“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Een echtscheiding of scheiden van tafel en bed? Wat is het verschil?

11 mei, 2021 | Algemeen, Juridisch
9,5
Klanten vertellen

1433 beoordelingen

Het is goed denkbaar dat jullie wel gescheiden van elkaar willen leven maar (nog) niet definitief de echtscheiding in gang willen gaan zetten. Als tussenoplossing kunnen jullie kiezen om te scheiden van tafel en bed. Scheiden van tafel en bed komt steeds minder voor, omdat je volgens de wet niet meer verplicht bent om samen te wonen als je getrouwd bent. Toch gebeurt het nog steeds regelmatig dat mensen voor die mogelijkheid kiezen. Waarom zou je daar eigenlijk voor kiezen en wat is het verschil met een echtscheiding?

Manieren van scheiden

Scheiden kan op verschillende manieren. Je kan kiezen voor een “gewone” echtscheiding, een scheiding van tafel en bed of door het ontbinden van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed. Voor al deze drie opties heb je een advocaat nodig. Deze moet het verzoek namens jullie indienen bij de rechtbank.

Waarom zou je kiezen voor een scheiding van tafel en bed?

Bij een scheiding van tafel en bed kiezen jullie ervoor om wel uit elkaar te gaan, maar voor de wet nog getrouwd te blijven. Vroeger werd vaak voor deze optie gekozen vanuit geloofsovertuiging. Vanuit het geloof mocht je namelijk niet scheiden. Tegenwoordig kiezen mensen vaak voor deze vorm van scheiden vanwege praktische redenen. Bij scheiden van tafel en bed worden namelijk de financiën gescheiden terwijl je wel getrouwd blijft. Dit kan lucht geven als jullie bijvoorbeeld financieel grote problemen hebben. Door te scheiden van tafel en bed kunnen jullie bijvoorbeeld toeslagen aanvragen. Een andere reden om voor een scheiding van tafel en bed te kiezen is als mensen nog niet zeker weten of ze daadwerkelijk willen scheiden. Je zou het kunnen zien als een soort proefperiode.

Scheiding van tafel en bed regelen

Bij een scheiding van tafel en bed moeten bijna dezelfde zaken geregeld worden als bij de echtscheiding. Voor beide vormen hebben jullie een advocaat nodig. Zo moeten jullie onder andere de volgende zaken regelen:
– Een ouderschapsplan opstellen als er minderjarige kinderen zijn
Partner- of kinderalimentatie berekenen
– Bezittingen, zoals de woning, inboedel of het vermogen verdelen
– Eventuele schulden verdelen
– Ouderdomspensioen verdelen (let op: het nabestaandenpensioen wordt niet verdeeld omdat jullie nog getrouwd zijn!)
Uiteindelijk moeten jullie dus dezelfde procedure volgen als wanneer jullie de echtscheiding in gang zouden zetten.

Na drie jaar een knoop doorhakken

Zijn jullie ondertussen al een behoorlijke tijd van tafel en bed gescheiden, dan is het mogelijk om na drie jaar een knoop door te hakken en de scheiding definitief te maken. Ook hier zal weer een advocaat aan te pas moeten komen. Het officieel maken van de scheiding kan pas als jullie drie jaar lang gescheiden zijn geweest van tafel en bed. In uitzonderlijke gevallen kan dit eerder. Een rechter zal de aanvraag dan alleen goedkeuren als jullie minimaal een jaar uit elkaar zijn en jouw ex zich misdraagt.

De kosten van een scheiding van tafel en bed

Uiteindelijk zal je met een scheiding van tafel en bed waarschijnlijk duurder uit zijn dan bij een reguliere scheiding. Er moet twee keer een advocaat aan te pas komen en je moet twee keer naar de rechter. Denk er dus goed over na of een scheiding van tafel en bed voor jullie wel een goede oplossing is of dat het logischer zou zijn om de echtscheiding direct in zijn geheel te regelen.

Vragen of hulp nodig?

Het kan best lastig zijn om te bepalen of een scheiding van tafel en bed voor jullie de juiste oplossing is. Onze juridische medewerkers denken graag met je mee. Aan de hand van jouw verhaal kunnen zij goed inschatten wat in jullie geval de beste keuze zou zijn. Neem gerust contact op via 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter op het contactformulier.