“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Eigen huis

  • Maak een afspraak met de hypotheekverstrekker om alle opties te bespreken.
  • Wil jij verkopen, maar de ex niet? Neem dan een advocaat in de arm.
  • Heb je vragen? Wij helpen je vrijblijvend!
9,4
Klanten vertellen

683 beoordelingen

Lees voor

Wat gebeurt er met ons koophuis?

Je koophuis is een belangrijk onderdeel van je bestaan. Je woont er niet alleen, maar je hebt er ook herinneringen. Het is een deel van je leven en hierdoor ook een belangrijk onderdeel van de scheiding. Tegelijkertijd is een koophuis ook gewoon een zaak die geld waard is. En de waarde ervan moet dus verdeeld worden als je gaat scheiden.

Het verdelen van de waarde van jullie koophuis kan een ingewikkelde klus zijn. Schakel een echtscheidingsspecialist in als dit zelf niet lukt en jullie toch in goed overleg uit elkaar willen.

Tip:
Plan vrijblijvend een gesprek in met een hypotheekadviseur van de ING om jouw mogelijkheden te bespreken. Zo weet je direct waar je aan toe bent!

Heb je andere vragen of juridische hulp nodig? Wij helpen je graag! Wij zijn op werkdagen tussen 9.00-17.15 telefonisch te bereiken voor al jouw vragen op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten). Neem vrijblijvend contact met ons op!

Waarde van het koophuis

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is het verdelen van de waarde eenvoudig: ieder krijgt de helft. Bij de verdeling van een koophuis is er meestal sprake van een overwaarde of onderwaarde. Bij overwaarde zul je de winst met elkaar moeten delen. Is er sprake van onderwaarde, dan moet de schuld worden verdeeld. Zijn jullie na 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd? Dan valt het koophuis alleen onder de gemeenschap als jullie dit tijdens jullie huwelijk hebben gekocht. Had jij al een huis gekocht (op jouw naam) voor dat jullie gingen trouwen, dan blijft het huis van jou. Hebben jullie huwelijkse voorwaarden opgemaakt, dan zal hier waarschijnlijk in staan vermeld hoe de koopwoning verdeeld moet worden.

Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden heb je samen in de voorwaarden bepaald welk bezit wel of niet gemeenschappelijk is. Stel dat de woning van jou is, dan heb je ook recht op de overwaarde die is ontstaan door een gunstige marktontwikkeling. Is de waardestijging te danken aan gezamenlijke investeringen, dan moet die overwaarde verdeeld worden. Deze waardestijging valt dan namelijk onder het vermogen, dat jullie tijdens het huwelijk samen hebben opgebouwd. Dat vermogen moet bij een scheiding verdeeld worden.

Uitkopen of verkopen

Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan moet de waarde van het huis worden verdeeld. Het is natuurlijk mogelijk dat één van jullie in het huis blijft wonen. Maar dan moet diegene wel genoeg geld hebben om in zijn of haar eentje de hypotheek op te brengen. Daar komt nog bij dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de overwaarde. Is dat geld er niet? Dan moet je het huis verkopen en de waarde, de winst en de schulden ervan verdelen.

Let op:
Of één van jullie de hypotheek over kan nemen is totaal afhankelijk van de medewerking van de hypotheekverstrekker. Deze besluit uiteindelijk of zij hiermee akkoord gaan of niet. Eén van de eerste stappen is dan ook het maken van een afspraak met de hypotheekverstrekker om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Ex-partner uitkopen bij scheiding

Blijf je wonen in jullie echtelijke woning, dan moet je je ex-partner uitkopen. Uitkopen houdt in dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de waarde van het koophuis. Wat de uiteindelijke waarde is, hangt af van de taxatiewaarde en de hypotheek. Ligt de taxatiewaarde hoger dan de bijbehorende hypotheek, dan is er sprake van een overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen, moet de helft van de overwaarde uitbetalen aan de ex-partner. Is er sprake van een onderwaarde, dan moet de vertrekkende partner de helft van de onderwaarde uitbetalen aan degene die in het huis blijft wonen.

Let op:
Voor het bepalen van de taxatiewaarde van je eigen huis heb je een makelaar nodig. Misschien kan hij je ook helpen bij het vinden van andere woonruimte.

Uitkopen en hypotheeklasten

Het is mogelijk dat je ergens een spaarrekening hebt om je ex-partner uit te kopen. Zo niet, dan is het vaak wel mogelijk om de hypotheek te verhogen. Krijg jij de hypotheek op jouw naam. dan heeft jouw ex-partner geen enkele verplichting meer bij de bank of verzekeringsmaatschappij. Bereken voor je nieuwe situatie de maximale hypotheek volgens de NHG normen.

De hypotheekverstrekker

De hypotheekverstrekker is uiteindelijk degene die besluit of jij of de je ex de woning op naam kunnen krijgen. Wil jij de woning overnemen, maar gaat de bank niet akkoord, dan zullen jullie een andere oplossing moeten bedenken. Een van de eerste stappen in een scheiding is dan ook een gesprek aanvragen met de hypotheekverstrekker. Wij werken hiervoor samen met de ING bank. Tijdens een vrijblijvend gesprek wordt duidelijk wat de mogelijkheden zijn in jullie situatie. Aan de hand van de mogelijkheden die er zijn kunnen jullie samen verdere afspraken gaan maken.

Verkoop woning afdwingen

Blijkt dat jullie allebei de woning niet zelfstandig op naam kunnen krijgen, dan kun je besluiten om de woning op beide namen te laten staan. Nadeel hiervan is wel dat je daardoor eigenlijk nog altijd niet helemaal losraakt van elkaar. Een logischer gevolg is het verkopen van de woning. Wil je ex hier niet aan meewerken, dan kun je verkoop van de woning afdwingen bij de rechter. Hiervoor kun je een advocaat in de arm nemen.

Een nieuwe woning kopen

Heeft jouw ex-partner je uitgekocht, of is jullie koophuis verkocht en de opbrengst daarvan verdeeld, dan begint de zoektocht naar een nieuwe woning. Wordt dit een koophuis, dan wil je natuurlijk weten wat je kan lenen. Onze maximale hypotheekberekenaar geeft een eerste indicatie. Voor een exacte- of uitgebreide berekening maak je een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek. Wij werken hiervoor samen met de ING. Zij helpen en adviseren je graag.

Verkoop met onderwaarde

Is er sprake van verkoop met onderwaarde en heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kan het zo zijn dat deze instantie de restschuld kan overnemen. Hiervoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Informeer naar de mogelijkheden bij de hypotheekverstrekker.

Akte van verdeling

Blijft één van jullie in de woning wonen, dan moet er een akte van verdeling komen. De akte van verdeling zorgt ervoor dat degene die het huis op naam krijgt voortaan ook verantwoordelijk is voor de betaling van de hypotheek. Op deze manier hoeft er ook geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Degene die de akte van verdeling opmaakt is de notaris. Wil je in contact komen met een goede notaris die jullie hierbij kan helpen? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij brengen je graag in contact met de juiste persoon.

Meer informatie