Verzekeringen

Bij de verdeling van je eigendommen denk je al snel aan je huis of televisie. Maar er valt meer te verdelen. Je hebt er misschien nooit aan gedacht, maar verzekeringen kunnen ook een waarde hebben.

Niet alles is altijd even duidelijk wanneer het gaat om verzekeringen. Om het overzichtelijk te houden moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Welke verzekeringen hebben een waarde?
  • Welke verzekeringen moeten gewijzigd worden?
  • Welke verzekeringen moeten we nieuw afsluiten?

Welke verzekeringen hebben een waarde?

Maak voor jezelf een overzicht met daarop de waardeverzekeringen. Aan deze verzekeringen is een waarde gekoppeld. Deze waarde is gedurende de looptijd opgebouwd en moet bij een scheiding verdeeld worden. Hierbij moet je denken aan een levensverzekering, lijfrentepolis of kapitaalverzekering.

Welke verzekeringen moeten gewijzigd worden?

Er zijn ook verzekeringen die niet meteen geld waard zijn, maar die je wel moet wijzigen als je gaat scheiden. Na je scheiding is het mogelijk dat je bijvoorbeeld een opstalverzekering of een autoverzekering niet meer nodig hebt, omdat je simpelweg geen eigen huis of auto meer hebt.

Schadeverzekeringen zoals de opstal-, woonhuis- en inboedelverzekering hebben geen afkoopwaarde, maar je moet wel beslissen wie de verzekeringen overneemt. En daarmee wie de rechten en de plichten van de polis (verzekering) in handen krijgt na de scheiding.

Welke verzekeringen moet ik nieuw afsluiten?

Er zijn verzekeringen die je altijd goed voor elkaar moet hebben. De inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld. Je doet er verstandig aan uit te zoeken hoe je op dit moment verzekerd bent. Misschien ben je wel verzekerd via de werkgever van je ex-partner. Dan moet je na de scheiding een eigen verzekering afsluiten.

Je moet bij elke waardeverzekering voor jezelf een keuze maken; moet ik mijn ex-partner uitkopen of wordt ik uitgekocht, krijg ik of krijgt mijn ex-partner een uitkering of kunnen we de verzekering premievrij maken. Om er helemaal zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet, schakel je een juridisch specialist in. Verzekeringen kunnen ingewikkelder liggen dan je denkt.

Vervallen van de verzekeringsdekking

Het overnemen van de schadeverzekeringen lijkt eenvoudig: wie de auto krijgt, neemt bijvoorbeeld ook de autoverzekering mee. Toch kan dit problemen geven als het niet in goed overleg gaat. Stel je voor dat jullie de spullen nog niet verdeeld hebben en je ex plundert stiekem de inboedel. Hij neemt een deel van de spullen, die nu nog van jullie samen zijn, mee naar een ander adres. Daar zijn die spullen dan niet verzekerd. Ze zijn immers verzekerd op het adres waar jullie tijdens je huwelijk gewoond hebben. Mocht er bij je ex ingebroken worden of er breekt brand uit op zijn (logeer)adres, dan wordt de schade niet vergoed. Jij lijdt in dat geval de helft van de schade mee, want jullie hadden de spullen nog niet verdeeld.

No-claim

Als je lange tijd autorijdt zonder schade op te lopen, krijg je van je verzekeringsmaatschappij korting op de premie. Dit noem je no-claim korting. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting wordt. Deze no-claim korting vertegenwoordigt ook een waarde, zeker als je zelf in een auto wilt blijven rijden. Overleg met de verzekeringsmaatschappij of je hetzelfde no-claim percentage kunt behouden.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!