“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ga je scheiden? Vergeet de Belastingdienst niet!

13 sep, 2021 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Besluiten jullie uit elkaar te gaan, dan moet er veel geregeld worden. Een omgangsregeling voor de kinderen, alimentatie, wie blijft er in het huis wonen? Er komt heel wat op je af. Niet zo gek dat veel mensen er niet aan denken om de fiscale kant ook te bekijken. Zonde, want zo kan je het nodige mislopen.

Afspraken over geld

Ontstaat er tijdens de scheiding ruzie, dan gaat dat meestal over geld. Het is dan ook slim om samen afspraken over geld te maken als jullie nog goed met elkaar door één deur kunnen. Toch doet maar drie op te tien stellen dit. Dit blijkt uit een onderzoek van de Belastingdienst onder 350 mensen die de afgelopen vijf jaar met een scheiding te maken hebben gehad. Manuele van Blanken, scheidingsexpert bij de Belastingdienst geeft aan dat dit echter wel heel belangrijk is.  “Hoe ga je bijvoorbeeld om met inkomensongelijkheid? Betaal je alimentatie en hoe lang dan? Wie mag er in de gezamenlijke woning blijven wonen? En wil je bijvoorbeeld ook het opgebouwde pensioen verdelen?”, aldus Van Blanken. Uiteindelijk worden al deze afspraken vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, maar je maakt het jezelf zoveel makkelijker door het hier al over te hebben als je gaat samenwonen of trouwen.

Loop geen toeslagen mis!

Door vooraf al goed na te denken over de financiën voorkom je dat je hier ruzie over krijgt, maar voorkom je ook dat je bijvoorbeeld toeslagen misloopt. Hebben jullie besloten te gaan scheiden, dan is het altijd slim om eens even op toeslagen.nl te kijken wat dit doet voor jouw inkomen. Misschien kom je zonder het inkomen van jouw partner wel ineens in aanmerking voor bepaalde toeslagen. Dit kan een groot verschil maken in je draagkracht. Maak een proefberekening, zodat je weet waar je financieel aan toe bent. Pas als je dit weet kan je ook weloverwogen afspraken maken over bijvoorbeeld waar je gaat wonen.

Foute aangiftes

Scheiden zorgt ook voor veel verkeerd ingediende aangiftes. Zo komt het veel voor dat mensen bij een scheiding vergeten hun voorlopige aanslag aan te passen en worden er fouten gemaakt in aangiftes. De meeste fouten hebben te maken met de gezamenlijke woning. “Bij wie en hoe je deze opvoert bij de aangifte hangt maar net af van welke afspraken je samen hebt gemaakt over de eigendomsverdeling en op wiens naam de hypotheek is afgesloten”, legt Van Blanken uit.

Hypotheekrente en alimentatie

Ook op het gebied van de hypotheekrente zijn er verschillende constructies mogelijk. Van Blanken vertelt: “Als jij bijvoorbeeld nog voor de helft eigenaar bent van een gezamenlijke woning maar ook de hypotheekrente van je ex betaalt, kan deze rente aftrekbaar zijn als alimentatie wanneer er sprake is van een onderhoudsverplichting. Bij alimentatie denken we aan het bedrag dat maandelijks wordt overgemaakt, maar ook dit kan erover vallen”.

Belastingaangifte

Dan is er natuurlijk ook nog de belastingaangifte. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Ook hierbij is het goed om eens goed te bekijken wat voor jullie op fiscaal gebied het meest gunstige is. Je kunt er namelijk voor kiezen om nog het hele jaar fiscale partners te zijn, maar dit hoeft niet. “In sommige gevallen is dat gunstig omdat je inkomsten, bezittingen en aftrekposten fiscaal gezien naar eigen inzicht mag verdelen, maar het is lang niet altijd de beste optie. Als jij bijvoorbeeld hoge zorgkosten hebt, kun je die aftrekken als ze boven een drempelbedrag uitkomen. Dan kun je beter geen fiscale partner hebben. Ook kan het uitmaken voor je recht op toeslagen”, aldus Van Blanken.