Uit elkaar gaan heeft niet alleen veel emotionele gevolgen, maar ook financiële consequenties. Door de scheiding moet je van alles regelen, terwijl je hoofd vol zit met emoties. Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan opgesteld, zodat je niets vergeet en zaken puntsgewijs kunt afhandelen.
Lees meerErfenissen en schenkingen
Ben je voor 2018 getrouwd, dan worden erfenissen en schenkingen gewoon in de verdeling meegenomen. In de nieuwe regels vallen deze buiten de gemeenschap. Of je de erfenis of schenking hebt gekregen tijdens het huwelijk of voor die tijd, maakt daarbij niet uit.
Tijdens het huwelijk
Verder blijft de gemeenschap van goederen in stand. Alles wat jullie tijdens het huwelijk samen kopen of schulden die jullie samen aangaan zullen moeten worden verdeeld. Ook bezittingen die voor het trouwen al van jullie samen waren moeten fifty-fifty worden verdeeld. Uiteindelijk zijn er dus drie vermogens. Het privévermogen van beide partner en het gezamenlijke vermogen.
De scheiding
Gaan jullie scheiden, dan moet dus duidelijk worden welke bezittingen en schulden jullie hadden voor jullie gingen trouwen. Ook is het belangrijk om duidelijk te hebben welke erfenissen en schenkingen er zijn geweest. Alles waarvan het niet duidelijk is of het onder deze regels valt, wordt fifty-fifty verdeeld. Het is dus belangrijk om bewijzen te hebben van de bezittingen en schulden voor het huwelijk en eventuele erfenissen en schenkingen.
Eigen bedrijf
Heeft een van jullie bij het trouwen al een eigen bedrijf. Dan hoeft de waarde van het bedrijf bij een scheiding niet te worden gedeeld. Starten jullie tijdens het huwelijk een eigen onderneming, dan valt het bedrijf wel in de gemeenschap.
Schuldeisers
Zijn er schulden van voor het huwelijk, dan hoeven deze niet meer gedeeld te worden. Schuldeisers kunnen echter wel beslag leggen op de helft van de gezamenlijke bezittingen.
Administratie
Het is belangrijk om goed bij te houden wat van wie is. Mocht er bij een scheiding discussie ontstaan over een stukje vermogen, dan moet je wel kunnen bewijzen dat jij dat bijvoorbeeld al in bezit had voor het huwelijk. Heb je geen bewijs, dan valt het alsnog in de gemeenschap. Het is dus belangrijk om jullie privé vermogens en spullen op papier te zetten. Dit kan problemen voorkomen.
Toch gemeenschap van goederen
Willen jullie toch alles samen delen. Dus alle bezittingen en schulden van tijdens, maar ook van voor het huwelijk, dan kan dit nog wel. Hiervoor kunnen jullie huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij een notaris. Wil je in contact komen met een goede notaris die jullie hierbij kan helpen? Dan helpen wij je graag op weg.