“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Alimentatieplicht

  • Heb jij recht op kinder- of partneralimentatie?
  • Ben jij benieuwd wat je straks moet gaan betalen?
  • Stel al je vragen over alimentatie aan onze medewerkers. Zij helpen je graag verder.
9,5
Klanten vertellen

1317 beoordelingen

Lees voor

Als je gaat scheiden, hoef jij je niet meer aan de regels die de wet aan het huwelijk stelt te houden. Er is alleen één uitzondering: de onderhoudsplicht. Ook al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar en voor je kinderen te zorgen. Dit kan betekenen dat je alimentatie moet betalen. De alimentatieplicht geldt zowel voor stellen die getrouwd waren als voor stellen die een geregistreerd partnerschap hadden. Er zijn twee soorten alimentatie. Namelijk kinder- en partneralimentatie.

Tip:
Wist je dat kinderalimentatie altijd voor gaat op partneralimentatie? Op het moment dat de alimentatie berekend wordt, komt eerst de kinderalimentatie aan bod. Hierna wordt gekeken of er nog draagkracht over is voor de partneralimentatie.

Kinderalimentatie

Voor het levensonderhoud van de kinderen moet genoeg geld zijn. Daarom betaalt de niet-verzorgende ouder kinderalimentatie aan de ouder die de kinderen verzorgt. De kinderalimentatie is bedoeld als een bijdrage in de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen. Kinderalimentatie is verplicht. Pas als de kinderen 21 jaar komt deze verplichting te vervallen.

Alimentatieplicht voor de ex-partner

Het is natuurlijk vervelend als je niet genoeg inkomsten hebt. Zeker als je net een emotionele scheiding achter de rug hebt, wil je je niet druk maken over de vraag of je wel kunt rondkomen. Heeft je ex-partner een hoger inkomen dan jij en woon je nog niet opnieuw samen, dan kom je misschien in aanmerking voor partneralimentatie. De alimentatieplicht tussen ex-partners noem je ‘partneralimentatie’.

Let op:
De partneralimentatie is een tijdelijke oplossing. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk weer in je eigen levensbehoefte gaat voorzien. Ben je voor 1 januari 2020 gescheiden, dan is de maximale partneralimentatieduur 12 jaar. Ben je gescheiden na 1 januari 2020 dan is de maximale alimentatieduur de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar.

Afzien van partneralimentatie

Het is mogelijk om van partneralimentatie af te zien. Dit kan als jullie in goed overleg uit elkaar gaan. De advocaat of mediator kan deze afspraak opnemen in het convenant. Het is belangrijk je af te vragen waarom je afziet van partneralimentatie en of dit ook geldt voor de toekomst. Wat nou als je over een paar maanden ineens je baan kwijt raakt? Wil je deze afspraak toch maken en wil je ook dat dit niet meer achteraf gewijzigd kan worden? Neem dan een “niet-wijzigingsbeding” op in het convenant. Kom je in de bijstand, dan zal de gemeente zich weinig aantrekken van jullie onderlinge afspraak. Zij zullen altijd kijken of er iets te verhalen valt op de ex. Krijg je bericht van de bijstand dat je de alimentatie moet regelen, neem dan even contact met ons op. Wij vertellen je hoe je hier op moet reageren.

Alimentatie en belastingen

Denk eraan dat partneralimentatie wordt gezien als inkomen. Dit houdt ook in dat je hier belasting over moet betalen en dat de betalende partij een gedeelte terug kan vragen van de belasting. Je kan dit ook in je voordeel gebruiken. Mocht je bijvoorbeeld door een laag inkomen niet in aanmerking komen voor een hypotheek, dan kun je door middel van partneralimentatie je inkomen verhogen. Kinderalimentatie valt buiten de belasting.

Blijft een alimentatieplicht altijd van kracht?

Hoe lang de alimentatieplicht duurt, is afhankelijk van meerdere factoren. Lees meer op de pagina alimentatieduur. Ontvang je partneralimentatie en ga je samenwonen, dan komt jouw recht op partneralimentatie te vervallen. Hetzelfde geldt als je zelf ondertussen genoeg verdient.

Vragen over alimentatie?

De alimentatie is vaak een lastig onderwerp. De één vindt het bedrag altijd te hoog, de ander te laag. Het is dan ook moeilijk om tot een goede afspraak te komen. Heb jij vragen over de alimentatie of wil je graag weten wat je kunt verwachten? Neem dan gerust even contact op met onze juridisch adviseurs. Zij geven je gratis advies.

Meer informatie