“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding

12 nov, 2019 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Onlangs diende minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een wetsvoorstel in m.b.t. de pensioenverdeling bij scheiding. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat ex-partners na een scheiding allebei een eigen aanspraak krijgen op het opgebouwde ouderdomspensioen. De wet zal in moeten gaan op 1 januari 2021.

Wet verevening pensioenrechten bij scheiding

Op dit moment is de verdeling van de pensioenen geregeld via de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps). De hoofdregel is dat dat ex-partners aanspraak kunnen maken op het pensioen van de ex dat is opgebouwd tijdens de hele huwelijkse periode. Je kunt hier pas aanspraak op maken als jouw ex besluit met pensioen te gaan. Besluit de ex langer door te werken, dan heeft dit ook gevolgen voor de andere ex-partner. Deze zal pas later het pensioendeel gaan ontvangen. Het nieuwe wetsvoorstel moet dit gaan veranderen.

Conversie

Het nieuwe wetsvoorstel gaat uit van conversie. De pensioenband tussen de ex-partners wordt hierbij definitief opgebroken. Je kunt nog steeds aanspraak maken op het pensioendeel van de ex dat is opgebouwd tijdens het huwelijk, maar voor de uitbetaling hiervan ben je niet meer afhankelijk van de keuzes van de ex. Je krijgt de beschikking over het deel van het pensioen dat voor jou is bestemd en kunt je eigen financiële planning maken. Wil je dit niet, dan kun je hier samen bij de scheiding ook andere afspraken over maken.

Of het wetsvoorstel wordt aangenomen en wanneer het precies in zal gaan is op dit moment nog niet duidelijk.