“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Op vakantie? Vergeet de toestemming niet!

17 apr, 2018 | Algemeen, Juridisch, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

De meivakantie komt er aan en voor je het weet staat de zomervakantie weer voor de deur. Veel mensen zullen al druk zijn met het maken van de nodige vakantieplannen. Ben je gescheiden, dan is het wel belangrijk alles goed te regelen er zijn namelijk een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden als je gescheiden bent.

Ouderschapsplan

Als het goed is hebben jullie, toen jullie uit elkaar gingen, afspraken gemaakt over de vakanties in het ouderschapsplan. Meestal staat hierin precies beschreven hoe de vakanties verdeeld worden. Zo weet je dus ook precies wanneer jij eventueel met de kinderen op vakantie kunt gaan. Zijn er geen duidelijke afspraken of wil je graag op een ander moment met de kinderen weg, dan kunnen jullie altijd proberen om in goed overleg afspraken te maken.

Toestemming

Wil je op vakantie naar het buitenland, dan is de kans groot dat je hiervoor toestemming nodig hebt van de ex. Of je deze toestemming nodig hebt is afhankelijk van wie het ouderlijk gezag heeft. Hebben jullie allebei gezag, dan is er inderdaad schriftelijke toestemming van de ex nodig om de grens over de kunnen. Heeft alleen de ex gezag, dan heb je toestemming van de ex nodig om met de kinderen op vakantie te mogen. Heb jij zelf alleen het gezag, dan is toestemming niet nodig.

Toestemmingsformulier

Het regelen van de toestemming is vrij gemakkelijk. Hiervoor kun je het toestemmingsformulier ‘Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland “ downloaden, uitprinten en invullen. Jij en je ex moeten dit allebei voor ieder kind apart invullen en ondertekenen.

Geen toestemming

Wil de ex geen toestemming geven, dan is het mogelijk om vervangende toestemming aan de rechter te vragen. In dat geval geeft de rechter je toestemming om met de kinderen naar het buitenland te gaan in plaats van de ex. Hierbij is het wel belangrijk om op tijd aan de bel te trekken, want dit is niet van de een op de andere dag geregeld. Wil je hier meer over weten, neem dan gerust even contact met ons op.

Extra documenten

Ga je uiteindelijk op vakantie, dan is het wel belangrijk om de juiste documenten bij je te hebben. Zo weet je zeker dat je bij eventuele controle niet tegen problemen aan loopt. Dit heb je nodig:

  • Een geldig paspoort of ID-kaart voor je kinderen
  • Het ingevulde en ondertekende toestemmingsformulier (als dit nodig is)
  • Een kopie van het paspoort van de ex die toestemming heeft gegeven
  • Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen van de kinderen van de gemeente
  • Een uittreksel uit het gezagsregister (te verkrijgen via de rechtbank)
  • De uitspraak van de rechter over het gezag en de omgang als dit er is
  • Het ouderschapsplan

Een behoorlijke lijst, maar doordat er steeds meer aandacht komt voor internationale kinderontvoeringen is de controle extra streng.