“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Proef vechtscheidingen rechtbank Overijssel succes

13 mei, 2019 | Juridisch, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

De rechtbank in Zwolle doet het anders. Gaan ouders scheiden dan hebben kinderen hier ook wat over te zeggen. De rechtbank verplicht ouders om afspraken te maken met hun kinderen. Deze aanpak is een proef om vechtscheidingen makkelijker te maken voor kinderen. Ondertussen worden er in driekwart van de gevallen goede afspraken gemaakt met de kinderen.

Tevreden

Rechters die te maken hebben met de nieuwe aanpak van rechtbank Overijssel zijn tevreden over de resultaten. Kinderen worden op deze manier betrokken bij de scheiding en voelen zich gehoord. “Kinderen krijgen een goed gevoel als keuzes gemaakt worden. Het kan dan gaan om de verdelingen van de weekenden, wanneer ze naar opa en oma gaan en met wie het konijn meegaat. Dit zijn zomaar wat dingen die op het formulier staan. Wij willen graag per kind uitgeschreven zien wat de wensen zijn en wat er speelt”, vertelt familierechter Hein Schröder.

Betrokken

Voor deze proef er kwam, was het vereiste dat ‘de kinderen op passende wijze betrokken’ zouden worden bij het maken van de afspraken. Dit was te vrijblijvend en te summier. Nu is er een formulier ontwikkeld dat ervoor zorgt dat kinderen echt worden gehoord. “We zien nu formulieren waarop ook staat hoe de kinderen zich voelden bij het maken van de afspraken. Er staat bijvoorbeeld op dat de oudste moest huilen, de jongste zichzelf bleef en de kinderen na het gesprek opgelucht gingen spelen. Als dit wordt aangegeven weten we dat er over is nagedacht en dat de kinderen echt zijn gehoord”.

Kindinformatie

In driekwart van de ouderschapsplannen werkt deze aanpak goed. Een kwart van de ouderschapsplannen is nog erg summier als het gaat om kindinformatie. Dit kan voor rechters een reden zijn om de ouders naar de rechtbank te roepen en te vragen naar de gesprekken. “Dan staat er bij weekendregeling dat de kinderen het wel oké vonden, bij wensen ‘geen’ en achter de vraag of er verdere opmerkingen zijn een liggend streepje. Dan kunnen we de ouders terugsturen naar de kinderen”, vertelt Schröder.

Resultaten

De officiële resultaten van de proef zullen later dit jaar bekend worden gemaakt, maar tot zover is het een succes. De kans is dan ook groot dat ook andere rechtbanken deze werkwijze over zullen nemen. Op een eenvoudige manier kunnen scheidingen adequater worden afgehandeld. “Er wordt ouders een spiegel voorgehouden, waarbij ze voor hun kinderen met de billen bloot moeten”.