“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Voorlopige voorziening

  • Moet er een tijdelijke oplossing komen? Dan kan een voorlopige voorziening een optie zijn.
  • Een voorlopige voorziening wordt aangevraagd door een advocaat.
  • Wil jij weten of jij een voorlopige voorziening kunt aanvragen of heb je hier hulp bij nodig? Onze medewerkers zitten voor je klaar!
9,5
Klanten vertellen

1386 beoordelingen

Lees voor

Als je besluit te gaan scheiden kan dit direct voor veel onduidelijkheid zorgen. Wie moet het huis uit? Bij wie gaan de kinderen wonen? En hoe zit het met de alimentatie en de omgangsregeling tot de scheiding een feit is? Als je er samen niet uitkomt, dan kan het treffen van een voorlopige voorziening een goede oplossing zijn. Er wordt dan door de rechter een voorlopige beslissing genomen. Deze voorlopige beslissing van de rechter blijft gelden tot de scheiding definitief is.

Waarom een voorlopige voorziening?

Een voorlopige voorziening zorgt ervoor dat je in een onrustige periode weet waar je de komende tijd aan toe bent. Dit geeft beide partners de tijd om alles op een rijtje te zetten. Hierdoor kan het vervolg van de scheiding vaak op een aangenamere manier verlopen. Ook voor kinderen is het prettig om duidelijkheid te hebben over de (tijdelijke) omgangsregeling. Hoe meer regelmaat hoe beter. Heeft de rechter een voorlopige voorziening uitgesproken? Dan kun je hier niet tegen in beroep. Wel kan er tussentijds om een wijziging van de voorlopige voorzieningen worden gevraagd. Dit kan alleen als er bij de eerste uitspraak van de rechter van verkeerde gegevens is uitgegaan of als de situatie ingrijpend is veranderd.

Kwesties voor voorlopige voorziening

Voor de volgende onderwerpen kan een voorlopige voorziening worden getroffen:

  • Het hoofdverblijf van de kinderen en de omgangsregeling met de andere ouder;
  • Partneralimentatie en kinderalimentatie;
  • De boedelscheiding;
  • Het gebruik van de gezamenlijke woning en gemeenschappelijke spullen.
Let op:
Een voorlopige voorziening moet door een advocaat worden ingediend bij de rechtbank. Onze juridische medewerkers zijn bereikbaar voor vragen. Zij kijken graag of er in jouw situatie een voorlopige voorziening aangevraagd kan worden. Ook kunnen zij je in contact brengen met een goede advocaat bij jou in de buurt die je hierbij kan helpen.

Duur voorlopige voorziening

De beslissing heet niet voor niets een voorlopige voorziening. Dit betekent dat de geldigheidsduur beperkt is. De beslissing is wel bindend voor de periode dat deze geldig is. Na het indienen van het verzoek voor een voorlopige voorziening moet binnen vier weken het verzoek voor de echtscheiding binnen zijn. Als dit gebeurt blijft de voorlopige voorziening gelden tot de scheiding rond is en er definitieve afspraken zijn gemaakt. Ontvangt de rechter het echtscheidingsverzoek niet binnen vier? Dan komen de voorlopige voorzieningen te vervallen, behalve als de rechter anders beslist.

Advocaat nodig

Een voorlopige voorziening moet ingediend worden door een advocaat. De advocaat dient het verzoek in bij de rechtbank. Tegen een voorlopige voorziening kan je niet in hoger beroep gaan. Het kan wel zijn dat er bij de uiteindelijke scheiding een andere regeling wordt getroffen.

Wij brengen je graag in contact met een ervaren advocaat die je meer informatie geeft en verder kan helpen bij het aanvragen van een voorlopige voorziening. Heb jij algemene vragen over de scheiding, dan kun je ook voor gratis advies bij ons terecht. Laat gerust je nummer even achter. Wij bellen je dan vrijblijvend even terug.

Meer informatie