In principe moet je met elkaar overleggen wie van jullie na de scheiding in het huurhuis mag blijven wonen. Als je daar samen niet uitkomt, bepaalt de rechter wie mag blijven.
Lees meerHeeft de rechter een uitspraak gedaan over de scheiding en ben je het er niet mee eens? Dan heb je nog drie maanden de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Zijn deze drie maanden voorbij, dan kan de scheiding officieel worden ingeschreven bij de Burgerlijke Stand. Zijn jullie het allebei eens met de uitspraak van de rechter en is geen van beiden van plan om in hoger beroep te gaan, dan kunnen jullie een akte van berusting tekenen. Hiermee geef je aan niet in beroep te gaan. Hierdoor komt de termijn van drie maanden te vervallen en kan de scheiding direct worden ingeschreven. Zo kan de hele procedure een beetje versneld worden.
Niet verplicht
Het tekenen van de akte van berusting is niet verplicht. Je kunt ook gewoon wachten tot de drie maanden voorbij zijn. Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter en wil je toch in hoger beroep, dan is tekenen sowieso geen optie. Neem dan contact op met een advocaat om het hoger beroep in te dienen.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Meer informatie
Bij een scheiding moeten ook de schulden en leningen verdeeld worden. Wie is aansprakelijk voor welke schulden of leningen? Wat zijn de verschillen bij gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden?
Lees meerHoe zit het met alimentatie? Als je gaat scheiden hoef je je niet meer aan de wettelijke regels van het huwelijk te houden. Er is echter één uitzondering: de onderhoudsverplichting of alimentatieplicht.
Lees meerMet de inboedel wordt bedoeld: alles wat in de woning, schuur, garage en tuin staat, ligt of hangt. Een boedelverdeling is niet gemakkelijk.
Lees meerElk jaar worden de alimentatiebedragen aangepast omdat de prijzen en lonen jaarlijks stijgen door inflatie. Op de automatische aanpassing van de alimentatiebedragen bestaat wel een aantal uitzonderingen.
Lees meerTijden veranderen. Sommige regels over trouwen en uit elkaar gaan zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Vandaar dat de partijen D’66, VVD en de PvdA de regels omtrent trouwen en scheiden wilden moderniseren. Huwelijk in 1838 Het standaard trouwen in...
Lees meerNa een scheiding kan er aan beide kanten heel wat veranderen. Inkomens wijzigen, er komen nieuwe partners, de omgangsregeling wordt aangepast. Al deze wijzigingen kunnen ook invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. Misschien is er een verlaging of juist een...
Lees meerIn deze brief krijg je bericht van de rechter wanneer de zitting plaatsvind en welke stukken ingediend moeten zijn, uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de zitting.
Lees meerAls jullie uit elkaar gaan moet er veel geregeld worden. Een van de moeilijkste punten is het maken van afspraken over de alimentatie. Hierover ontstaan de meeste ruzies. Dit omdat jullie allebei tegenstrijdige belangen hebben. De ontvanger vindt het bedrag altijd te...
Lees meer