Uit elkaar gaan heeft niet alleen veel emotionele gevolgen, maar ook financiële consequenties. Door de scheiding moet je van alles regelen, terwijl je hoofd vol zit met emoties. Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan opgesteld, zodat je niets vergeet en zaken puntsgewijs kunt afhandelen.
Lees meerVoor 1 januari 2018 trouwde iedereen standaard in gemeenschap van goederen. Dit betekende dat vanaf het moment dat een stel trouwde zij alle bezittingen, vermogen, maar ook schulden met elkaar deelden. Ben je voor 2018 getrouwd, dan moet alles fifty-fifty worden verdeeld. Dit geldt ook voor schulden en vermogen die voor het huwelijk zijn opgebouwd. De enige manier om dit te veranderen was door op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Dit moest apart worden vastgelegd bij een notaris. Sinds januari 2018 is dit veranderd. Vanaf dat moment trouwen mensen standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat er voortaan minder wordt gedeeld.
Welke huwelijksregels zijn anders?
Er zijn een paar belangrijke punten die zijn veranderd. Zo worden bezittingen en schulden die de partners al hadden voor het huwelijk niet verdeeld. Jouw studieschuld blijft dus van jou. Of heb je voor het huwelijk een flink bedrag gespaard op een eigen spaarrekening, dan hoeft dit ook niet te worden verdeeld. Geld op jouw eigen rekening valt buiten de gemeenschap. Alleen het geld dat op een en/of rekening van jullie beiden staat moet worden verdeeld.
Erfenissen en schenkingen
Ben je voor 2018 getrouwd, dan worden erfenissen en schenkingen gewoon in de verdeling meegenomen. In de nieuwe regels vallen deze buiten de gemeenschap. Of je de erfenis of schenking hebt gekregen tijdens het huwelijk of voor die tijd, maakt daarbij niet uit.
Tijdens het huwelijk
Verder blijft de gemeenschap van goederen in stand. Alles wat jullie tijdens het huwelijk samen kopen of schulden die jullie samen aangaan zullen moeten worden verdeeld. Ook bezittingen die voor het trouwen al van jullie samen waren moeten fifty-fifty worden verdeeld. Uiteindelijk zijn er dus drie vermogens. Het privévermogen van beide partner en het gezamenlijke vermogen.
De scheiding
Gaan jullie scheiden, dan moet dus duidelijk worden welke bezittingen en schulden jullie hadden voor jullie gingen trouwen. Ook is het belangrijk om duidelijk te hebben welke erfenissen en schenkingen er zijn geweest. Alles waarvan het niet duidelijk is of het onder deze regels valt, wordt fifty-fifty verdeeld. Het is dus belangrijk om bewijzen te hebben van de bezittingen en schulden voor het huwelijk en eventuele erfenissen en schenkingen.
Eigen bedrijf
Heeft een van jullie bij het trouwen al een eigen bedrijf. Dan hoeft de waarde van het bedrijf bij een scheiding niet te worden gedeeld. Starten jullie tijdens het huwelijk een eigen onderneming, dan valt het bedrijf wel in de gemeenschap.
Schuldeisers
Zijn er schulden van voor het huwelijk, dan hoeven deze niet meer gedeeld te worden. Schuldeisers kunnen echter wel beslag leggen op de helft van de gezamenlijke bezittingen.
Administratie
Het is belangrijk om goed bij te houden wat van wie is. Mocht er bij een scheiding discussie ontstaan over een stukje vermogen, dan moet je wel kunnen bewijzen dat jij dat bijvoorbeeld al in bezit had voor het huwelijk. Heb je geen bewijs, dan valt het alsnog in de gemeenschap. Het is dus belangrijk om jullie privé vermogens en spullen op papier te zetten. Dit kan problemen voorkomen.
