“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Pensioenen bij scheiding vaak vergeten

13 jun, 2017 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

In twee derde van de scheidingen wordt niet gesproken over het verdelen van de pensioenen. Vooral vrouwen blijken zich maar weinig te verdiepen in de pensioenen. Zij denken vaak dat een scheiding hier geen invloed op heeft. Niets is minder waar. Het niet aankaarten van het pensioen tijdens een scheiding kan vooral voor de vrouwen tot een flink pensioentekort zorgen.

Pensioen: mannen VS vrouwen

Het is dan ook belangrijk om als vrouw zijnde bij een scheiding altijd over het pensioen te beginnen. Een scheiding heeft gevolgen voor het opgebouwde pensioen van beide partners. Vaak hebben mannen meer opgebouwd dan vrouwen, waardoor het voor vrouwen extra belangrijk is om hier goede afspraken over te maken. Toch blijkt dat een derde van de vrouwen er niet van op de hoogte is dat er bij de scheiding iets over het pensioen moet worden vastgelegd.

Pensioenuitvoerder

Als je niet binnen twee jaar aan de pensioenuitvoerder laat weten dat je gescheiden bent, dan verloopt de uitbetaling niet meer automatisch via de pensioenuitvoerder. Je recht op jouw deel van het pensioen vervalt niet, maar voldoe je niet aan die meldingsplicht van twee jaar dan ben je voor de uitbetaling afhankelijk van je ex. Wil de ex hier niet aan meewerken, dan is er een procedure via de kantonrechter nodig.

Advocaat/mediator

Natuurlijk ligt hier ook een taak voor degene die de scheiding begeleid. Eigenlijk zou in iedere scheiding het pensioen standaard aan bod moeten komen en ter sprake moeten worden gebracht door de advocaat of mediator. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om een goede specialist in de arm te nemen.

Ben je zelf op zoek naar iemand die je kan helpen bij de scheiding? Onze medewerkers brengen je graag in contact met de juiste persoon.