Maak gebruik van de gratis rekenmodules om de kinderalimentatie, partneralimentatie of de indexering van de alimentatie 2013 te berekenen.
Lees meerAlimentatieplicht voor de ex-partner
Het is natuurlijk vervelend als je niet genoeg inkomsten hebt. Zeker als je net een emotionele scheiding achter de rug hebt, wil je je niet druk maken over de vraag of je wel kunt rondkomen. Heeft je ex-partner een hoger inkomen dan jij en woon je nog niet opnieuw samen, dan kom je misschien in aanmerking voor partneralimentatie. De alimentatieplicht tussen ex-partners noem je ‘partneralimentatie’.
Afzien van partneralimentatie
Het is mogelijk om van partneralimentatie af te zien. Dit kan als jullie in goed overleg uit elkaar gaan. De advocaat of mediator kan deze afspraak opnemen in het convenant. Het is belangrijk je af te vragen waarom je afziet van partneralimentatie en of dit ook geldt voor de toekomst. Wat nou als je over een paar maanden ineens je baan kwijt raakt? Wil je deze afspraak toch maken en wil je ook dat dit niet meer achteraf gewijzigd kan worden? Neem dan een “niet-wijzigingsbeding” op in het convenant. Kom je in de bijstand, dan zal de gemeente zich weinig aantrekken van jullie onderlinge afspraak. Zij zullen altijd kijken of er iets te verhalen valt op de ex. Krijg je bericht van de bijstand dat je de alimentatie moet regelen, neem dan even contact met ons op. Wij vertellen je hoe je hier op moet reageren.
Alimentatie en belastingen
Denk eraan dat partneralimentatie wordt gezien als inkomen. Dit houdt ook in dat je hier belasting over moet betalen en dat de betalende partij een gedeelte terug kan vragen van de belasting. Je kan dit ook in je voordeel gebruiken. Mocht je bijvoorbeeld door een laag inkomen niet in aanmerking komen voor een hypotheek, dan kun je door middel van partneralimentatie je inkomen verhogen. Kinderalimentatie valt buiten de belasting.
Blijft een alimentatieplicht altijd van kracht?
Hoe lang de alimentatieplicht duurt, is afhankelijk van meerdere factoren. Lees meer op de pagina alimentatieduur. Ontvang je partneralimentatie en ga je samenwonen, dan komt jouw recht op partneralimentatie te vervallen. Hetzelfde geldt als je zelf ondertussen genoeg verdient.
Vragen over alimentatie?
De alimentatie is vaak een lastig onderwerp. De één vindt het bedrag altijd te hoog, de ander te laag. Het is dan ook moeilijk om tot een goede afspraak te komen. Heb jij vragen over de alimentatie of wil je graag weten wat je kunt verwachten? Neem dan gerust even contact op met onze juridisch adviseurs. Zij geven je gratis advies.