Ouderverstoting

Ouderverstoting, ook wel oudervervreemding genoemd, ontstaat bij gescheiden ouders waarvan een van beide ouders het kind opzet tegen de andere ouder. Meestal probeert de ene ouder de ander zo zwart te maken, dat het kind uiteindelijk besluit het contact met de andere ouder te verbreken.
Oudervervreemding is een vorm van kindermishandeling.

Ouderverstoting en kindermishandeling

Scheidingen verlopen niet altijd even makkelijk. Soms ontstaat er een strijd, waarbij kinderen als machtsmiddel worden ingezet. Zo wordt er bijvoorbeeld thuis alleen nog maar negatief over de andere ouder gesproken, wordt de omgang gedwarsboomd en wordt al het contact zo moeilijk mogelijk gemaakt. Kinderen worden als het ware gehersenspoeld en gemanipuleerd met als enige doel een liefdevolle en warme verhouding te ruïneren die zij eerder deelden met een ouder. Een scheiding is voor kinderen natuurlijk al erg ingrijpend. Dit soort oudervervreemding werkt in zo’n situatie heel verwarrend. Kinderen worden beroofd van hun gevoel van zekerheid en veiligheid, dat toch al een deuk heeft opgelopen door de scheiding.

Syndroom ouderverstoting

Kinderen met het syndroom ouderverstoting (ook wel PAS genoemd) krijgen te maken met allerlei klachten, zowel fysiek als geestelijk. Het frustreren van contact met een ouder is het begin van ouderverstoting. Het ouderverstotingsyndroom heeft een boemerang effect op latere leeftijd. Zodra een kind in de gaten krijgt dat (in de meeste gevallen) de moeder een bijdrage heeft geleverd voor het ‘mislukken van het huwelijk’ en dat de door moeders vertelde verhalen niet altijd betrouwbaar waren, voelt het kind zich bedrogen en wendt zich vervolgens naar de verstoten vader. Als de vader het kind probeert aan te moedigen om het probleem met de moeder op te lossen door te praten, dan kan het syndroom zich (met goede hulp) enigszins herstellen.

Contact

Heb je hulp nodig om de omgang met jouw kind te herstellen? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers. Contact opnemen is geheel gratis en vrijblijvend. Uiteraard worden je gegevens vertrouwelijk behandeld.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!