“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Je kinderen missen na de scheiding

08 dec, 2021 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Voor iedereen die gescheiden is en kinderen heeft, zal dit gevoel herkenbaar zijn. Je mist je kinderen als ze bij de ex zijn. Dit lijkt het moeilijkste te zijn na de scheiding. Je bent hier zeker niet de enige in en wij zullen je tips geven hoe je het gemis kunt verzachten.

Leer en accepteer

Probeer te leren accepteren dat de kinderen niet meer elke dag continu bij je zijn. Zodra je hebt kunnen accepteren dat dit feit zo is, kun je makkelijker afscheid nemen van je kinderen. Het is pijnlijk om ze los te laten, er komt vaak veel verdriet bij kijken. Neem hier de tijd voor die je nodig hebt, voor de kinderen is het ook niet makkelijk. Het is wel fijner voor de kinderen als jij de acceptatie aan kunt gaan, zodat jij ze met een goed gevoel kunt uitzwaaien. En hey, tijd voor jezelf is ook belangrijk hè!

Belast je kinderen niet teveel met jouw gemis

Je gaat ze missen. Dat mogen je kinderen wel weten, maar laat het ze niet teveel blijken. De manier waarop jij je kind mist kan een groot verschil maken en heeft ook invloed op de kinderen. Als jij je op de wisseldag de hele tijd raar gedraagt, veel huilt, continu met je kinderen wil knuffelen en ze continu vertelt dat je ze zo gaat missen en verdrietig bent als zij er niet zijn… Dan zullen jouw kinderen het heel moeilijk vinden om ook echt weg te gaan bij. Ze kunnen hier zelfs een schuldgevoel van krijgen. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat het afscheid alleen maar moeilijker wordt. Jij in tranen, de kinderen in tranen… voor je het weet is het één groot drama. Hiermee maak je het jezelf en de kinderen ontzettend moeilijk.

Kinderen zijn altijd loyaal aan beide ouders. Als jij je in de slachtofferrol plaatst, kan het zijn dat de kinderen jou de ‘zielige’ ouder vinden. Dit kan er soms toe leiden dat ze niet meer naar de andere ouder willen gaan. En dat kan de bedoeling natuurlijk niet zijn. Dus, probeer te accepteren dat het even het moment is van de andere ouder. Geef ze een dikke knuffel, wens ze veel plezier en als ze weg zijn, kun jij je moment nemen om even verdrietig te zijn. Denk in het belang van de kinderen. Zij staan voorop. Hoe moeilijk het ook voor jezelf is. De kinderen horen het leuk te hebben bij de andere oudere. Ze moeten zich geen zorgen hoeven maken om jou.

Blijf bezig

Op de momenten dat de kinderen er niet zijn, is het handig om zelf bezig te zijn. Maak een planning en vul je tijd. Ga eens aan de slag op die rommelige zolder of maak de auto eens schoon. Ook niet verkeerd om eens even tijd voor jezelf te maken: neem een warm bad, ga eens lunchen of spreek wat af met vrienden of vriendinnen. Geniet ook even van deze tijd hè? Je hoeft je echt niet schuldig te voelen dat jij je momenten even pakt. In de tijd van nu met corona is het misschien iets aanpassen, maar zorg er voor dat je bezig blijft en je dag gevuld is. Zo blijft er minder tijd over om jouw kinderen te missen.

Pak je rust

Hierboven zeggen we dat je bezig moet blijven, tegelijkertijd is het advies om rust te nemen. De scheiding is heftig, we praten ook wel over een rouwproces. Je lichaam zal misschien ook anders voelen. Zodra je dit merkt, probeer dan wat rust te pakken. Je lichaam heeft het nodig. En een uitgeruste ouder, is vaak weer blijer en energieker als de kinderen weer bij jou zijn!

Contactmomenten met kinderen afspreken

Tijdens de periode dat jij de kinderen niet hebt, is het handig om met de andere ouder af te spreken wanneer je een contactmoment mag hebben. Soms wordt dit ook vastgelegd in een ouderschapsplan. Bijvoorbeeld een vaste dag en tijdstip om even te bellen met elkaar. Praat hierover met de kinderen zodat zij weten dat dit afgesproken is en zich niet schuldig hoeven te voelen naar de andere ouder.

Ga dan niet tijdens dit contactmoment lopen vissen of de andere ouder het allemaal wel onder controle heeft. Stel je kinderen dus geen vragen over wat ze hebben gegeten en of ze wel hun tanden hebben gepoetst voor het slapen gaan, maar vraag eens aandachtig of ze een leuke dag hebben gehad en wat ze hebben meegemaakt. Hierdoor maak je het ook makkelijker om met ze te praten over de dagen als ze weer bij jou zijn, omdat je weet wat ze hebben meegemaakt.

Conclusie

Na de scheiding je kinderen missen is heel erg moeilijk en kan pijn doen. Acceptatie is van belang. Als jij het kunt accepteren en de tijd die je zonder je kinderen hebt op een positieve manier kunt invullen, dan zijn je kinderen ook blij en zal je zien dat het makkelijker gaat worden. Langzamerhand kun je gaan genieten van de momenten dat je kinderen even niet hebt. Je gaat er steeds meer de voordelen van zien. Geef het tijd, het komt goed.