“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Onderhoudsverplichting

  • Ook na een huwelijk blijft de onderhoudsplicht bestaan.
  • Maak goede afspraken over de partneralimentatie.
  • Heb jij vragen over de partneralimentatie? Wij geven je gratis advies!
9,5
Klanten vertellen

1416 beoordelingen

Lees voor

Gaan jullie scheiden, dan moet er op financieel vlak heel wat geregeld worden. Er moet een financieel plan komen. Eén van de onderdelen hiervan is de alimentatieplicht en alles wat daarbij komt kijken. De alimentatieplicht heet ook wel de onderhoudsverplichting.

Onderhoudsverplichting of alimentatieplicht

Als je gaat scheiden hoef je je niet meer aan de wettelijke regels van het huwelijk te houden. Er is echter één uitzondering: de onderhoudsverplichting. Ook al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Dat noem je een alimentatieplicht. Het kan dus zijn dat je na de scheiding partneralimentatie moet gaan betalen of juist gaat ontvangen.  Maak een berekening als je wilt weten wat jouw behoefte aan partneralimentatie is.

Alimentatieduur

Zijn jullie voor 1 januari 2020 gescheiden, dan betaalt je ex-partner twaalf jaar lang alimentatie. Je kunt echter ook afspreken om die periode langer of korter te maken. Heb je geen kinderen en ben je korter dan vijf jaar getrouwd geweest, dan heb je net zo lang recht op alimentatie als je huwelijk geduurd heeft.

Heeft jullie scheiding plaatsgevonden na 1 januari 2020, dan gelden er andere regels. Vanaf dat moment is de partneralimentatieduur gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Hebben jullie kinderen onder de 12, dan stopt het recht op partneralimentatie pas als het jongste kind 12 jaar wordt. Ook als je langer dan 15 jaar getrouwd bent heb je meer rechten. Ben je 15 jaar getrouwd en krijg je binnen 10 jaar AOW, dan loopt de partneralimentatie tot het moment dat de AOW in gaat. Ben je 15 jaar getrouwd en 50-plus, dan heb je recht op 10 jaar partneralimentatie.

Als je opnieuw gaat trouwen of samenwonen, heb je geen recht meer op partneralimentatie. Ook als je meer gaat verdienen en in je eigen levensonderhoud kunt voorzien, komt de alimentatie te vervallen.

Alimentatieberekening

Het maken van een alimentatieberekening is niet makkelijk. Er zijn veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Het is lastig om dit zelf te doen. Heb je een advocaat of mediator ingeschakeld voor het regelen van de scheiding, dan zal deze waarschijnlijk ook de alimentatieberekening voor jullie maken. Wil je kosten besparen of het inschakelen van een advocaat of mediator zoveel mogelijk vermijden, dan kunnen wij ook eventueel een officiële berekening voor je maken.

Alimentatie afspraken

Bij de scheiding spreken jij en je ex-partner af hoeveel alimentatie je ex-partner moet betalen. Dit doe je meestal in overleg met je advocaat of bemiddelaar. Stel dat je afspreekt dat je partner straks geen alimentatie hoeft te betalen, dan kun je daar altijd nog op terugkomen. Mocht je bijvoorbeeld na een tijdje je baan verliezen en alsnog geld nodig hebben, dan kun je de ander nog steeds om alimentatie vragen.

Andersom is het natuurlijk ook mogelijk dat je ex-partner minder geld heeft en jij juist meer. Dan kun je samen weer een nieuwe alimentatieregeling vastleggen. Ook hier geldt weer: als je er samen niet uitkomt, moet de rechter beslissen. Je ex-partner kan er ook voor kiezen om de alimentatieverplichting af te kopen. Hij kan je contant betalen of een lijfrentepolis afsluiten.

Let op:
Wist je dat partneralimentatie wordt gezien als inkomen. Dit betekent dat de ontvanger hier belasting over moet betalen. De betaler kan het juist aftrekken van de belasting.

Alimentatie afspraken via de rechter

Soms lukt het niet om samen afspraken over de alimentatie te maken. Geld blijft ook altijd een lastig onderwerp. In zulke gevallen bestaat er de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. De hoogte van de alimentatie wordt dan vastgesteld door de rechter. De rechter houdt in zijn berekening en afweging rekening met de vastgestelde tremanormen.

Wijziging partneralimentatie

Verandert er iets in jouw draagkracht of in die van de ex, dan kan dit effect hebben op de partneralimentatie. Raakt de ex bijvoorbeeld zijn/haar baan kwijt, dan kan het zijn dat hij/zij de partneralimentatie niet meer kan betalen. Onderling mogen jullie nieuwe afspraken maken. Lukt dat niet, dan zal dit geregeld moeten worden via de rechter.

Wil jij weten of hij een goede reden hebt om de alimentatie aan te passen? Neem gerust contact met ons op voor gratis advies!

Kinderalimentatie

Je moet als ouders financieel voor je kinderen zorgen totdat ze 21 jaar zijn. Je kind heeft dus ook recht op alimentatie. Dit heet de kinderalimentatie. Als je kind van 18 jaar of ouder zelf genoeg geld gaat verdienen, en dus voor zichzelf kan zorgen, kun je de alimentatiebetaling in overleg met hem/haar stoppen.

Alimentatie in natura

In overleg kunnen jullie er ook voor kiezen om de partneralimentatie in natura uit te laten betalen. De ex betaalt dan bijvoorbeeld de huur van jouw woning. Meer hierover kun je lezen op de pagina scheiden & woning.

Meer informatie