“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Onduidelijkheid over trouwen en scheiden

12 jan, 2018 | Algemeen, Juridisch
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Sinds 1 januari zijn de regels veranderd en trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Toch blijkt dat maar weinig mensen op de hoogte zijn van de nieuwe regels. Toekomstige bruidsparen lijken zich meer op het feest dat de bruiloft met zich meebrengt te focussen, dan op hun toekomst samen.

Beperkte gemeenschap

In plaats van automatisch trouwen in gemeenschap van goederen of trouwen op huwelijkse voorwaarden, trouwen stellen in Nederland vanaf 1 januari in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat bij een scheiding vermogen en schuld niet meer fifty-fifty worden verdeeld. Is er schuld of vermogen opgebouwd voor het huwelijk, dan blijft dit bij de partner die dit heeft opgebouwd. Alles wat je samen tijden het huwelijk aangaat of vergaard, dat blijft van jullie samen en moet dus bij een scheiding worden verdeeld.

Erfenissen

Ook wat betreft erfenissen veranderen de regels. Een erfenis is vanaf 1 januari alleen nog maar bestemd voor de ervende partner en hoeft niet verdeeld te worden als het mis gaat.

Toch gemeenschap van goederen?

Willen jullie toch trouwen in volledige gemeenschap van goederen of wil je juist verdergaande afspraken maken over een eventuele verdeling na een scheiding? Dan kun je dit regelen via de notaris.

Bestaande huwelijken

Voor mensen die voor 1 januari 2018 in het huwelijksbootje zijn gestapt verandert er niets. Het staat stellen overigens wel vrij om ook later in het huwelijk nog huwelijkse voorwaarden op te laten maken bij een notaris.

Uitleg

Ambtenaren van de burgerlijke stand hebben de instructie gekregen om echtparen meer uitleg te geven over de nieuwe situatie. Daarnaast zijn er notariskantoren die brochures over het ‘nieuwe trouwen’ hebben uitgebracht om mensen te informeren.