“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Minder koopkracht voor vrouwen na scheiding

28 feb, 2017 | Algemeen, Financieel, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Waar mannen eerder in de schulden terecht komen na een scheiding zijn het de vrouwen die qua koopkracht flink inleveren. Bij vrouwen die in de periode 2012-2014 gingen scheiden was het koopkrachtverlies bijna 25 procent. Bij mannen was dit 0,2 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Kinderen

Het verlies van koopkracht is het grootst bij stellen met kinderen. Na de scheiding gaan de kinderen meestal bij moeder wonen, waardoor deze meer kosten krijgt. Kinderloze stellen leverden het minst in. Dit vooral omdat zij vaak meer werken en meer verdienen dan koppels met kinderen. Voor hen veranderde er minder.

Armoedegrens

Als vrouwen economisch zelfstandiger zijn leveren zij meer koopkracht is, maar zijn zij wel beter af dan vrouwen die economisch niet zelfstandig zijn. Deze laatste groep belandt relatief vaak onder de armoedegrens. Bij mannen gebeurt dit niet zo vaak. Gelukkig gebeurt dit steeds minder vaak, aangezien vrouwen vaker economisch zelfstandig zijn. De crisis heeft hier weer een negatief effect op gehad, maar nu het economisch weer beter gaat zal het aantal gescheiden vrouwen onder de armoedegrens ook weer afnemen.