Afspraken over de omgang met jullie kinderen kun je baseren op co-ouderschap. Wat zijn de voordelen en de nadelen van co-ouderschap? En past co-ouderschap bij jullie?
Lees meerCo-ouderschap is een mooi streven. Het is fijn om de zorg en de opvoeding van de kinderen nog steeds samen te delen. Als ouders kun je elkaar ondersteunen en daarnaast is het voor de kinderen ook prettig om evenveel contact met pappa als met mamma te hebben. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer gescheiden ouders in Nederland kiezen voor co-ouderschap. Maar in sommige gevallen werkt het gewoon niet. Van goed overleg is geen sprake, afspraken worden niet nageleefd of er zijn andere discussies die het voortzetten van het co-ouderschap in de weg staan. Ook kan het zijn dat de kinderen problemen hebben met het co-ouderschap.
Dit is een vervelende situatie die je het liefste zou willen veranderen. Een andere omgangsregeling kan dan een goede oplossing zijn. Toch is het vaak lastig om een co-ouderschap te beëindigen. Denk daarom altijd van te voren goed na of co-ouderschap echt bij jullie past.
Beëindigen van co-ouderschap
Een co-ouderschap kun je niet zomaar beëindigen. Op zich is dat natuurlijk heel goed. Maar soms werkt het echt niet en is het voor alle partijen beter om dit aan te passen. Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen en zijn jullie het er allebei over eens dat het zo niet werkt? Dan mogen jullie onderling altijd een andere afspraak maken. Zorg er wel voor dat je deze afspraak ook op papier zet. Is één van de twee ouders het er niet mee eens dat het co-ouderschap wordt beëindigd. Dan wordt het een ander verhaal. In dat geval zul je naar de rechter moeten. Deze gaat bekijken of het co-ouderschap nog in het belang is van de kinderen. Kun jij aantonen dat de ex het co-ouderschap onmogelijk maakt of dat de kinderen ongelukkig zijn met de situatie, dan is de kans groot dat de rechter inderdaad het co-ouderschap beëindigt.
Hulp bij beëindigen co-ouderschap
Een bestaande co-ouderschapsregeling is moeilijk te veranderen of te beëindigen. Je zult met goede argumenten moeten komen om de rechter te overtuigen. Je moet echt kunnen aantonen dat de ex zich niet aan de afspraken houdt of dat de kinderen nadeel ondervinden van het co-ouderschap. Dit is best lastig en het is dan ook verstandig om een goede advocaat in te schakelen, die ervaring heeft met dit soort zaken.
Neem contact met ons op voor vrijblijvend juridisch advies als je de co-ouderschap wilt beëindigen. Wij zullen samen met jou bekijken of jouw zaak kans van slagen heeft en brengen je graag in contact met de juiste specialist.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Meer informatie


Bij een echtscheiding is het verplicht om een advocaat in te schakelen. Jullie moeten je wel afvragen of jullie kiezen voor een gezamenlijke advocaat of dat je allebei kiest voor een eigen advocaat.
Lees meer
Als je bij een scheiding tegenover elkaar in de rechtszaal staat, zal één van jullie winnen en de ander verliezen. De kracht van mediation is dat er geen verliezers zijn. Bij mediation probeer je alle zaken die bij een scheiding komen kijken samen te regelen met behulp van een onafhankelijke bemiddelaar: de mediator.
Lees meer
Kinderen hebben recht op omgang met beide ouders. Komen ouders er samen niet uit, dan kunnen zij omgangsbegeleiding krijgen. In een omgangshuis hebben ouders onder toezicht contact met hun kinderen.
Lees meer
In veel gezinnen wonen ook één of meerdere huisdieren. Gaan jullie uit elkaar, dan heeft dit ook gevolgen voor jullie huisdier(en). Wie blijft voor jullie hond, kat of konijn zorgen? Moet er een omgangsregeling komen? Ook een dier krijgt te maken met de gevolgen van...
Lees meer
Een echtscheidingsbemiddelaar is geen therapeut, maar een jurist die verstand heeft van communicatie. De bemiddelaar helpt jullie om samen goede afspraken te maken, waar jullie beiden achter staan.
Lees meer
Het is belangrijk om een advocaat in te schakelen waar je een alle vertrouwen in hebt. Maar hoe vind je die? Ben je op zoek naar een betrokken en goede familierecht advocaat die jou kan helpen bij je scheiding? Wij helpen je graag verder. Dagelijks spreken wij veel...
Lees meer
Wanneer de kinderen niet op een vast adres wonen of bij de andere ouder, ben je afhankelijk van de onderlinge communicatie. Wil je weten wanneer je kinderen schoolvakantie hebben, dan kun je dat hier gemakkelijk nagaan.
Lees meer
Lig je in echtscheiding en ben je op zoek naar een goede advocaat in de buurt? Echtscheiding-wijzer.nl is onderdeel van De Nationale Adviesbalie en werkt samen met in echtscheiding gespecialiseerde advocaten door heel Nederland. Vul jouw gegevens in op onderstaand...
Lees meer
Als jullie gaan scheiden, moeten jullie een omgangsregeling voor de kinderen opstellen. Jullie kinderen hebben immers recht op omgang met beide ouders. Hoe ziet een omgangsregeling er in de praktijk uit?
Lees meer