“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Verzekeringen

  • Bekijk welke verzekeringen jullie allemaal hebben lopen.
  • Bepaal vervolgens welke afgekocht, gewijzigd of opgezegd moeten worden.
  • Laat je eventueel adviseren door een juridisch adviseur.
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Bij de verdeling van je eigendommen denk je al snel aan je huis of televisie. Maar er valt meer te verdelen. Je hebt er misschien nooit aan gedacht, maar verzekeringen kunnen ook een waarde hebben.

Niet alles is altijd even duidelijk als het gaat om verzekeringen. Om het overzichtelijk te houden moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Welke verzekeringen hebben een waarde?
  • Welke verzekeringen moeten gewijzigd worden?
  • Welke verzekeringen moeten we nieuw afsluiten?

Welke verzekeringen hebben een waarde?

Maak voor jezelf een overzicht met daarop de waardeverzekeringen. Aan deze verzekeringen is een waarde gekoppeld. Deze waarde is gedurende de looptijd opgebouwd en moet bij een scheiding verdeeld worden. Hierbij moet je denken aan een levensverzekering, lijfrentepolis of kapitaalverzekering.

Tip:
Een scheiding is een goede aanleiding om al je verzekeringen eens opnieuw onder de loep te nemen. Misschien kan het wel een stuk goedkoper!

Welke verzekeringen moeten gewijzigd worden?

Er zijn ook verzekeringen die niet meteen geld waard zijn, maar die je wel moet wijzigen als je gaat scheiden. Na je scheiding is het mogelijk dat je bijvoorbeeld een opstalverzekering of een autoverzekering niet meer nodig hebt, omdat je simpelweg geen eigen huis of auto meer hebt.

Schadeverzekeringen zoals de opstal-, woonhuis- en inboedelverzekering hebben geen afkoopwaarde, maar je moet wel beslissen wie de verzekeringen overneemt. En daarmee wie de rechten en de plichten van de polis (verzekering) in handen krijgt na de scheiding.

Welke verzekeringen moet ik nieuw afsluiten?

Er zijn verzekeringen die je altijd goed voor elkaar moet hebben. De inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld. Je doet er verstandig aan uit te zoeken hoe je op dit moment verzekerd bent. Misschien ben je wel verzekerd via de werkgever van je ex-partner. Dan moet je na de scheiding een eigen verzekering afsluiten.

Je moet bij elke waardeverzekering voor jezelf een keuze maken; moet ik mijn ex-partner uitkopen of word ik uitgekocht, krijg ik of krijgt mijn ex-partner een uitkering of kunnen we de verzekering premievrij maken. Om er helemaal zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet, schakel je een juridisch specialist in. Verzekeringen kunnen ingewikkelder liggen dan je denkt.

Vervallen van de verzekeringsdekking

Het overnemen van de schadeverzekeringen lijkt eenvoudig: wie de auto krijgt, neemt bijvoorbeeld ook de autoverzekering mee. Toch kan dit problemen geven als het niet in goed overleg gaat. Stel je voor dat jullie de spullen nog niet verdeeld hebben en je ex plundert stiekem de inboedel. Hij neemt een deel van de spullen, die nu nog van jullie samen zijn, mee naar een ander adres. Daar zijn die spullen dan niet verzekerd. Ze zijn immers verzekerd op het adres waar jullie tijdens je huwelijk gewoond hebben. Mocht er bij je ex ingebroken worden of er breekt brand uit op zijn (logeer)adres, dan wordt de schade niet vergoed. Jij lijdt in dat geval de helft van de schade mee, want jullie hadden de spullen nog niet verdeeld.

No-claim

Als je lange tijd autorijdt zonder schade op te lopen, krijg je van je verzekeringsmaatschappij korting op de premie. Dit noem je no-claim korting. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting wordt. Deze no-claim korting vertegenwoordigt ook een waarde, zeker als je zelf in een auto wilt blijven rijden. Overleg met de verzekeringsmaatschappij of je hetzelfde no-claim percentage kunt behouden.

Meer informatie