“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Alimentatie en je hypotheek

  • Onze financieel adviseurs kijken wat jouw mogelijkheden zijn.
  • Vaak is meer mogelijk dan je denkt!
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Lees voor

Als je alimentatie ontvangt of betaalt, kan dat gevolgen hebben voor je nieuw af te sluiten hypotheek. Bij het verstrekken van een hypotheek houdt de bank namelijk rekening met je opgebouwd vermogen, je inkomen en je financiële verplichtingen.

Tip:
Laat je goed informeren over jouw alimentatie en je hypotheek. Voor een exacte- of uitgebreide berekening maak je een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek met onze financieel experts van NBG. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn voor het kopen van een nieuwe woning na jullie scheiding.

Ik ontvang alimentatie

Als je alimentatie ontvangt voor jezelf en/of je kinderen, betekent dat niet meteen dat je een hogere hypotheek kunt afsluiten. De kinderalimentatie rekent de bank niet mee. Kinderalimentatie wordt namelijk nooit als inkomen gezien, want het is bedoeld voor je kinderen en niet voor je huis. De partneralimentatie die je ontvangt, ziet de bank wel als inkomen. Toch vertaalt de partneralimentatie zich niet één op één in een hogere hypotheek, want het is voor de bank een hele onzekere inkomensfactor. Dat komt in de eerste plaats doordat je niet de rest van je leven alimentatie krijgt. En in de tweede plaats omdat het bijvoorbeeld kan gebeuren dat je partner werkloos raakt en de alimentatie niet meer kan betalen.

Ik betaal alimentatie

Als je kinderalimentatie betaalt, heeft dit geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek. Voor partneralimentatie geldt een ander verhaal. De bank ziet de partneralimentatie als financiële verplichting. Als je alimentatie aan je partner betaalt, dan kun je hierdoor minder geld lenen. Het bedrag aan alimentatie moet namelijk van het inkomen worden afgetrokken. De regels hiervoor verschillen per hypotheekverstrekker.

Let op:
Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe hypotheek en betaal of ontvang je partneralimentatie? Geef dit dan altijd aan bij de hypotheekverstrekker. Dit is voor hen belangrijke informatie.

Hypotheek en je alimentatie verlagen

Alimentatiebetalers denken nog wel eens dat zij een verlaging van de alimentatie kunnen vragen als hun hypotheek omhoog gaat. Dit bijvoorbeeld omdat zij een nieuw huis hebben gekocht. Dit is niet het geval. Je kiest er zelf voor om een andere woning te kopen, die misschien qua hypotheek duurder uitpakt. Dit is geen goede reden om de alimentatie te verlagen. Gaat het om een noodzakelijke verhuizing, dan is er wellicht wel iets mogelijk.

Wil jouw ex-partner de alimentatie verlagen of stopzetten en weet je niet wat je met de situatie aan moet? Schakel onze hulp in voor een deskundig advies!

De hypotheekadviseur

Het afhandelen van de financiële kant van jullie scheiding duurt vaak lang. Een huis verkopen kost tijd, vaak langer dan gehoopt. Wil je weten welke mogelijkheden je in jouw situatie hebt om een nieuwe hypotheek af te sluiten? Bereken dan welke maximale hypotheek er mogelijk is nu je alleenstaand bent. Een berekening is snel gemaakt en geeft je inzicht in je mogelijkheden. Vervolgens kan het slim zijn om een afspraak te maken voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek. Wij werken samen met NBG. Zij kunnen je helpen met een exacte- of uitgebreide berekening. Hierbij nemen ze vrijwel alle banken en geldverstrekkers mee. Zo krijg je een onafhankelijk advies op maat en weet je exact waar je aan toe bent.

Breng de zaken in kaart

Belangrijk is dat je een goed beeld hebt hoe de zaken nu geregeld zijn. Wie is de eigenaar van de woning? Kan één van jullie in de woning blijven wonen of is dat niet mogelijk?

Heb je een bankspaarrekening of verzekering waarmee je de hypotheek in de toekomst aflossen? Dan staat deze vaak op naam van beide partners. Dit moet bij echtscheiding dus ook aangepast worden. De opgebouwde waarde moet tussen de partners verdeeld worden. Waarschijnlijk heb je ook een overlijdensrisicoverzekering. De vraag is of je deze verzekering nog op dezelfde manier wilt voortzetten. Al met al komt er dus nogal wat bij kijken. Vraag dus altijd om advies als dat nodig is!

Meer informatie