“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Is het verstandig om op vakantie te gaan met je ex-partner?

29 jan, 2024 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Is het goed om voor het welzijn van de kinderen op vakantie te gaan met je ex? Dit hangt ten eerste enorm af van de situatie. Veel experts geven aan dat het vaak verkeerd gaat. Maar kan het ook voordelen hebben?

Verwarring

Een van de risico’s is dat het verwarrend kan zijn voor de kinderen als je als gezin op vakantie gaat. Ze zien hun ouders weer samen en krijgen wellicht hoop dat het weer goed komt. Dit ligt ook aan de leeftijd van de kinderen. Oudere kinderen kan je uitleggen dat het niet betekent dat je weer samen komt. Sommige kinderen vinden het vreemd dat hun ouders opeens wel overweg met elkaar kunnen tijdens de vakantie, maar niet thuis. Dit kan leiden tot gevoelens van verwarring en zelfs schuldgevoelens. Deze gevoelens komen juist weer veel bij oudere kinderen voor. Zij vragen zich af of zij de reden zijn voor de problemen en scheiding van hun ouders.

Loyaliteitsconflict

Naast verwarring kunnen vakanties samen kinderen ook in een loyaliteitsconflict brengen. Dit gebeurd bijvoorbeeld als er een nieuwe partner in het spel is. De kinderen denken dat de nieuwe partner de reden is van de scheiding. Ze worden boos op de ouder die een nieuwe relatie heeft.

Voordelen van samen op vakantie gaan

Samen op vakantie gaan kan ook voordelen bieden. Het biedt de kinderen een vertrouwde basis en een veilig gevoel. Ook hoeven ze niet een van de ouders te missen. Sommige ouders geven ook aan dat dit speciale momenten zijn die ze met het kerngezin willen blijven doen. Net als dat verjaardagen en kinderfeestjes nog samen gevierd worden. Het is echter enkel mogelijk wanneer je nog redelijk goed met elkaar overweg kunt. Het is niet prettig als je op een gezamenlijke vakantie ruzie krijgt.

Tussenvorm

Een tussenvorm is om bijvoorbeeld op dezelfde camping of dichtbij elkaar op vakantie te gaan. Zo zit je niet op elkaars lip, maar kan je wel enkele gezamenlijke activiteiten ondernemen. Ook hoeven de kinderen een ouder niet voor een langere tijd te missen.

Conclusie

Of het slim is om samen op vakantie te gaan hangt af van de situatie, de kinderen en of ouders nog goed met elkaar overweg kunnen. Als je wel samen op vakantie gaat is het belangrijk om te zorgen dat het niet verwarrend is voor kinderen. Probeer dan tijdens de vakantie ook dingen apart te doen. Indien het goed gaat kan het ook wat moois bieden. Maar bespreek alles van te voren goed met elkaar. Zo is de kans op slagen het grootste.