“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Het effect van corona op het aantal scheidingen

09 sep, 2022 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Vandaag werd bekend dat het aantal mensen dat in het huwelijksbootje stapt voor het eerst sinds tijden is gestegen. Hierbij gaat het vooral om stellen die hun huwelijk vanwege corona hadden uitgesteld. Toen de coronacrisis begon, werd er voorspeld dat we hierna een scheidingspiek konden verwachten. Toch bleef die piek uit. Het Centraal Bureau voor de Statistiek keek samen met scheidingsexpert Judex naar de cijfers en publiceerden de Nationale Echtscheidingsmonitor 2022.

Voorspelling 2021

In 2014 ontstond er na de economische crisis een piek in het aantal scheidingen. In de Echtscheidingsmonitor van 2021 werd voorspeld dat er na de coronacrisis ook meer scheidingen zouden plaatsvinden. Advocaten dachten er net zo over. Los van het feit dat veel mensen in dit soort situaties de scheiding uitstellen, zorgde corona er ook nog eens voor dat we meer op elkaars lip zaten. Voor relaties die al wat wankel waren zou dit volgens de experts de genadeslag kunnen zijn.

Geen toename scheidingen

Toch bleef een toename van het aantal echtscheidingen uit. Hiervoor zijn een aantal mogelijke verklaringen te vinden. Zo was bijvoorbeeld mediation tijdens corona vrij lastig. Het was niet mogelijk om fysiek met elkaar om tafel te zitten. Veel mensen vonden het niet prettig om de gesprekken over scheiden online te doen en besloten de scheiding dan maar uit te stellen. Maar er zijn nog meer mogelijke oorzaken zoals de overspannen huizenmarkt.

Huizenmarkt en crisis

De overspannen huizenmarkt is waarschijnlijk ook een factor waarom mensen de scheiding uitstellen. Ga je scheiden dan zal een van jullie een andere woning moeten zoeken. Door de overspannen huizenmarkt is het vrijwel onmogelijk om een andere woning te vinden. Veel mensen moeten hierdoor toch met elkaar onder een dak blijven wonen en besluiten de scheiding uit te stellen.

Economische crisis

Dan is er ook nog de crisis. We leven in een onzekere tijd. Veel mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor veel mensen brengt een scheiding teveel (economische) onzekerheid en kosten met zich mee.

Gaat de piek nog komen?

De vraag is dan ook hoe lang mensen dit volhouden. Er zullen de nodige stellen zijn die uit nood bij elkaar blijven, omdat er geen andere woning voor handen is of omdat er simpelweg geen geld is om alles te regelen. Uiteindelijk zullen deze mensen naar alle waarschijnlijkheid toch gaan scheiden. Wat we echter zien gebeuren, is dat door het lange wachten de situatie is verhard. Hierdoor zullen er minder stellen zijn die in goed overleg met een mediator uit elkaar gaan en zal er steeds vaker een advocaat bij te pas moeten komen.

Eigen belang

Ook het feit dat er vaker een advocaat aan te pas moet komen heeft te maken met de financiële crisis waar we in zitten. Is de financiële situatie nijpend of maak je je zorgen over jouw toekomst na de scheiding, dan heb je meer de neiging om jouw eigen belangen in de gaten te houden. Waarschijnlijk geldt dat voor de tegenpartij net zo. Hierdoor is goed overleg over zaken als de alimentatie en de verdeling van de financiën meteen weer een stuk lastiger en stappen mensen sneller naar een advocaat.

Heb jij vragen over de scheiding of ben jij op zoek naar een specialist om je hierbij te helpen? Neem dan gerust contact met ons op voor gratis juridisch advies.