Uit een onderzoek van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) blijkt dat (inmiddels volwassen) kinderen niet op een positieve manier terugkijken op de scheiding van hun ouders. Zo zou er te weinig naar hen zijn geluisterd. Meer dan de helft geeft aan dat er bij de scheiding geen rekening is gehouden met hun wensen wat betreft de omgangsregeling.
Rol van het kind
In de huidige scheidingsproblematiek wordt de rol van het kind steeds belangrijker. Zo is André Rouvoet druk bezig met het Platform Scheiden zonder Schade, waarbij het kind centraal staat. Een goede ontwikkeling, want uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de nu volwassen kinderen ontevreden tot zeer ontevreden terugkijkt op de scheiding van hun ouders.
Maatschappelijke behoefte
Dianne Kroezen, voorzitter van de vFAS, vindt de uitkomsten zorgelijk, maar is niet verbaasd. “Het huidige rechtssysteem loopt nog steeds niet in de pas met de maatschappelijke behoefte”. Sinds 2009 is het bij een scheiding verplicht een ouderschapsplan op te stellen, waar de kinderen ook daadwerkelijk bij moeten worden betrokken. Dat ouderschapsplan wordt inderdaad meestal netjes opgesteld, maar de kinderen worden er maar zelden bij betrokken. Ook in de rechtbank worden doorgaans kinderen pas vanaf twaalf jaar uitgenodigd voor een kindgesprek. Maar ook dit gebeurt vaker niet dan wel. Veel kinderen schrijven alleen een brief of ondernemen verder geen actie. Er wordt dan ook meestal niet gecontroleerd of de kinderen wel zijn betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan.
Inspraak en begeleiding
Dat het betrekken van de kinderen bij de scheiding wel degelijk belangrijk is blijkt wel uit het onderzoek. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat zij ook op latere leeftijd nog last hebben van de gevolgen van de scheiding. Dit zou deels voorkomen kunnen worden door meer inspraak en professionele begeleiding van zowel ouders als kinderen tijdens de scheiding.
Emotioneel proces
Scheiden is een emotioneel proces. “Het is maar de vraag of ouders tijdens de scheiding voldoende aandacht kunnen hebben voor hun kind. Daarom pleiten wij ervoor om kinderen te laten praten met een (eigen) vertrouwenspersoon. Vooral als het gaat om de afspraken rondom de omgangsregeling. Zo’n vertrouwenspersoon kan bijvoorbeeld een kinderpsycholoog of een gespecialiseerde mediator zijn”, aldus Kroezen.