“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Scheiden met een BV? Pas op voor deze valkuilen!

22 aug, 2022 | Algemeen, Financieel, Juridisch
9,5
Klanten vertellen

1386 beoordelingen

Er zijn steeds meer mensen met een eigen bedrijf. Dit houdt in dat er ook steeds meer stellen zijn waarvan één van de partners een eigen bedrijf heeft. Dit bedrijf had waarschijnlijk nooit zo goed kunnen lopen als hij/zij geen sterke partner naast hem/haar had staan. Gaat zo’n stel uit elkaar, dan kan dit best grote gevolgen hebben. Het valt ons op dat als er een BV in het spel is, de ex van de ondernemer vaak helemaal niet weet hoe een eerlijke verdeling tot stand komt. Hoe zit het eigenlijk met de verrekening van pensioenen? Of met genoten dividenduitkeringen? Het is ook niet zo gek dat je hier geen weet van hebt, maar het is wel belangrijk om goed te weten waar je staat en wat jouw rechten zijn bij scheiden met een BV!

Waar moet je op letten bij scheiden met een BV?

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten waar je echt op moet letten als je gaat scheiden en er een BV is. Wij zetten ze voor je op een rijtje. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

  1. Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?
  2. De waarde van de BV
  3. Hoe zit het met het pensioen?
  4. Je eigen boontjes doppen
  5. Schakel de juiste hulp in!

1. Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Ga je scheiden, dan wordt het vermogen verdeeld. Ook de BV valt hieronder en moet in de verdeling worden opgenomen. Trouwde je in gemeenschap van goederen, dan is de helft van de waarde van de BV van jou. Meestal is het echter zo dat, als er een BV is er ook huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt. Dit om zowel de BV als de andere partner te beschermen. Zijn er huwelijkse voorwaarden, dan staat daar als het goed is in beschreven hoe alles verdeeld moet worden en wat er met de BV gaat gebeuren. Het komt regelmatig voor dat er in de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding wordt opgenomen. Dit houdt in dat jullie ieder jaar moeten kijken wat jullie ingebracht hebben in het huwelijk. Helaas komt hier in de praktijk vaak weinig van terecht. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat de scheiding alsnog op basis van gemeenschap van goederen moet worden afgewikkeld. Getrouwd in huwelijkse voorwaarden? Meestal is er dan een verrekeningsbeding opgenomen in de overeenkomst. Ieder jaar moet je dan vastleggen welke waarde aan wie toebehoort.

2. De waarde van de BV

Een goede advocaat of mediator zal je adviseren om eerst de waarde van de BV te laten bepalen. Dit is vaak het lastigste deel en hiermee kan je voorkomen dat er later in de administratie dingen niet kloppen. Het komt namelijk geregeld voor dat exen tijd proberen te rekken, zodat zij met de cijfers kunnen spelen tijdens de scheiding. Dit wil je uiteraard altijd voorkomen want dat kan straks invloed hebben op bijvoorbeeld de hoogte van de kinderalimentatie, partneralimentatie of uitkoop van de woning. De waarde van de BV is cruciale informatie bij het maken van verdere afspraken. Pas als je dit weet, kun je afspraken maken over de verdeling van de aandelen of de uitkoopconstructie. Het is verstandig om hiervoor een onafhankelijke expert in te schakelen. Men wil voor het gemak nog wel eens kiezen voor de eigen accountant, maar deze is meestal niet onpartijdig. De waarde bepalen van een bedrijf is een expertise op zich, en gaat verder dan enkel de jaarrekening bekijken of een bepaalde factor op de winst loslaten.

Is jouw partner degene met de BV en heb jij zelf weinig kaas gegeten van ondernemen en weet je eigenlijk niet goed wat er zoal in de BV van jouw partner omgaat? Neem altijd een eigen advocaat in de arm. Deze kan samen met jou bekijken of alle cijfers kloppen en jou ook uitleggen hoe bepaalde berekeningen tot stand zijn gekomen. Das wel zo prettig.

3. Hoe zit het met het pensioen?

Helaas wordt er zelfs door scheidingsbemiddelaars de pensioenpot of het stamrecht in de BV wel eens vergeten bij het doorrekenen. Soms is komt dat een DGA goed uit, of denkt hij/zij dat het ook gewoon bij de BV hoort. Dit is echter niet altijd het geval. Er is een wet, de Wet Verevening Pensioenrecht. Deze voorziet in een eerlijke verdeling van het opgebouwde ouderdomspensioen van allebei de partners. De kans is dus groot dat ook jij recht hebt op de helft van de pot. Ook bij deze adviseren wij weer om een expert met je mee te laten kijken en ervoor te laten zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt.

4. Je eigen boontjes doppen

Ga je uit elkaar, dan zal je sneller weer je eigen boontjes moeten doppen dan vroeger het geval was. Zo is het recht op partneralimentatie teruggebracht van 12 naar 5 jaar. De overheid wil hiermee bereiken dat mensen na een scheiding snel weer op eigen benen gaan staan. Dit lukt echter alleen als de scheiding goed is geregeld en alles eerlijk is verdeeld.

5. Schakel de juiste hulp in!

Natuurlijk is het altijd belangrijk om goed uit elkaar te gaan en hier ook de juiste hulp bij in te schakelen, maar ga je uit elkaar met een BV? Dan is dit nog iets belangrijker. Een advocaat met kennis van de wereld van de ondernemer kan ervoor zorgen dat de continuïteit van de onderneming gewaarborgd blijft en dat beide partners krijgen waar zij recht op hebben. Daarnaast kan hij/zij helpen om de waarde van de BV te bepalen en vervolgens ook duidelijk uitleggen hoe deze waarde is berekend. De ondernemer weet zo zeker dat het bedrijf geen gevaar loopt en de partner van de ondernemer snapt hoe het zit, krijgt waar hij/zij recht op heeft en kan met een gerust hart tekenen.

Hulp nodig bij scheiden met een BV?

Heb jij vragen over scheiden met een BV of ben je op zoek naar een goede advocaat die je hierbij kan helpen? Bel voor gratis advies over jouw situatie met 088-6002801 (gebruikelijke belkosten).