“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Mediation bij scheiden

  • Scheiden via mediation kan alleen in goed overleg.
  • Onder leiding van de mediator maken jullie samen alle afspraken.
  • Op zoek naar een goede mediator? Aan de hand van jouw situatie kunnen wij bepalen wie jullie het beste kan helpen.
9,5
Klanten vertellen

1399 beoordelingen

Lees voor

Een mediator kan alleen helpen als jullie dat allebei willen. Het inschakelen van een mediator kan in veel gevallen de scheiding wel een stuk makkelijker maken. Mediation wordt ook wel echtscheidingsbemiddeling genoemd.

Let op:
Ben je verzekerd voor rechtsbijstand? Veel verzekeraars vergoeden de kosten voor mediation. De vergoeding kan oplopen tot €3000,–. Het is daarbij wel belangrijk om de juiste mediator in te schakelen. Neem contact op voor meer informatie.

Wat is mediation?

Officieel is mediation: het oplossen van een geschil door de partijen zelf, onder leiding van een onafhankelijke derde. Kortom, jullie gaan samen om tafel met de mediator (de onafhankelijke derde) om in goed overleg tot afspraken te komen. De mediator is opgeleid om in overleg met jullie, alle zaken te regelen die bij een scheiding komen kijken. Samen ga je op zoek naar oplossingen die voor jou én je partner aanvaardbaar zijn. Hij helpt je bij het maken van zakelijke afspraken en houdt rekening met de gevoelens van jullie allebei. Bij mediation wordt er over het algemeen afgesproken op neutraal terrein, bijvoorbeeld bij de bemiddelaar.

Voordelen van mediation

Als je bij een scheiding tegenover elkaar in de rechtszaal staat, zal vaak één van jullie winnen en de ander verliezen. De kracht van mediation is dat er geen verliezers zijn. Bij mediation wordt er geprobeerd om problemen samen op te lossen, zodat er een win-winsituatie ontstaat. Dit is wel zo prettig. Helemaal als jullie na de scheiding nog veel met elkaar te maken zullen krijgen. Vooral als jullie samen kinderen hebben, is het belangrijk dat jullie ook na de scheiding nog samen door één deur kunnen. Een ander voordeel is dat mediation vaak goedkoper en minder belastend is dan langdurige juridische procedures.

Wil jij weten of mediation voor jou een goede keuze is? Bekijk dan even deze pagina over de verschillen tussen de hulp van een mediator en een advocaat bij de scheiding.

Wat is een goede mediator?

Een goede mediator is onpartijdig, geeft heldere informatie, analyseert jullie wensen en geeft duidelijke begeleiding en ondersteuning bij het maken van de afspraken. Hierdoor helpt hij jou en je partner om de scheiding zonder al te veel frustraties tot een goed einde te brengen. Lopen jullie vast, dan komt de mediator met alternatieven. Tegelijkertijd heeft de mediator oog voor dubbele agenda’s en de invloed die familie en vrienden op jullie kunnen hebben.

De mediator zorgt er ook voor dat jullie geen afspraken maken die juridisch gezien niet kunnen. Iedere mediator heeft als doel dat jullie onderling goede afspraken maken, die vertrouwen geven voor de toekomst. Het is wel belangrijk dat jullie ook allebei vertrouwen hebben in jullie mediator.

Welke mediator?

Mediator is geen beschermd beroep. In principe mag iedereen zichzelf mediator noemen. Hierdoor zit er heel wat kaf tussen het koren en zijn er veel mediators actief die eigenlijk geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Het is dan ook belangrijk om bij de keuze van een mediator niet over één nacht ijs te gaan. Zorg ervoor dat het een mediator is, die de nodige opleidingen heeft gehad en goed weet hoe alles werkt. Ook is het belangrijk om allebei een goed gevoel te hebben bij de betreffende mediator. Alleen als je alle twee vertrouwen hebt in de onafhankelijkheid van de mediator heeft mediation kans van slagen.

Heb je nog vragen of twijfel je nog of mediation voor jullie de juiste keuze is? Neem dan vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij kunnen samen met jou kijken wat verstandig is. Ben je op zoek naar een goede mediator? Wij hebben altijd iemand bij jou in de buurt. Laat je nummer achter, dan bellen wij je even terug.

Meer informatie