“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ouderverstoting

  • Ouderverstoting is kindermishandeling!
  • Meestal werkt ouderverstoting uiteindelijk averechts.
  • Heb jij te maken met ouderverstoting? Neem gerust contact met ons op voor advies.
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Lees voor

Zet de ene ouder de kinderen op tegen de andere ouder, dan is dit ouderverstoting of oudervervreemding. Vaak gebeurt dit als er sprake is van een vechtscheiding. Meestal probeert de ene ouder de ander zo zwart te maken, dat het kind uiteindelijk besluit het contact met de andere ouder te verbreken. Een hele nare situatie die er vaak voor zorgt dat kinderen één van hun ouders lange tijd niet zien of spreken. Ouderverstoting heeft veel impact op een kind en kan veel schade toebrengen. Het valt dan ook onder de noemen kindermishandeling!

Ouderverstoting en kindermishandeling

Scheidingen verlopen niet altijd even makkelijk. Soms ontstaat er een strijd, waarbij kinderen als machtsmiddel worden ingezet. Zo wordt er bijvoorbeeld thuis alleen nog maar negatief over de andere ouder gesproken, wordt de omgang gedwarsboomd en wordt al het contact zo moeilijk mogelijk gemaakt. Kinderen worden als het ware gehersenspoeld en gemanipuleerd met als doel het kapotmaken van de goede band die zij hadden met de andere ouder. Een scheiding is voor kinderen natuurlijk al erg ingrijpend. Dit soort oudervervreemding werkt in zo’n situatie heel verwarrend. Kinderen worden beroofd van hun gevoel van zekerheid en veiligheid, dat toch al een deuk heeft opgelopen door de scheiding.

Syndroom ouderverstoting

Ouderverstoting heeft voor kinderen nogal wat gevolgen. Zo kunnen zij te maken krijgen met het syndroom ouderverstoting (ook wel PAS genoemd). Kinderen krijgen hierbij allerlei klachten, zowel fysiek als geestelijk. Het niet houden aan de omgangsregeling en bijvoorbeeld de kinderen niet met de andere ouder laten bellen is vaak het begin van ouderverstoting.  Het ouderverstotingsyndroom heeft vaak een boemerang effect op latere leeftijd. Zodra een kind in de gaten krijgt dat de ouder bij wie zij altijd hebben gewoond altijd heeft gelogen over de andere ouder en dat de verhalen die werden verteld eigenlijk helemaal niet klopten, voelt het kind zich bedrogen. Het gevolg hiervan is dat het kind contact gaat zoeken met de verstoten ouder en vaak niets meer te maken wil hebben met de ander. Alleen als de verstoten ouder het kind probeert aan te moedigen om het probleem met de ander op te lossen door te praten, dan kan het syndroom zich (met goede hulp) enigszins herstellen.

Let op:
Het is voor een kind heel belangrijk om contact te hebben met zowel moeder als vader. Probeer er als ouder alles aan te doen om dit contact te stimuleren, ook al heb je nog zo’n hekel aan je ex!

Contact

Heb je hulp nodig om de omgang met jouw kind te herstellen? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers. Contact opnemen is geheel gratis en vrijblijvend. Uiteraard worden je gegevens vertrouwelijk behandeld.

Meer informatie