“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Eigen bedrijf

  • Bij echtscheiding met een onderneming zitten er fiscaal veel haken en ogen aan.
  • Schakel hier altijd een specialist bij in. Wij helpen je!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Ga je scheiden, dan moet er veel geregeld worden. Heeft één van jullie beiden een eigen bedrijf, dan speelt er nog meer mee. Wat gebeurt er met het bedrijf? Moet het bedrijf ook verdeeld worden? Hoe zit het met de financiën? Zitten er fiscaal nog haken en ogen aan? Scheiden voor ondernemers is wat dat betreft echt een vak apart.

Huwelijkse voorwaarden

Als je getrouwd bent en besluit een eigen bedrijf te starten, dan is het verstandig om huwelijkse voorwaarden op te laten maken. Hiermee kun je het bedrijf beschermen, maar er ook voor zorgen dat jouw partner niet aansprakelijk kan worden gesteld voor schulden binnen het bedrijf. Voor het opstellen van deze huwelijkse voorwaarden kun je terecht bij een notaris. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan valt het bedrijf ook onder de verdeling. Dit kan de nodige gevolgen hebben.

Let op:
Scheiden met een eigen bedrijf is niet makkelijk. Wij geven je alle belangrijke informatie die je als ondernemer of als partner van een ondernemer nodig hebt!

Continuïteit van het bedrijf

De continuïteit van de onderneming is natuurlijk erg belangrijk. Het moet niet zo zijn dat door de scheiding ook het bedrijf gevaar loopt. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan valt het bedrijf ook in de gemeenschap en moet dus ook verdeeld worden. Het kan dus zijn dat je de waarde van de onderneming moet delen met de ex. De activa en passiva moeten hiervoor goed worden bekeken om de juiste waarde te bepalen. De één zal de ander vervolgens moeten uitkopen. Dit kan natuurlijk om behoorlijke bedragen gaan, waardoor de continuïteit van het bedrijf in het geding kan komen. Ben jij degene die het bedrijf runt, maar heeft de ex nu ineens de zinnen op het bedrijf gezet (bijvoorbeeld om jou dwars te zitten), dan kan dit ook nogal wat gevolgen hebben.

Belangen

Vergeet niet dat het voor jullie allebei van belang is, dat dit goed geregeld wordt en dat je hier samen goed uitkomen. Moet jij de ex uitkopen om het bedrijf te kunnen voortzetten en kom je hierdoor financieel in de problemen, dan kan het zijn dat de ex hierdoor geen alimentatie kan gaan ontvangen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Hulp inschakelen

Wil je een mediator of advocaat inschakelen om jullie te helpen met de scheiding, dan is het belangrijk om hiervoor de juiste persoon te benaderen. Niet iedereen kan uit de voeten met een scheiding waarbij een ondernemer betrokken is. Wil je in contact komen met een specialist op dit gebied? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij hebben altijd een goede en gespecialiseerde advocaat of mediator bij jou in de buurt!

Meer informatie