Ben je gescheiden ouder, dan heb je hier waarschijnlijk wekelijks mee te maken: het wisselmoment. Het moment waarbij je de kinderen weer naar de andere […]
Lees meerAls je als gescheiden ouder alleen met jouw kinderen naar het buitenland wil reizen moet je een aantal belangrijke dingen regelen. Geeft de andere ouder wel toestemming, heb je die toestemming eigenlijk wel nodig en waar moet je allemaal aan denken? Wij zetten het voor je op een rijtje, zodat jij straks met een gerust hart op vakantie kan.
Misschien klinkt het allemaal als veel gedoe, maar dat is niet zonder reden. Het aantal kinderontvoeringen is nog steeds erg hoog. Er worden daarom strenge eisen gesteld aan het reizen met kinderen. En gelukkig maar!
Wie heeft het gezag?
Wat je precies moet regelen heeft alles te maken met de vraag wie het gezag heeft. Heb jij samen met de andere ouder het gezag over de minderjarige kinderen, dan heb je de toestemming van de andere ouder nodig als je met de kinderen naar het buitenland wil reizen. Heb jij als enige gezag, dan is toestemming van de andere ouder niet nodig. Dit betekent niet dat je zorgeloos kunt vertrekken en niets hoeft te regelen voor het reizen. Je moet namelijk alsnog kunnen aantonen dat je die toestemming niet nodig hebt.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Wat heb je precies nodig en waarom?
Het is even wat gedoe, maar om als ouder alleen met jouw kinderen te kunnen reizen heb je een aantal dingen nodig. De kans is aanwezig dat je aan de grens gecontroleerd wordt. In dat geval heb je de volgende documenten nodig om aan te tonen dat jij inderdaad alleen met de kinderen naar het buitenland mag reizen. Zorg dat je op tijd begint met het verzamelen van al deze stukken, want dit kan soms best wat tijd in beslag nemen.
Dit heb je nodig:
- Toestemmingsformulier reizen met een minderjarige. Het formulier moet ingevuld worden door de ouder die niet meegaat.
- Kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft. Zo kun je aan de grens laten zien dat degene die heeft getekend ook écht de ouder is.
- Een recent uittreksel van de geboorteakte, een internationale versie. Hiermee kan worden aangetoond dat degene die het formulier heeft ingevuld, de ouder van het kind is. Dit document is op te vragen bij de gemeente waar jullie kind geboren is.
- Recent uittreksel van het gezagsregister. Hiermee kun je laten zien dat de andere ouder wel of juist niet het gezag heeft. Neem je geen toestemmingsformulier mee, dan moet je dus bij de grens kunnen laten zien dat je het toestemmingsformulier niet nodig hebt. Dit kan met een uittreksel waarop staat dat jij de enige ouder bent die het gezag heeft. Dit uittreksel vraag je aan bij het gezagsregister van de rechtbank.
- Het ouderschapsplan. Hiermee kun je eventueel aantonen welke afspraken er zijn gemaakt over de vakantie.
- Reisdocumenten van de kinderen (paspoort of ID-bewijs).
Geen toestemming?
Je wil graag met de kinderen op vakantie naar het buitenland. Jij en de andere ouder hebben gezamenlijk het gezag. De andere ouder wil geen toestemming geven voor de vakantie. Moet je dan je reis maar annuleren? Nee, gelukkig niet. Je kunt in dat geval de rechter vragen om vervangende toestemming. Dit betekent dat de rechter de toestemming geeft die de andere ouder niet wil geven. Zo kunnen jullie toch op vakantie.
Het aanvragen van vervangende toestemming gaat via een kort geding en kan dus snel gebeuren, maar zorg er wel voor dat je ruim op tijd actie onderneemt. Een advocaat kan je helpen om vervangende toestemming via de rechter te krijgen. Wil jij graag in contact komen met een goede advocaat bij jou in de buurt? Wij helpen je graag. Neem voor gratis advies gerust even contact op met onze juridische medewerkers.
Wat als je zonder toestemming met jouw kinderen naar het buitenland gaat?
Besluit je toch om zonder toestemming van de andere ouder met de kinderen naar het buitenland te vertrekken, dan neem je daarmee best een groot risico. Eigenlijk onttrek je op dat moment jouw kind aan het ouderlijk gezag. Dit kan worden gezien als kinderontvoering. Bij controle kan dit ervoor zorgen dat je de grens niet overkomt. Daarnaast is het strafbaar om je kind zonder toestemming van de andere ouder met gezag mee te nemen naar het buitenland. Dit kan je dus duur komen te staan.