Toch gemeenschap van goederen
Willen jullie toch alles samen delen. Dus alle bezittingen en schulden van tijdens, maar ook van voor het huwelijk, dan kan dit nog wel. Hiervoor kunnen jullie huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij een notaris. Wil je in contact komen met een goede notaris die jullie hierbij kan helpen? Dan helpen wij je graag op weg.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Meer informatie


Scheiden is nooit leuk en ook zeker niet makkelijk. Een echtscheiding hoeft echter ook niet op vechten uit te draaien. Je verkleint de kans op langslepende ruzies als je kiest voor echtscheidingsbemiddeling of mediation. Vooral als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, kan echtscheidingsbemiddeling een goede keuze zijn.
Lees meer
Probeer een vechtscheiding te voorkomen. Het veroorzaakt veel leed en kost onnodig geld. Ben je in een vechtscheiding verwikkeld? Schakel altijd hulp in!
Lees meer
De flitsscheiding was een snelle manier om te scheiden. Als je destijds uit elkaar bent gegaan door middel van een flitsscheiding, kun je nu tegen problemen aanlopen.
Lees meer
De eerste stappen zetten bij een scheiding is altijd moeilijk. Het is nogal wat om verder te gaan zonder je partner. Iedereen heeft daar veel moeite mee. Je gaat een onzekere tijd tegemoet en weet niet goed wat je kunt verwachten. Helaas leert de ervaring, dat wachten...
Lees meer
De collaborative divorce is nog vrij nieuw. Het wordt ook wel een overlegscheiding genoemd. De overlegscheiding zit eigenlijk een beetje tussen mediation en scheiden via een advocaat in. Het is de bedoeling om samen uit elkaar te gaan in goed overleg, maar dit terwijl...
Lees meer
Direct juridische hulp bij vragen over co-ouderschap Zijn er problemen rond het co-ouderschap en heb je juridische hulp nodig om veranderingen door te voeren? Vul jouw gegevens in en wij nemen vrijblijvend contact met je op. We luisteren met aandacht naar jouw verhaal...
Lees meer
Tijden veranderen. Sommige regels over trouwen en uit elkaar gaan zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Vandaar dat de partijen D’66, VVD en de PvdA de regels omtrent trouwen en scheiden wilden moderniseren. Huwelijk in 1838 Het standaard trouwen in...
Lees meer
Het inschakelen van de scheidingsbemiddelaar houdt jn: één aanspreekpunt voor de praktische afhandeling van je scheiding. De scheidingbemiddelaar helpt jullie om de echtscheiding af te handelen zonder onnodige ruzies.
Lees meer
In deze brief krijg je bericht van de rechter wanneer de zitting plaatsvind en welke stukken ingediend moeten zijn, uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de zitting.
Lees meer
Online mediation is vooral geschikt als een van de partijen in het buitenland woont of wanneer de rechtstreeks contact te confronterend is.
Lees meer
Bekijk het overzicht van al onze advocaten kantoren. Wij werken samen met kantoren door heel Nederland.
Lees meer
Krijg je als alleenstaand ouder een nieuwe relatie en ga je samenwonen of trouwen? Dan ontstaat er een nieuw samengesteld gezin. Deze nieuwe situatie brengt veel veranderingen met zich mee. Heb je hier vragen over of heb je hulp nodig om alles goed te regelen? Vul...
Lees meer
Als je partner van je wilt scheiden, is het verstandig om hulp te zoeken. Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met een professionele echtscheidingsdeskundige. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op en helpen je de juiste stappen te nemen...
Lees meer
Als je in goed overleg uit elkaar wilt gaan, kunnen wij je daarbij helpen. Vul onderstaand formulier in en kom in en wij nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om je persoonlijke situatie door te nemen. Daarnaast geven we je antwoord op je eerste vragen....
Lees meer
Wil je scheiden of heb je te horen gekregen dat jouw partner er een punt achter wil zetten? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met een professionele echtscheidingsdeskundige. Wij nemen dan zo snel mogelijk...
Lees meer