“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Veel mensen kiezen ervoor om hun scheiding te regelen via een mediator. Een mediator gaat met jullie samen in gesprek om op die manier uiteindelijk tot goede afspraken te komen. Of een mediationtraject slaagt of niet is niet alleen afhankelijk van welke mediator wordt ingeschakeld, maar heeft ook te maken met de manier waarop jullie je opstellen. Maar wat moet je nou vooral niet doen als je bezig bent met een mediationtraject?

  1. Verwacht geen wonderen: de aard van het beestje verander je niet zomaar. Ook een mediationtraject zal er niet voor zorgen dat je ex zich ineens heel anders opstelt of zijn eigen fouten inziet. Verwacht dit ook niet, want dan word je alleen maar teleurgesteld. Kijk vooral naar jezelf en naar de manier waarop jij je wil opstellen in het gesprek. Bewaar je eigen grenzen en geef duidelijk aan wat je wel en wat je niet wilt.
  2. Een mediator is neutraal: verwacht dus niet dat de mediator een oordeel zal vellen over de situatie. Een mediator zal nooit een van de twee gelijk geven. Wil je gelijk krijgen, dan kun je beter aankloppen bij een advocaat. Gelijk krijgen is ook niet het doel van jullie gesprekken. Het doel is samen tot een oplossing komen. Laat de mediator het gesprek begeleiden. Hij/zij zal je de juiste informatie geven om tot goede afspraken te komen.
  3. Monoloog: een mediationgesprek is geen monoloog. Het heeft dus geen zin om een heel pleidooi voor te bereiden, waarin je aangeeft hoe goed jouw oplossing wel niet is. Het gaat er juist om om samen in gesprek te gaan en samen de juiste oplossing te vinden.
  4. Negatief: probeer je niet te negatief op te stellen. Uitspraken als: ‘hij wil toch niet” of ‘we komen er toch niet uit’ zijn volkomen zinloos. Hier schiet je niets mee op. Sterker nog… eigenlijk zou je dit niet eens moeten denken. Geloof erin! Geloof dat jullie er samen uit gaan komen, dan zul je zien dat het makkelijker is dan je denkt.
  5. Geheimhouding: wat bij de mediator op tafel komt blijft ook bij de mediator. Door deze geheimhouding kunnen jullie allebei open en eerlijk spreken. Een belangrijke voorwaarde. Praat dus met niemand over wat er in de mediatonsessies is besproken.

En dan nog een aantal dingen die je beter wel kan doen of die kunnen helpen om tot afspraken te komen:

  1. Respect: blijf elkaar met respect behandelen. Natuurlijk mag je je boosheid uiten, maar overdrijf het niet en blijf er vooral niet in hangen.
  2. Verplaats je in de ander: probeer je af en toe in de ander te verplaatsen. Wij krijgen wel eens mensen aan de lijn over bijvoorbeeld de omgangsregeling. Zij geven dan aan geen uitgebreide omgangsregeling te willen, omdat ze het zo vervelend vinden de kinderen zo lang niet te zien. Hou daarbij in gedachten dat dit natuurlijk ook voor de ex geldt. Voor hem/haar is het net zo vervelend om de kinderen een week niet te zien.
  3. Hebben jullie kinderen, hou dan in gedachten dat jullie allebei het beste voor de kinderen willen. Als je dat in het achterhoofd houdt, dan lukt het vast wel om tot afspraken te komen.
  4. Zoek de juiste mediator. De term mediator is geen beschermde term. Dat betekent dat iedereen zich mediator mag noemen. Hierdoor zijn er heel veel mediators, die wel zeggen dat ze mediator zijn maar totaal geen verstand van zaken hebben. Pas hiervoor op. Wij helpen je graag om in contact te komen met de juiste mediator die bij jullie situatie past.

Mochten jullie nog twijfelen dan kun je altijd contact met ons opnemen. We hebben tevens de verschillen tussen een mediator en een advocaat voor jullie op een rij gezet.