Er zijn in Nederland steeds meer samengestelde gezinnen. Krijg je een relatie met een man of vrouw die al kinderen heeft uit een vorige relatie, dan ben je stiefvader- of moeder. Maar zeg nou zelf… plusmama klinkt toch veel leuker! Toch is het leven van een plusmama niet altijd even makkelijk. Je kunt tegen heel wat problemen aanlopen. Irma Huis in ’t Veld is zo’n plusmama en schreef het boek: “Plusmama ben je niet, dat word je. Een boek vol herkenbare verhalen voor alle plusmama’s- en papa’s onder ons. Irma vertelt…

Feest van herkenning

Op mijn 34ste ontmoette ik, na een aantal jaar vrijgezel te zijn geweest, mijn man. Hij was papa van twee meiden en die maakten van de een op de andere dag deel uit van mijn leven. Tijd om rustig aan het idee van kinderen in mijn leven te wennen, zoals een biologische moeder die toegroeit naar de zwangerschap en bevalling, had ik niet. Mijn omgeving reageerde vaak verbaasd als ik aangaf dat ik dat moeilijk vond. Ik wist toch waar ik aan begon? Maar dat weet je van te voren natuurlijk helemaal niet. Je wordt verliefd op je partner en de kinderen die daarbij horen, neem je in eerste instantie voor lief.

Gaandeweg mijn nieuwe leven in het samengestelde gezin liep ik tegen veel uitdagingen aan. Ik werd regelmatig overvallen door emoties en gedachten. Dit heeft me doen besluiten om mijn eigen levensverhaal te gaan schrijven. Daarnaast ben ik op zoek gegaan naar ervaringen van andere vrouwen in een soortgelijke situatie. In mijn boek schrijf ik dan ook over mijn eigen leven en ik deel de ervaringen van verschillende plusmama’s. Deze verhalen worden steeds aangevuld met waardevolle tips en inzichten van kinder- en stiefgezincoach Bianca van der Loo van Pure Happiness. De openhartigheid van de vrouwen die hun verhaal met mij delen en die een kijkje in hun leven als plusmama geven, maken het lezen van ‘Plusmama ben je niet, dat word je’ hopelijk een feest van herkenning voor alle plusmama’s. En voor alle plusmama’s in wording!

Echte verhalen

Uit ervaring weet ik dat aan een boek, zoals dat van mij, behoefte is. Er zijn veel vrouwen die zich in een soortgelijke situatie bevinden. Ze zijn op zoek naar antwoorden, inspiratie of een stuk herkenning. Persoonlijk had ik het heel fijn gevonden als er, zeker in de beginfase van mijn leven als samengesteld gezin, meer van deze ervaringsverhalen zouden zijn in boekvorm. Er zijn wel boeken te vinden, maar vaak van bekende personen en ik was juist op zoek naar de ‘echte verhalen’ van vrouwen die net als ik deel uitmaken van een samengesteld gezin.

Plusmama

Deel uit maken van een samengesteld gezin gaat met vallen en opstaan. Gaandeweg mijn leven in het gezin ben ik erachter gekomen dat het vooral gaat om de waarde, die ik als vrouw kan toevoegen aan het leven van de kinderen. Ik zie het als een ‘Plus’ en de term ‘stief’ heeft voor mij een negatieve klank. Zo zie ik mijn rol absoluut niet. Laat ik voorop stellen dat ik hiermee ook niet wil suggereren dat ik mij een extra moeder voel. Er is maar een biologische moeder, alleen heb ik eenzelfde rol naar de kinderen toe, aangezien wij co-ouderschap hebben en de kinderen net zoveel in mijn leven zijn als bij de moeder.

En hier zit voor mij persoonlijk ook het pijnpunt. In die zin die ik zielsveel van de kinderen hou, maar ik en mijn man ze ook altijd, na een fijne week, weer moeten missen. En daarnaast is het belangrijk dat er een goede verstandhouding is tussen ons volwassenen omwille van de kinderen. Iets wat niet altijd vanzelf gaat. Ieder mens is namelijk anders en iedereen voedt dan ook op zijn of haar manier de kinderen op. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit vaak is met de beste bedoelingen.

Liefde

Ik heb zeker tips die ik vrouwen kan meegeven die deel uitmaken van een samengesteld gezin, maar de belangrijkste is voor mij Liefde. De liefde is waar het allemaal om draait. Liefde voor jezelf, voor je partner en liefde voor de kinderen van je partner. Ieder mens wil geliefd worden en doet dat naar zijn of haar beste kunnen. Vergeet dat nooit!

Dankbaar

Inmiddels ben ik ruim vier jaar Plusmama en ben ik heel dankbaar voor het mooie gezin dat wij samen, om de andere week, met zijn vieren vormen. Ik heb dit vooral te danken aan mijn man, die ervoor gezorgd heeft dat er (ook al voor mijn komst in hun leven) een goede verstandhouding was tussen hem en de moeder van de kinderen. Dit maakt het voor ons en zeker voor de kinderen heel fijn. Ze weten dat we er allemaal voor ze zijn en dat er door iedereen heel veel van ze wordt gehouden.

Nieuwsgierig

Ik ben natuurlijk niet voor niks een boek gaan schrijven, dus ik kan er nog heel veel over vertellen, maar het mooiste zou ik het vinden als ik die rol mag omdraaien en de lezer mij vertelt wat zij van mijn boek vindt 😊

Ben je nieuwsgierig geworden? Het boek bestel je op de site van Plusmama.