“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Scheiden op tegenspraak

  • Kom je samen met je ex-partner niet uit de scheiding?
  • Dan kan scheiden op tegenspraak verstandig zijn.
  • Leg jouw situatie aan ons voor. Wij adviseren wat verstandig is en brengen je indien nodig in contact met een advocaat.
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Lees voor

Wat is scheiden op tegenspraak, wanneer krijg je ermee te maken en hoe gaat dit in zijn werk?

Je hebt besloten om te gaan scheiden. In zo’n situatie komt er heel wat op je af. Bij een echtscheiding moet er van alles geregeld worden. Wie blijft er in jullie woning, wie krijgt die peperdure bank of dat mooie antiekstuk en, nog belangrijker, wat te doen als jullie samen kinderen hebben?! Over al dit soort zaken moeten jullie afspraken maken. Het is natuurlijk heel fijn als dit allemaal vlekkeloos verloopt, maar wat nou als dat niet lukt? Weet dan in elk geval dat je zeker niet de enige bent en wij jou graag helpen.

Tip:
Bekijk ook eens ons stappenplan voor scheiden!

Een eigen advocaat

Komen jullie er in eerste instantie samen niet uit, dan zullen jullie allebei een eigen advocaat in de arm moeten nemen. In dat geval krijg je te maken met een echtscheiding op tegenspraak. Overigens betekent scheiden op tegenspraak lang niet altijd dat jullie er samen niet uitkomen. Ook als er grote belangen spelen of er een eigen bedrijf in het spel is, wordt het aangeraden om ieder een eigen advocaat in de armen te nemen. Een eigen advocaat is ook verstandig wanneer je bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden en denkt nergens recht op te hebben.

Hoe werkt het wanneer je een eigen advocaat hebt?

Wanneer je een eigen advocaat in de armen neemt, zal deze advocaat alleen jouw belangen behartigen. Jouw advocaat zal proberen de echtscheidingsafspraken uit te onderhandelen met de advocaat van je ex-partner en probeert een voor jou zo goed mogelijk resultaat te behalen. Op basis van jouw belangen en wensen maakt de advocaat een voorstel dat redelijk is. Staat het voorstel op papier en ben je tevreden? Dan wordt het voorstel naar de advocaat van jouw partner gestuurd. Jouw partner kan vervolgens met zijn/haar advocaat met een tegenvoorstel komen. Meestal lukt het de advocaten om er op deze manier alsnog samen uit te komen. Is dat niet het geval en lukt het niet om het over bepaalde dingen eens te worden, dan worden deze geschilpunten uiteindelijk voorgelegd aan de rechter. De rechter zal dan de knoop doorhakken.

Het belang van scheiden op tegenspraak.

Het belang van scheiden op tegenspraak is eenvoudig. Zoals gezegd heb je bij een scheiding op tegenspraak een eigen advocaat die alleen jouw belangen behartigt. Jouw eigen advocaat kan jou adviseren over wat in jouw persoonlijke situatie voor jou de beste keuze is. Dus niet voor jullie samen en geen rekening houdend met alle emoties die erbij komen kijken waardoor je blik soms wat vertroebeld wordt. Al met al is het advies en de hulp die jouw advocaat je geeft erop gericht om jou hier zo goed mogelijk uit te laten komen.

Soms hebben mensen het gevoel of zijn ze bang dat zij met een eigen advocaat hun partner ‘uitkleden’. Daardoor twijfelen ze of scheiden op tegenspraak wel de juiste keuze is. Herken jij jezelf hierin? Geen zorgen, want de advocaat van jouw partner zal precies hetzelfde voor hem of haar doen. Ook hoeft een scheiding op tegenspraak niet te betekenen dat het uitloopt op een vechtscheiding.

Nadelen scheiden op tegenspraak

Een echtscheiding op tegenspraak kost over het algemeen meer. Er komen twee advocaten aan te pas. Daarnaast kost het vaak meer tijd en kan je de kosten van jouw advocaat niet delen met je ex-partner. Toch is scheiden op tegenspraak in sommige gevallen een hele verstandige keuze.

Twijfel je over of het in jouw situatie verstandig is om een eigen advocaat in de arm te nemen en dus te scheiden op tegenspraak? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen jou, op basis van jouw persoonlijke situatie, adviseren. Als het nodig is brengen wij je vervolgens in contact met een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt.

Meer informatie