Voorlopige voorziening

Als je besluit te gaan scheiden kan dit direct voor onduidelijkheid zorgen. Wie moet het huis uit? Bij wie gaan de kinderen wonen? En hoe zit het met de alimentatie en de omgangsregeling tot de scheiding een feit is? Als je er samen niet uitkomt, dan kan het treffen van een voorlopige voorziening een goede oplossing zijn. Er wordt dan door de rechter een voorlopige beslissing genomen. Deze voorlopige beslissing van de rechter blijft gelden tot de scheiding definitief is. De uitspraak in de echtscheidingszaak kan uiteindelijk anders zijn dan de beslissing van de voorlopige voorzieningen.

Waarom een voorlopige voorziening?

Een voorlopige voorziening zorgt er in een onrustige periode voor dat iedereen voor de komende tijd weet waar hij/zij aan toe is. Dit geeft beide partners de tijd om alles op een rijtje te zetten. Hierdoor kan het vervolg van de scheiding vaak op een aangenamere manier verlopen. Ook voor kinderen is het prettig om duidelijkheid te hebben over de omgangsregeling. Hoe meer regelmaat hoe beter. Het is niet mogelijk om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Er kan wel om een wijziging van de voorlopige voorzieningen worden gevraagd. Dit kan alleen als er bij de eerste uitspraak van de rechter van verkeerde gegevens is uitgegaan of als de situatie ingrijpend is veranderd.

Kwesties voor voorlopige voorziening

De volgende voorlopige voorzieningen kunnen getroffen worden:
• Het hoofdverblijf van de kinderen en de omgangsregeling met de andere ouder;
• Partneralimentatie en kinderalimentatie;
• De boedelscheiding;
• Het gebruik van de echtelijke woning en gemeenschappelijke spullen.

Een voorlopige voorziening moet door een advocaat ingediend worden bij de rechtbank. Onze juridische medewerkers zijn bereikbaar voor vragen. Indien nodig brengen zij je ook in contact met een goede advocaat bij jou in de buurt.
LET OP:

Duur voorlopige voorziening

De beslissing heet niet voor niets een voorlopige voorziening; de geldigheidsduur is beperkt. De beslissing is wel bindend voor de periode dat deze geldig is. Na het indienen van het verzoek voor een voorlopige voorziening moet binnen 4 weken het verzoek voor een echtscheiding binnen zijn. Als dit gebeurt blijft de voorlopige voorziening gelden tot de scheiding rond is en er definitieve afspraken zijn gemaakt. Wanneer het verzoek tot echtscheiding niet binnen 4 weken binnen is of het echtscheidingsverzoek wordt ingetrokken of afgewezen vervallen de voorlopige voorzieningen, tenzij de rechter anders beslist.

Advocaat nodig

Een voorlopige voorziening moet ingediend worden door een advocaat. De advocaat dient het verzoek in bij de rechtbank. Tegen een voorlopige voorziening kan je niet in hoger beroep gaan. Het kan wel zijn dat er bij de uiteindelijke scheiding een andere regeling wordt getroffen. Wij brengen je graag in contact met een ervaren advocaat die je meer informatie geeft en verder kan helpen.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!