“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Woon je in Zeeland en wil je scheiden? Dan moet je heel wat geduld hebben. Soms moeten Zeeuwse ex-geliefden wel een jaar wachten tot de scheiding is uitgesproken.

Wachttijd

De wachttijd voor de rechtbank in Middelburg is in de loop der tijd flink opgelopen. Om dit op te lossen heeft de rechtbank de afgelopen twee maanden geprobeerd deze wachttijd terug te dringen door extra zittingen in te plannen. De huidige wachttijd, die soms zelfs tot een jaar kan oplopen, is echt te lang. Dit vinden ook echtscheidingsadvocaten. “Onzekerheid over alimentatie of de omgangsregeling kan weer tot andere problemen leiden. Dat maken wij dagelijks mee.”

Tegenspraak

De wachttijd geldt vooral voor scheidingen op tegenspraak. Dit zijn scheidingen waarbij beiden partijen een eigen advocaat hebben. Scheidingen op gezamenlijk verzoek, waarbij de exen het met elkaar eens zijn, worden veel sneller afgewikkeld. Voor hen geldt meestal een wachttijd van een paar weken.

Oorzaak

De oorzaak van de lange wachttijd is een tekort aan rechters bij rechtbank Middelburg. Ondertussen zijn er een aantal extra rechter aangetrokken en zijn ze druk bezig de achterstand weg te werken. Ook Zeeuwse advocaten merken dit, maar zijn nog wel enigszins sceptisch. “Wat betreft efficiency is er nog wel een slag te maken”.