Onderhoudsverplichting

Bij een scheiding moet je een financieel plan maken. Eén van de onderdelen daarvan is de alimentatieplicht en alles wat daarbij komt kijken.

Alimentatieplicht

Als je gaat scheiden hoef je je niet meer aan de wettelijke regels van het huwelijk te houden. Er is echter één uitzondering: de onderhoudsverplichting. Ook al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Dat noem je een alimentatieplicht. Maak een berekening als je wilt weten wat jouw behoefte aan alimentatie is.

Alimentatieduur

Normaal gesproken betaalt je ex-partner twaalf jaar lang alimentatie. Je kunt echter ook afspreken om die periode langer of korter te maken. Heb je geen kinderen en ben je korter dan vijf jaar getrouwd geweest, dan heb je net zo lang recht op alimentatie als je huwelijk geduurd heeft. Als je opnieuw gaat trouwen of samenwonen, heb je geen recht meer op alimentatie.

Alimentatieberekening

Het bedrag dat je ex-partner aan jou moet betalen, wordt berekend in vier stappen. Eerst wordt gekeken wat het netto-inkomen van je ex-partner is. Dan wordt berekend hoeveel geld je ex-partner zelf nodig heeft. Dat noem je het draagkrachtloos inkomen. Als je dit bedrag van het netto-inkomen afhaalt, houd je een bedrag over, de draagkrachtruimte. Dit bedrag wordt tussen jullie beiden verdeeld. Waarschijnlijk krijgt jouw ex-partner een belastingvoordeel omdat hij alimentatie aan jou betaalt. Van dat belastingvoordeel krijg jij ook een deel.

Alimentatie afspraken

Bij de scheiding spreken jij en je ex-partner af hoeveel alimentatie je ex-partner moet betalen. Dit doe je meestal in overleg met je advocaat of bemiddelaar.
Stel dat je afspreekt dat je partner straks geen alimentatie hoeft te betalen, dan kun je daar altijd op terugkomen. Mocht je bijvoorbeeld na een tijd je baan verliezen en alsnog geld nodig hebben, dan kun je de ander nog steeds om alimentatie vragen.

Andersom is het natuurlijk ook mogelijk dat je ex-partner minder geld heeft en jij juist meer. Dan kun je samen weer een nieuwe alimentatieregeling vastleggen. Ook hier geldt weer: als je er samen niet uitkomt, moet de rechter beslissen. Je ex-partner kan er ook voor kiezen om de alimentatieverplichting af te kopen. Hij kan je contant betalen of een lijfrentepolis afsluiten.

Alimentatie afspraken via de rechter

Soms lukt het niet om samen afspraken over de alimentatie te maken. Sommige stellen hebben erge ruzie of willen elkaar niet meer spreken. In zulke gevallen bestaat er de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. De hoogte van de alimentatie wordt dan vastgesteld door de rechter. De rechter houdt in zijn berekening en afweging rekening met de vastgestelde tremanormen.

Kinderalimentatie

Je moet als ouders financieel voor je kinderen zorgen totdat ze 21 jaar zijn. Je kind heeft dus ook recht op alimentatie. Als je kind van 18, 19 of 20 jaar zelf genoeg geld gaat verdienen, en dus voor zichzelf kan zorgen, kun je de alimentatiebetaling in overleg met hem stoppen.

Alimentatie in natura

Je ex-partner kan ervoor kiezen de alimentatie in natura uit te betalen. Hij betaalt dan bijvoorbeeld de huur van jouw woning. Meer hierover kun je lezen op de pagina scheiden & woning.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!