“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Maximale duur kinderalimentatie

  • De kinderalimentatie stopt als het kind 21 jaar wordt.
  • Het is mogelijk de alimentatie tussentijds aan te passen.
  • Heb je vragen over de kinderalimentatie? Wij helpen je graag verder!
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Lees voor

Wat is de maximale duur van de kinderalimentatie?

Als ouder heb je een onderhoudsverplichting naar je kinderen. Dit heet de kinderalimentatie. In principe loopt de kinderalimentatie door tot de kinderen 21 jaar oud zijn. Vanaf die leeftijd zouden zij zelf in hun levensonderhoud moeten kunnen voorzien. Wordt een kind 21, dan mag de alimentatie dus worden stopgezet. Is een kind 18 jaar of ouder en besluit het te stoppen met studeren en te gaan werken? Dan is dit ook een goede reden om de alimentatie eens goed te bekijken, opnieuw te berekenen en eventueel stop te zetten. Dit mag je alleen doen als het meerderjarig kind een inkomen krijgt op bijstandsniveau. Hierdoor kan het kind in zijn/haar eigen levensonderhoud voorzien en is de alimentatie hier niet meer voor nodig. Doe dit altijd in overleg met het kind. Kom je er samen niet uit, dan kan een advocaat hier wellicht bij helpen.

Verlenging kinderalimentatie

Tijdens de scheiding kunnen jullie ook in goed overleg afspreken dat jullie de kinderalimentatie langer blijven betalen. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat de alimentatie doorloopt tot 23 jaar of tot de kinderen klaar zijn met studeren. Hebben jullie deze afspraak in het convenant opgenomen, dan is dit rechtsgeldig en moet je je hier ook aan houden.

Tip:
Wist je dat de kinderalimentatie tussentijds ook aangepast kan worden als er belangrijke wijzigingen zijn in jouw situatie. Dit kan in goed overleg of met de hulp van een advocaat.

Aanpassen kinderalimentatie

Gaan jullie uit elkaar, dan maken jullie afspraken over het bedrag dat aan kinderalimentatie zal worden betaald. Dit bedrag baseren jullie op basis van de situatie van dat moment. Zijn er in de loop der jaren belangrijke veranderingen? Dan is het mogelijk de alimentatie hierop aan te passen. Betaal je bijvoorbeeld 350 euro per maand aan kinderalimentatie en word je arbeidsongeschikt? Dan is het niet realistisch om hetzelfde bedrag te blijven betalen. Ook als de omgangsregeling anders wordt, inkomens veranderen, er kinderen bij komen of één van de partners gaat trouwen kan dit invloed hebben op de hoogte van de kinderalimentatie. In zo’n geval is het slim om de alimentatie opnieuw te laten berekenen en hier nieuwe afspraken over te maken. Lukt dit niet in onderling overleg, dan kun je hiervoor een advocaat in de arm nemen.

alinde remmerts

Ik maak graag een officiële alimentatie berekening voor jou!

Laat een onafhankelijke alimentatieberekening maken en ontdek wat een eerlijk bedrag is aan alimentatie.
Of bel ons voor vragen op 088-6002801
gebruikelijke belkosten

18+ en kinderalimentatie

Betaal je kinderalimentatie en wordt het kind 18, dan is het de bedoeling dat je vanaf dat moment het geld rechtstreeks overmaakt naar het kind. Ook staat het je vrij om vanaf dat moment met het kind nieuwe afspraken te maken over de alimentatie. Zo kun je bijvoorbeeld een nieuw bedrag afspraken, maar kun je ook samen afspreken dat jij bijvoorbeeld nog maar een deel alimentatie betaalt en daarnaast de zorgverzekering of het telefoonabonnement. De ex heeft hier niets meer over te zeggen. Wel kan het zijn dat de ex op zijn/haar beurt afspraken met het kind maakt over kost en inwoning.

Vragen over kinderalimentatie?

Heb jij vragen over de kinderalimentatie? Wil je weten of het bedrag klopt of ben je benieuwd of het bedrag misschien aangepast kan worden? Je kunt alle kinderalimentatie-vragen voorleggen aan onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag verder en geven je gratis advies. Neem gerust even contact op via 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter via het contactformulier, dan bellen we je zo snel mogelijk even terug.

Meer informatie