“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Woning na uitkopen meer waard: meerwaardeclausule

17 mei, 2022 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie een koopwoning, dan zullen jullie moeten besluiten wat hiermee gaat gebeuren. Wordt de woning verkocht of blijft een van de twee hier wonen? In dat laatste geval zal de een de ander moeten uitkopen. Maar wat als na die tijd de woning toch meer waard wordt? Hoe ga je daarmee om?

Huizenmarkt

De huidige huizenmarkt zorgt ervoor dat huizen vaak boven de vraagprijs worden verkocht. Het CBS concludeerde dat een bestaande koopwoning in 2021 gemiddeld 15,2 procent duurder was dan in 2020. Dit is de grootste prijsstijging in lange tijd. Deze prijsstijgingen zorgen ervoor dat het voor exen die uit elkaar gaan steeds lastiger wordt om het eens te worden over het uitkoopbedrag.

Marktwaarde

Bij het uitkopen is het uitgangspunt dat de ex de woning voor de marktwaarde mag overnemen. Door de snelle prijsstijgingen is die marktwaarde vaak al snel weer achterhaald, waardoor je het risico loopt dat de andere ex zich bekocht voelt. Deze ziet de bui vaak al hangen, waardoor het steeds lastiger wordt om tot een afspraak te komen.

Meerwaardeclausule

Toch is er wel een oplossing: de meerwaardeclausule. Door een meerwaardeclausule af te spreken zorg je ervoor dat de verdeling een stukje eerlijker verloopt. Mocht het zo zijn dat jouw ex na het uitkopen de woning binnen een bepaalde termijn toch met een flinke winst verkoopt, dan zorgt deze clausule ervoor dat ook jij een deel van deze winst krijgt. Uiteindelijk kan zo’n meerwaardeclausule een groot verschil maken en ervoor zorgen dat het toch lukt om afspraken te maken over de woning. Komen jullie hier samen niet uit, dan kun je zelfs aan de rechter vragen om deze clausule toe te passen.

Nadelen meerwaardeclausule

Het toevoegen van zo’n meerwaardeclausule aan de afspraken lijkt heel logisch. Toch zijn er ook nadelen. Zo blijf je door de meerwaardeclausule nog steeds aan elkaar verbonden. Wat betreft de woning is alles pas echt afgerond als de clausule is verlopen of de woning uiteindelijk is verkocht. Dit terwijl je natuurlijk eigenlijk gaat scheiden om van elkaar af te zijn. Daarnaast kunnen er ook de nodige discussies ontstaan. Hoe lang geldt de clausule? En wat nou als de woning minder waard wordt?  Laat je dan ook altijd goed informeren bij het aangaan van dit soort afspraken.

Heb jij vragen over uitkopen? Onze juridische medewerkers staan voor je klaar. Neem gerust contact op voor gratis advies over jouw situatie.