Afspraken over de omgang met jullie kinderen kun je baseren op co-ouderschap. Wat zijn de voordelen en de nadelen van co-ouderschap? En past co-ouderschap bij jullie?
Lees meerBij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden heb je samen in de voorwaarden bepaald welk bezit wel of niet gemeenschappelijk is. Stel dat de woning van jou is, dan heb je ook recht op de overwaarde die is ontstaan door een gunstige marktontwikkeling. Is de waardestijging te danken aan gezamenlijke investeringen, dan moet die overwaarde verdeeld worden. Deze waardestijging valt dan namelijk onder het vermogen, dat jullie tijdens het huwelijk samen hebben opgebouwd. Dat vermogen moet bij een scheiding verdeeld worden.
Uitkopen of verkopen
Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan moet de waarde van het huis worden verdeeld. Het is natuurlijk mogelijk dat één van jullie in het huis blijft wonen. Maar dan moet diegene wel genoeg geld hebben om in zijn of haar eentje de hypotheek op te brengen. Daar komt nog bij dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de overwaarde. Is dat geld er niet? Dan moet je het huis verkopen en de waarde, de winst en de schulden ervan verdelen.
Ex-partner uitkopen bij scheiding
Blijf je wonen in jullie echtelijke woning, dan moet je je ex-partner uitkopen. Uitkopen houdt in dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de waarde van het koophuis. Wat de uiteindelijke waarde is, hangt af van de taxatiewaarde en de hypotheek. Ligt de taxatiewaarde hoger dan de bijbehorende hypotheek, dan is er sprake van een overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen, moet de helft van de overwaarde uitbetalen aan de ex-partner. Is er sprake van een onderwaarde, dan moet de vertrekkende partner de helft van de onderwaarde uitbetalen aan degene die in het huis blijft wonen.
Uitkopen en hypotheeklasten
Het is mogelijk dat je ergens een spaarrekening hebt om je ex-partner uit te kopen. Zo niet, dan is het vaak wel mogelijk om de hypotheek te verhogen. Krijg jij de hypotheek op jouw naam. dan heeft jouw ex-partner geen enkele verplichting meer bij de bank of verzekeringsmaatschappij. Bereken voor je nieuwe situatie de maximale hypotheek volgens de NHG normen.
De hypotheekverstrekker
De hypotheekverstrekker is uiteindelijk degene die besluit of jij of de je ex de woning op naam kunnen krijgen. Wil jij de woning overnemen, maar gaat de bank niet akkoord, dan zullen jullie een andere oplossing moeten bedenken. Een van de eerste stappen in een scheiding is dan ook een gesprek aanvragen met de hypotheekverstrekker. Aan de hand van de mogelijkheden die er zijn kunnen jullie verdere afspraken gaan maken.
Verkoop
Blijkt dat jullie allebei de woning niet zelfstandig op naam kunnen krijgen, dan kun je besluiten om de woning op beide namen te laten staan. Nadeel hiervan is wel dat je daardoor eigenlijk nog altijd niet helemaal losraakt van elkaar. Een logischer gevolg is het verkopen van de woning. Wil je ex hier niet aan meewerken, dan kun je verkoop van de woning afdwingen bij de rechter. Hiervoor kun je een advocaat in de arm nemen.
Verkoop met onderwaarde
Is er sprake van verkoop met onderwaarde en heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kan het zo zijn dat deze instantie de restschuld kan overnemen. Hiervoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Informeer naar de mogelijkheden bij de hypotheekverstrekker.
Akte van verdeling
Blijft één van jullie in de woning wonen, dan moet er een akte van verdeling komen. De akte van verdeling zorgt ervoor dat degene die het huis op naam krijgt voortaan ook verantwoordelijk is voor de betaling van de hypotheek. Op deze manier hoeft er ook geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Degene die de akte van verdeling opmaakt is de notaris. Wil je in contact komen met een goede notaris die jullie hierbij kan helpen? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij brengen je graag in contact met de juiste persoon.