Alimentatie en je hypotheek

Als je alimentatie ontvangt of betaalt, kan dat gevolgen hebben voor je nieuw af te sluiten hypotheek. Bij het verstrekken van een hypotheek houdt de bank namelijk rekening met je opgebouwd vermogen, je inkomen en je financiële verplichtingen. Het is van belang om informatie in te winnen over jouw alimentatie en je hypotheek.

Ik ontvang alimentatie

Als je alimentatie ontvangt voor jou en je kinderen, betekent dat niet meteen dat je een hogere hypotheek kunt afsluiten. Het geld dat je voor je kinderen krijgt, rekent de bank niet mee. Kinderalimentatie wordt namelijk nooit als inkomen gezien, want het is bedoeld voor je kinderen en niet voor je huis.

De partneralimentatie die je ontvangt, ziet de bank wel als inkomen. Toch vertaalt de partneralimentatie zich niet één op één in een hogere hypotheek, want het is voor de bank een heel onzekere inkomensfactor. Dat komt in de eerste plaats doordat je niet de rest van je leven alimentatie krijgt. En in de tweede plaats omdat het bijvoorbeeld kan gebeuren dat je partner werkloos raakt en de alimentatie niet meer kan betalen.

Ik betaal alimentatie

Als je kinderalimentatie betaalt, heeft dit geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek. Voor partneralimentatie geldt een ander verhaal, want je bank ziet het als financiële verplichting. Als je alimentatie aan je partner betaalt, dan kun je hierdoor minder geld lenen. Het bedrag aan alimentatie moet namelijk van het inkomen worden afgetrokken. De regels hiervoor verschillen per hypotheekverstrekker.

Hypotheek en je alimentatie verlagen

Het komt wel eens voor dat een alimentatieplichtige ex-partner probeert de alimentatie te verlagen omdat zijn of haar hypotheeklasten zijn gestegen. Bijvoorbeeld door een verbouwing of door het kopen van een nieuw huis. De alimentatieplichtige ex zal dan een verzoek tot verlaging of zelfs stopzetting van de alimentatie indienen bij de rechter. Voor de rechter is dat echter geen reden om aan de vastgestelde alimentatie te tornen. Tenzij er sprake is van een niet-verwijtbare situatie, zoals een noodzakelijke verhuizing die zorgt voor hogere hypotheeklasten.

Wil jouw ex-partner de alimentatie verlagen of stopzetten en weet je niet wat je met de situatie aan moet? Schakel onze hulp in voor een deskundig advies!

De hypotheekadviseur

Het afhandelen van de financiële kant van jullie scheiding duurt vaak lang. Een huis verkopen kost tijd, vaak langer dan gehoopt. Wil je weten welke mogelijkheden je in jouw situatie hebt om een nieuwe hypotheek af te sluiten? Bereken dan welke maximale hypotheek er mogelijk is nu je alleenstaand bent. Een berekening is snel gemaakt en geeft je inzicht in je mogelijkheden.

Belangrijk is dat je een goed beeld hebt hoe de zaken nu geregeld zijn. Wie is de eigenaar van de woning? Wie is er hoofdelijk schuldenaar voor de hypotheek? Ben je samen eigenaar en blijft één van jullie in de woning wonen, dan wordt het andere deel als het ware verkocht aan de partner. De maandlasten moeten nog wel betaald kunnen worden. Terwijl er maar één inkomen overblijft.

Heb je een bankspaarrekening of verzekering waarmee je de hypotheek in de toekomst aflossen? Dan staat deze vaak op naam van beide partners. Dit moet bij echtscheiding dus ook aangepast worden. De opgebouwde waarde moet tussen de partners verdeeld worden. Waarschijnlijk heb je ook een overlijdensrisicoverzekering. De vraag is of je deze verzekering nog op dezelfde manier wilt voortzetten.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!