Alimentatieplicht

Als je gaat scheiden, hoef jij je niet meer aan de regels die de wet aan het huwelijk stelt te houden. Er is alleen één uitzondering: de onderhoudsplicht. Ook al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar en voor je kinderen te zorgen. Dat houdt in dat je alimentatie moet betalen. De alimentatieplicht geldt zowel voor stellen die getrouwd waren als voor stellen die een geregistreerd partnerschap hadden.

Alimentatieplicht voor de kinderen

Voor het levensonderhoud van de kinderen moet genoeg geld zijn. Daarom betaalt de niet-verzorgende ouder kinderalimentatie aan de ouder die de kinderen verzorgt. De kinderalimentatie is bedoeld als een bijdrage in de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen. Totdat de kinderen 21 jaar worden, is de niet-verzorgende ouder verplicht alimentatie te betalen.

Alimentatieplicht voor de ex-partner

Het is natuurlijk vervelend als je niet genoeg inkomsten hebt. Zeker als je net een emotionele scheiding achter de rug hebt, wil je je niet druk maken over de vraag of je wel kunt rondkomen. Heeft je ex-partner een hoger inkomen dan jij en woon je nog niet opnieuw samen, dan kom je wellicht in aanmerking voor partneralimentatie. De alimentatieplicht tussen ex-partners noem je ‘partneralimentatie’.

Kinderalimentatie heeft voorrang op partneralimentatie. Dat is vastgelegd in de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding.
LET OP:

Partneralimentatie uitsluiten

Het is mogelijk om partneralimentatie uit te sluiten wanneer je in overeenstemming bij een advocaat/mediator gaat scheiden. Omschrijf dit duidelijk in het echtscheidingsconvenant. Het is belangrijk je af te vragen waarom je partneralimentatie uitsluit en of dit ook geldt voor de toekomst. Neem een “niet-wijzigingsbeding” op in het convenant als je wilt dat deze afspraak achteraf niet gewijzigd kan worden. Deze onderlinge afspraak heeft geen invloed op het verhaalsrecht van de WWB. Zodra je in de “bijstand” komt zal de bijstandverstrekker altijd kijken of ze een deel van de kosten kunnen verhalen op de ex-partner.

Alimentatie en belastingen

Denk eraan dat partneralimentatie wordt gezien als inkomen. Dit houdt in dat je hier belasting over moet betalen en dat de betalende partij een gedeelte terug kan vragen van de belasting. Je kan dit ook in je voordeel gebruiken. Mocht je bijvoorbeeld door een laag inkomen niet in aanmerking komen voor een hypotheek, dan kun je door middel van partneralimentatie je inkomen verhogen. Kinderalimentatie valt buiten de belasting.

Blijft een alimentatieplicht altijd van kracht?

Hoe lang de alimentatieplicht duurt, is afhankelijk van meerdere factoren. Lees meer op de pagina alimentatieduur.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!