“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nieuwe huwelijksregels 2018

  • Vanaf 1 januari 2018 trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen.
  • Wat voor het huwelijk van jou was blijft van jou.
  • Dit geldt voor bezittingen, vermogen en schulden of leningen.
9,5
Klanten vertellen

1433 beoordelingen

Lees voor

Voor 1 januari 2018 trouwde iedereen standaard in gemeenschap van goederen. Dit betekende dat vanaf het moment dat een stel trouwde zij alle bezittingen, vermogen, maar ook schulden met elkaar deelden. Ben je voor 2018 getrouwd, dan moet alles fifty-fifty worden verdeeld. Dit geldt ook voor schulden en vermogen die voor het huwelijk zijn opgebouwd. De enige manier om dit te veranderen was door op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Dit moest apart worden vastgelegd bij een notaris. Sinds januari 2018 is dit veranderd. Vanaf dat moment trouwen mensen standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat er voortaan minder wordt gedeeld.

Tip:
Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Onze juridische medewerkers staan je graag vrijblijvend te woord. Bel 088-6002801 voor gratis juridisch advies of vul ons contactformulier in?

Welke huwelijksregels zijn anders?

Er zijn een paar belangrijke punten die zijn veranderd. Zo worden bezittingen en schulden die de partners al hadden voor het huwelijk niet verdeeld. Jouw studieschuld blijft dus van jou. Of heb je voor het huwelijk een flink bedrag gespaard op een eigen spaarrekening, dan hoeft dit ook niet te worden verdeeld. Geld op jouw eigen rekening valt buiten de gemeenschap. Alleen het geld dat op een en/of rekening van jullie beiden staat moet worden verdeeld.

Erfenissen en schenkingen

Ben je voor 2018 getrouwd, dan worden erfenissen en schenkingen gewoon in de verdeling meegenomen. In de nieuwe regels vallen deze buiten de gemeenschap. Of je de erfenis of schenking hebt gekregen tijdens het huwelijk of voor die tijd, maakt daarbij niet uit.

Tijdens het huwelijk

Verder blijft de gemeenschap van goederen in stand. Alles wat jullie tijdens het huwelijk samen kopen of schulden die jullie samen aangaan zullen moeten worden verdeeld. Ook bezittingen die voor het trouwen al van jullie samen waren moeten fifty-fifty worden verdeeld. Uiteindelijk zijn er dus drie vermogens. Het privévermogen van beide partner en het gezamenlijke vermogen.

De scheiding

Gaan jullie scheiden, dan moet dus duidelijk worden welke bezittingen en schulden jullie hadden voor jullie gingen trouwen. Ook is het belangrijk om duidelijk te hebben welke erfenissen en schenkingen er zijn geweest. Alles waarvan het niet duidelijk is of het onder deze regels valt, wordt fifty-fifty verdeeld. Het is dus belangrijk om bewijzen te hebben van de bezittingen en schulden voor het huwelijk en eventuele erfenissen en schenkingen.

Eigen bedrijf

Heeft een van jullie bij het trouwen al een eigen bedrijf. Dan hoeft de waarde van het bedrijf bij een scheiding niet te worden gedeeld. Starten jullie tijdens het huwelijk een eigen onderneming, dan valt het bedrijf wel in de gemeenschap.

Schuldeisers

Zijn er schulden van voor het huwelijk, dan hoeven deze niet meer gedeeld te worden. Schuldeisers kunnen echter wel beslag leggen op de helft van de gezamenlijke bezittingen.

Administratie

Het is belangrijk om goed bij te houden wat van wie is. Mocht er bij een scheiding discussie ontstaan over een stukje vermogen, dan moet je wel kunnen bewijzen dat jij dat bijvoorbeeld al in bezit had voor het huwelijk. Heb je geen bewijs, dan valt het alsnog in de gemeenschap. Het is dus belangrijk om jullie privé vermogens en spullen op papier te zetten. Dit kan problemen voorkomen.

Toch gemeenschap van goederen

Willen jullie toch alles samen delen. Dus alle bezittingen en schulden van tijdens, maar ook van voor het huwelijk, dan kan dit nog wel. Hiervoor kunnen jullie huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij een notaris. Wil je in contact komen met een goede notaris die jullie hierbij kan helpen? Dan helpen wij je graag op weg.

Meer informatie