“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Co-ouderschap beëindigen

  • Heb je een co-ouderschap, dan kun je dit niet zomaar beëindigen.
  • Onderling kun je nieuwe afspraken maken. Lukt dat niet? Dan moet je naar de rechter.
  • Schakel hier altijd een goede advocaat bij in. Deze kan ervoor zorgen dat alles goed geregeld wordt. Wij helpen je hier graag bij!
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Lees voor

Co-ouderschap is een mooi streven. Het is fijn om de zorg en de opvoeding van de kinderen nog steeds samen te delen. Als ouders kun je elkaar ondersteunen en daarnaast is het voor de kinderen ook prettig om evenveel contact met pappa als met mamma te hebben. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer gescheiden ouders in Nederland kiezen voor co-ouderschap. Maar in sommige gevallen werkt het gewoon niet. Van goed overleg is geen sprake, afspraken worden niet nageleefd of er zijn andere discussies die het voortzetten van het co-ouderschap in de weg staan. Ook kan het zijn dat de kinderen problemen hebben met het co-ouderschap.

Dit is een vervelende situatie die je het liefste zou willen veranderen. Een andere omgangsregeling kan dan een goede oplossing zijn. Toch is het vaak lastig om een co-ouderschap te beëindigen. Denk daarom altijd van te voren goed na of co-ouderschap echt bij jullie past.

Beëindigen van co-ouderschap

Een co-ouderschap kun je niet zomaar beëindigen. Op zich is dat natuurlijk heel goed. Maar soms werkt het echt niet en is het voor alle partijen beter om dit aan te passen. Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen en zijn jullie het er allebei over eens dat het zo niet werkt? Dan mogen jullie onderling altijd een andere afspraak maken. Zorg er wel voor dat je deze afspraak ook op papier zet. Is één van de twee ouders het er niet mee eens dat het co-ouderschap wordt beëindigd. Dan wordt het een ander verhaal. In dat geval zul je naar de rechter moeten. Deze gaat bekijken of het co-ouderschap nog in het belang is van de kinderen. Kun jij aantonen dat de ex het co-ouderschap onmogelijk maakt of dat de kinderen ongelukkig zijn met de situatie, dan is de kans groot dat de rechter inderdaad het co-ouderschap beëindigt.

Let op:
Als ouders samen het gezag hebben – wat zo is bij co-ouderschap – mag één van beide ouders niet zonder toestemming van de ander verhuizen . Dit kan namelijk betekenen dat de andere ouder de kinderen daardoor minder zal zien. Hierdoor kan het co-ouderschap in gevaar komen.

Hulp bij beëindigen co-ouderschap

Een bestaande co-ouderschapsregeling is moeilijk te veranderen of te beëindigen. Je zult met goede argumenten moeten komen om de rechter te overtuigen. Je moet echt kunnen aantonen dat de ex zich niet aan de afspraken houdt of dat de kinderen nadeel ondervinden van het co-ouderschap. Dit is best lastig en het is dan ook verstandig om een goede advocaat in te schakelen, die ervaring heeft met dit soort zaken.

Neem contact met ons op voor vrijblijvend juridisch advies als je de co-ouderschap wilt beëindigen. Wij zullen samen met jou bekijken of jouw zaak kans van slagen heeft en brengen je graag in contact met de juiste specialist.

Meer informatie