Mediation bij scheiden

Een mediator moet je alleen inschakelen als jullie dat beide willen. Het inschakelen van een mediator kan in veel gevallen de scheiding wel een stuk gemakkelijker maken. Mediation wordt ook wel echtscheidingsbemiddeling genoemd.

Ben je verzekerd voor rechtsbijstand? Veel verzekeraars vergoeden de kosten voor mediation, aangesloten bij NMI of vFAS. De vergoeding kan oplopen tot €3000,–. Neem contact op voor meer informatie.
TIP:

Wat is mediation?

Mediation is het oplossen van een geschil door de partijen zelf, onder leiding van een onafhankelijke derde. Die onafhankelijke derde is de mediator. Hij of zij is opgeleid om in overleg met jullie, alle zaken te regelen die bij een scheiding komen kijken. De mediator kan voor vrijwel elk geschil een oplossing vinden die voor jou én je partner aanvaardbaar is. Hij helpt je bij het maken van zakelijke afspraken en houdt rekening met de gevoelens van jullie allebei. Bij mediation wordt er over het algemeen afgesproken op neutraal terrein, bijvoorbeeld bij de bemiddelaar.

Voordelen van mediation

Als je bij een scheiding tegenover elkaar in de rechtszaal staat, zal vaak één van jullie winnen en de ander verliezen. De kracht van mediation is dat er geen verliezers zijn. Bij mediation wordt er geprobeerd om geschillen samen op te lossen, zodat er een win-winsituatie ontstaat. Dit is wel zo prettig als jullie na de scheiding nog veel met elkaar te maken krijgen. Vooral als jullie samen kinderen hebben, is het belangrijk dat jullie ook na de scheiding nog samen door één deur kunnen. Bovendien is mediation goedkoper dan langdurige juridische procedures. Je spaart de kosten van een tweede advocaat uit.

Er bestaan grote verschillen tussen de hulp van een mediator en een advocaat bij jullie scheiding.

Wat is een goede mediator?

Een goede mediator geeft heldere informatie, analyseert jullie wensen en geeft duidelijke begeleiding en ondersteuning bij de te maken afspraken. Hierdoor helpt hij jou en je partner om de scheiding zonder frustraties tot een goed einde te brengen. De bemiddelaar komt met alternatieven als jullie vastlopen. Tegelijkertijd heeft de mediator oog voor dubbele agenda’s en de invloed die familie en vrienden op jullie kunnen hebben.

De mediator zorgt er ook voor dat jullie geen zaken afspreken die juridisch gezien niet kunnen. Iedere mediator heeft als doel dat jullie onderling goede afspraken maken, die vertrouwen geven voor de toekomst. Het is wel belangrijk dat jullie ook allebei vertrouwen hebben in jullie mediator.

Welke mediator?

Mediator is geen beschermd beroep. In principe mag iedereen zichzelf mediator noemen. Hierdoor zit er heel wat kaf tussen het koren en zijn er veel mediators actief die eigenlijk geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Het is dan ook belangrijk om bij de keuze van een mediator niet over één nacht ijs te gaan. Zorg ervoor dat het een mediator is, die de nodige opleidingen heeft gehad en goed weet hoe alles werkt. Ook is het belangrijk om allebei een goed gevoel te hebben bij de betreffende mediator. Alleen als je alle twee vertrouwen hebt in de onafhankelijkheid van de mediator heeft mediation kans van slagen.

Heb je nog vragen of twijfel je nog of mediation voor jullie de juiste keuze is? Neem dan vrijblijvend contact op met Echtscheiding-Wijzer. Wanneer je dat wenst, kunnen wij je ook in contact brengen met een goede mediator bij jou in de buurt.

Direct hulp nodig?
 

088-6002801

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!