“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Co-ouderschapsplan

Alle afspraken over het (co-)ouderschap komen in een co-ouderschapsplan.
  • Download ons gratis ouderschapsplan en pas deze aan.
  • Zet alles duidelijk op papier, zo voorkom je discussies.
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Lees voor

Kiezen jullie voor een co-ouderschap? Ook dan moeten jullie afspraken maken over de kinderen. Deze afspraken zet je vast in het (co-)ouderschapsplan. Download gratis ons ouderschapsplan en pas de inhoud aan naar jullie eigen wensen.

Afspraken vastleggen in het co-ouderschapsplan

Het is belangrijk om alle afspraken die jullie maken goed en duidelijk op papier te zetten in een co-ouderschapsplan. Dit voorkomt vaak een hoop discussie en problemen. Maar hoe maak je een co-ouderschapsplan en welke zaken moet je erin zetten? Je kan samen om tafel gaan zitten en alles op papier zetten, maar het moet wel in de juiste vorm gegoten worden. Daarnaast moet je er op letten dat het document aan alle eisen voldoet. Een mediator of advocaat kan jullie hier bij helpen. Maar jullie kunnen ook samen aan de slag met ons ouderschapsplan die is opgesteld in samenwerking met een advocaat. Alle belangrijke zaken komen aan bod en er is ruimte om aanvullende afspraken toe te voegen. Neem het plan mee naar jullie advocaat of mediator. Wanneer jullie al een plan hebben bespaart dit jullie hier weer geld!

Inhoud co-ouderschapsplan

Zoals eerder aangegeven komen dezelfde onderwerpen aan bod in het co-ouderschapsplan. Echter zal de invulling ervan wel anders zijn. Wij behandelen hieronder een aantal belangrijke punten. Denk hier alvast goed over na samen.

Gezag

Krijgen jullie kinderen en zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap, dan hebben jullie allebei automatisch het gezag. Woonden jullie alleen samen toen de kinderen werden geboren, dan gelden andere regels. Zijn jullie kinderen geboren na 1 januari 2023 en heeft de vader de kinderen erkend? Dan heeft hij ook automatisch het gezag. Zijn de kinderen van voor 1 januari 2023, dan moet het gezag officieel worden aangevraagd bij de gemeente. Hiervoor heb je de toestemming nodig van moeder. Hierdoor kan het goed zijn dat alleen de moeder het gezag heeft. Dit betekent dat zij belangrijke beslissingen alleen mag nemen. Hiervoor is geen toestemming van de andere ouder nodig. Bij co-ouderschap hebben jullie allebei evenveel zorg voor de kinderen. Het is dan ook het meest praktisch als jullie allebei het gezag over de kinderen hebben. Is er nog geen gezamenlijk gezag? Vraag dit dan zo snel mogelijk aan. Wil moeder hier niet aan meewerken, dan zou je dit kunnen afdwingen via de rechter.

Tip:
Voorkom een hoop discussie en download gratis ons ouderschapsplan. Vul samen alles in naar jullie wensen. Het plan is opgesteld door advocaten. Je bent dus altijd verzekerd van een rechtsgeldig plan. Neem het vervolgens mee naar de advocaat en bespaar hier tijd en geld! Het plan kan altijd nog achteraf aangepast worden.

Omgangsregeling

Bij een co-ouderschap delen jullie de zorg voor de kinderen op een zo eerlijk mogelijke manier. De meeste ouders kiezen voor een “week op, week af” regeling. De kinderen zijn dan de ene week bij hun moeder en de andere week bij hun vader. Natuurlijk kun je het co-ouderschap ook op andere manier invullen. Het is maar net wat de kinderen het prettigste vinden en wat binnen jullie mogelijkheden ligt. Probeer het aantal wisselmomenten beperkt te houden. Wanneer de kinderen te vaak moeten wisselen brengt dit veel onrust mee. Kijk waar jullie kinderen zich goed bij voelen en probeer de regeling hierop aan te passen.

Birdnesting

Waar gaan de kinderen wonen? Birdnesting neemt in populariteit toe. Dit houdt in dat het ouderlijk huis wordt aangehouden en de kinderen hier blijven wonen. De ouders wisselen in plaats van de kinderen. Het grote voordeel van birdnesting is dat de kinderen in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven. Zij hebben geen last van de onrust die de wisselmomenten met zich meebrengen. Het heeft echter ook enkele nadelen. Naast het ouderlijk huis hebben jullie allebei nog een eigen woonruimte nodig. Dit brengt nogal wat kosten met zich mee. Daarnaast zorgt birdnesting er soms ook voor dat je voor je gevoel echt een nieuw eigen leven kunt opbouwen. Je blijft jullie oude woning om en om delen.

Alimentatie

Veel mensen denken dat er bij een co-ouderschap geen sprake is van kinderalimentatie. Dit is echter alleen het geval als jullie inkomens ook helemaal gelijk zijn. Is dit niet zo en heeft de één een lager inkomen dan de ander, dan zal degene met het hoogste inkomen toch nog een bijdrage moeten betalen aan degene met het laagste inkomen. Deze alimentatie is bedoeld om de situaties in beide gezinnen enigszins gelijk te trekken, zodat de kinderen niet met hele grote verschillen te maken krijgen. Het staat jullie vrij om samen een afspraak te maken over de hoogte van de kinderalimentatie, maar vaak is het slimmer om dit te laten berekenen. Zo weten jullie zeker dat er een eerlijk bedrag wordt afgesproken.

Kindrekening

Bij co-ouderschap kunnen jullie ook kiezen voor een kindrekening in plaats van kinderalimentatie. Jullie storten allebei geld op de kindrekening en hier worden de kosten van de kinderen van betaald. Van te voren spreken jullie af wie welk bedrag stort op de rekening en degene met het hoogste inkomen legt het meeste in. Een mediator kan jullie helpen om goede afspraken te maken over de kindrekening. Met een kindrekening kunnen jullie beide zien waar het geld aan wordt uitgegeven. Dit kan ook negatief uitpakken. Soms ontstaat er discussie over uitgaven die worden gedaan.

Juridische hulp nodig?

Komen jullie er samen niet helemaal uit of hebben jullie vragen? Neem gerust even contact op met onze juridische medewerkers. Zij helpen je hier graag bij en geven je een persoonlijk advies.

Meer informatie