepaald, is afhankelijk van jullie situatie. Hoe lang heeft jullie huwelijk geduurd? Hebben jullie kinderen? Zijn jullie voor of na 1 juli 1994 getrouwd?

lees meer

Hoogte kinderalimentatie

Jij en je partner zijn niet alleen onderhoudsplichtig naar elkaar, maar ook naar jullie kinderen. Je bent verplicht om, naar draagkracht, mee te betalen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van je kind. Hoe lang moet je kinderalimentatie betalen? Hoe hoog is de kinderalimentatie?

lees meer

Partneralimentatie

Misschien kom je na de scheiding in aanmerking voor partneralimentatie. Hoe maak je afspraken over de hoogte van de partneralimentatie? En hoe lang moet de alimentatie worden betaald?

lees meer

Alimentatie en je hypotheek

Kinderalimentatie heeft geen gevolgen voor je nieuw af te sluiten hypotheek, partneralimentatie kan dat wel hebben. Daarbij is het van belang of je alimentatie ontvangt of alimentatie betaalt.

lees meer

Alimentatie afkopen

Wil je niet meer financieel verbonden zijn aan je ex-partner? Overweeg dan om de partneralimentatie af te kopen. Je moet wel rekening houden met enkele belangrijke nadelen.

lees meer

Wettelijke alimentatie indexatie

Elk jaar worden de alimentatiebedragen aangepast omdat de prijzen en lonen jaarlijks stijgen door inflatie. Op de automatische aanpassing van de alimentatiebedragen bestaat wel een aantal uitzonderingen.

lees meer

Wijziging alimentatie

Na een scheiding kan er aan beide kanten heel wat veranderen. Inkomens wijzigen, er komen nieuwe partners, de omgangsregeling wordt aangepast. Al deze wijzigingen kunnen ook invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. Misschien is er een verlaging of juist een verhoging mogelijk. Advocaat of in goed overleg Natuurlijk kun je naar een advocaat […]

lees meer

Wat als de ex niet betaalt?

Alimentatie is vaak een lastig onderwerp en zorgt ook voor de nodige problemen. Zo zijn er aardig wat exen die alle afspraken aan hun laars lappen en gewoonweg weigeren te betalen. Hebben jullie officiële afspraken over de alimentatie en staan die ook op papier, dan kun je het geld meestal vrij gemakkelijk laten vorderen door een […]

lees meer

Direct hulp nodig?
 

088-6002801

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!