“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

19 miljoen voor ondersteuning bij scheidingen

12 jan, 2021 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Al jarenlang geven sociaal advocaten aan dat de huidige vergoeding die zij krijgen voor het regelen van een scheiding flink uit de pas loopt met het daadwerkelijke aantal uren dat zij aan dit soort zaken besteden. Hierdoor waren er steeds meer advocaten die de handdoek in de ring gooiden en besloten om geen toevoegingszaken meer op te pakken. Nu lijkt het erop dat de roep om hulp nu eigenlijk serieus wordt genomen. Minister Dekker van Rechtsbescherming stelt de komende drie jaar 19 miljoen euro beschikbaar voor ondersteuning bij scheidingen.

Ouderschapsplan en viergesprekken

Een groot deel van die 19 miljoen (11 miljoen) zal gaan naar een initiatief waarbij hulpverleners een ouderschapsplan opstellen. Voor scheidende stellen met kinderen is het opstellen van zo’n ouderschapsplan sinds maart 2009 verplicht. Het opstellen van zo’n plan kan echter veel tijd kosten, waardoor dit een flinke belasting is voor advocaten. Met dit plan wil de minister advocaten hier minder mee belasten. Daarnaast wordt er acht miljoen vrijgemaakt voor een vergelijkbaar initiatief voor viergesprekken tussen scheidende partners en hun rechtshulpverleners.

Vernieuwing rechtsbijstand

De minister is ondertussen een aantal jaren bezig met het vernieuwen van de rechtsbijstand. Hiermee wil hij bereiken dat minder mensen een beroep hoeven te doen op de gefinancierde rechtsbijstand en op die manier kosten besparen. Ondertussen begint hij de effecten hiervan te zien. Nu, na twee jaar, maken minder mensen gebruik van gefinancierde rechtsbijstand en weten zij de weg naar organisaties als het juridisch loket en de Nationale Adviesbalie steeds beter te vinden. De focus ligt op dit moment op het verbeteren van de mogelijkheden om online advies in te winnen.