Contactmomenten en ouderschapsplan
Check ook altijd voor vertrek nog even welke afspraken jullie hebben gemaakt over het contact houden met de andere ouder tijdens vakantie. Hebben jullie geen afspraken gemaakt? Dan is het verstandig om toch even te overleggen met de andere ouder. Voor zowel de kinderen als de andere ouder kan het ontzettend fijn om bepaalde mooie dingen te kunnen delen. Hiervoor kunnen jullie bepaalde contactmomentjes afspreken waarop de kinderen even kunnen bellen of video-bellen. Denk ook na over hoe en wanneer je de andere ouder informeert over bijvoorbeeld ongelukjes. Voor de gemoedsrust…
Andere ouder is overleden
Als de andere ouder is overleden en je wil met jouw kind(eren) naar het buitenland reizen dan kun je natuurlijk geen toestemmingsformulier meenemen. In dat geval is het verstandig bij de gemeente van overlijden een internationale overlijdensakte op te vragen en mee te nemen op reis. Ook hier geldt dat het verstandig is om ook een recente internationale versie van de geboorteakte van het kind mee te nemen. Zo kun je aan de grens laten zien wie de ouders van het kind zijn is. Met de overlijdensakte toon je vervolgens aan dat de andere ouder is overleden.
Heb jij vragen over het op vakantie gaan naar het buitenland met jouw kind of heb je hulp nodig om vervangende toestemming te krijgen? Neem dan gerust even contact op met onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis advies aan de hand van jouw situatie en helpen je op weg.
Meer informatie
Zijn jullie getrouwd en krijgen jullie kinderen, dan hebben jullie automatisch allebei je kind erkend en ook samen het gezag. Zijn jullie niet getrouwd, dan gelden er andere regels. Wordt jullie kind na 1 januari 2023 geboren, dan krijgen jullie allebei automatisch...
Lees meerGaan jullie scheiden en hebben jullie minderjarige kinderen? Dan zijn jullie verplicht om ook een ouderschapsplan op te stellen. Dit is eigenlijk ook meteen één van de belangrijkste dingen die jullie moeten regelen bij het uit elkaar gaan. In dit plan komen alle...
Lees meerVoorbeeld vakantie/feestdagenregeling Bij een echtscheiding moet er veel geregeld worden. Zo ook de verdeling van de omgangsregeling voor de kinderen tijdens vakanties en feestdagen. Dit heet de feestdagenregeling. In het ouderschapsplan leg je vast wanneer de...
Lees meerOuderverstoting (oudervervreemding), ontstaat bij gescheiden ouders waarvan één van beide ouders het kind opzet tegen de andere ouder. Dit wordt ook wel als kindermishandeling gezien.
Lees meerOmgangsregeling wijzigen? Dit is mogelijk! Wat zijn redenen om een omgangsregeling te wijzigen en hoe gaat dit in z'n werk?
Lees meerBirdnesting is een vorm van co-ouderschap waarbij de kinderen in het ouderlijk huis blijven en de ouders er om en om wonen. Dit heeft voor en nadelen.
Lees meerDe behoefte aan kinderalimentatie na je echtscheiding kun je met onderstaande berekening eenvoudig berekenen. De uitkomst geeft de gewenste bijdrage per ouder weer.
Lees meerEr zijn verschillende manieren om een co-ouderschap toe te passen. Het is aan jullie om de vorm te kiezen die het best bij jullie past. Co-ouderschap heeft zowel voor- als nadelen. Bespreek deze samen en weeg af of co-ouderschap bij jullie past. Willen jullie graag...
Lees meerVeel mensen denken dat er bij co-ouderschap automatisch geen sprake is van alimentatie. Dit is niet waar. Ook bij co-ouderschap zal degene met het hoogste inkomen nog altijd een klein bedrag moeten betalen aan degene met het laagste inkomen. Uitgangspunt is dat bij...
Lees meerHet vormen van een nieuw samengesteld gezin brengt veranderingen in alimentatie, omgangsregelingen en opvoeding met zich mee. Hoe regel je dit allemaal?
Lees meerAls jullie gaan scheiden, moeten jullie een omgangsregeling voor de kinderen opstellen. Jullie kinderen hebben immers recht op omgang met beide ouders. Hoe ziet een omgangsregeling er in de praktijk uit?
Lees meerAls jullie minderjarige kinderen hebben, zijn jullie verplicht een ouderschapsplan te maken. Jullie mogen zelf de invulling van het ouderschapsplan bepalen. Wel ben je verplicht over enkele zaken afspraken te maken.
Lees meerKinderen gaan na een scheiding meestal bij één van beide ouders wonen. Op die praktijk zijn de meeste regelingen in Nederland gebaseerd. Maar het kan ook anders. Als je kiest voor coouderschap, woont ...
Lees meerHoe moet je nu omgaan met die emoties van je kinderen? Wat vertel je de kinderen over de echtscheiding? En wat moet je nu wel en niet doen? We geven je handige tips voor de ondersteuning van je kinderen.
Lees meerEen echtscheiding is voor beide partijen een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor jullie als ex-partners, maar zeker ook voor de kinderen. Hoe kinderen reageren op een scheiding is niet te voorspellen. De reactie is erg afhankelijk van de leeftijd, maar ook van het karakter van het kind.
Lees meerAfspraken maken over de kinderen Als je gaat scheiden moeten er veel afspraken worden gemaakt. Hebben jullie kinderen, dan komt er nog meer bij een scheiding kijken. Jullie zullen namelijk de nodige afspraken over de kinderen moeten maken en er zal ook een...
Lees meer