Je gaat scheiden en je hoofd loopt over van alle informatie die je kunt vinden en lezen over scheiden. Adviezen van je omgeving, boeken die je kunt lezen, het internet en alle gesprekken die je voert met vrienden en familie. Je denkt je er op voor te kunnen bereiden, maar zo makkelijk gaat dat niet. Als je het meemaakt ervaar je pas hoe het echt is en welke zaken stress opleveren. De volgende punten blijken het meest stressvol te zijn tijdens een scheiding.
Stressvolle punten scheiding
Vrouwen ervaren vaak veel stress tijdens de scheiding. Deze stress komt met name voort uit de afwikkeling met een advocaat, omgangsregeling van de kinderen, het behouden van een dak boven hun hoofd en het financiële gedeelte.
1. Scheiding middels advocaten
Veel mensen denken nog steeds dat je als vanouds met ieder een eigen advocaat tegenover elkaar zit om uit te vechten wie wat krijgt. Dit is lang niet altijd het geval. Je kan ook scheiden met een gezamenlijke advocaat of met de hulp van een mediator. Het hoeft niet altijd met ieder een eigen advocaat te zijn. Daarbij hoeft het ook niet met ruzie te gaan. Het doel is altijd om de verstandhouding goed te houden. Het belang van de kinderen staat hierbij voorop. Daarom kiezen vrouwen kiezen vaak voor een vreedzame oplossing die goed uitpakt. Mediation of een gezamenlijke advocaat kunnen helpen. Je werkt samen en je gaat met goede afspraken uit elkaar. Bovendien scheelt deze oplossing in de kosten.
2. De omgangsregeling voor kinderen
De advocaat of mediator helpt jullie bij het opstellen van een ouderschapsplan. Het is voor ouders met minderjarige kinderen verplicht deze op te stellen. In het ouderschapsplan maak je sowieso afspraken over de bezoekregeling, opvoeding en onder andere financiële zaken. Maar je bent vrij ook andere afspraken toe te voegen. Hierbij kan je denken aan afspraken over naar welke school de kinderen gaan, of je kind een oorbel mag nemen of binnen welke straal de andere ouder mag gaan wonen. Belangrijk is dat de kinderen centraal staan bij de keuzes.
3. Het dak boven je hoofd
Bij een scheiding komt vaak ook een verhuizing kijken en dat vinden vrouwen vervelend. Het liefst wil je in je eigen huis blijven. Wist je dat dit in veel gevallen mogelijk is. Wij werken samen de financiële scheidingsexperts van NBG. Zij zorgen er in de meeste gevallen voor dat iemand in zijn huis kan blijven wonen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met ze en je weet snel waar je aan toe bent en wat ze voor je kunnen betekenen.
4. De financiële afwikkeling van de echtscheiding
De man is meestal degene die thuis de financiën bijhoudt. Vrouwen zijn minder thuis in belastingaangiftes en financiële administratie. Bij een scheiding moet er financieel veel geregeld worden. Denk aan de bankrekeningen, belastingen, pensioen en verzekeringen. Daarnaast moet er gekeken worden naar de kinder- en/of partneralimentatie. Wie heeft waar recht op? En hoe lang bestaat de alimentatie? Wij maken graag een alimentatieberekening voor jou. Deze berekening kan je vervolgens opnemen in het convenant.
Zijn jullie ook op zoek naar een advocaat of mediator bij jullie in de buurt? Wij werken samen met gespecialiseerd mediators en kunnen je vrijblijvend in contact brengen voor een kennismakingsgesprek. Neem gerust contact met ons op!