“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Toestemming om op reis te gaan met je kind

13 jul, 2021 | Algemeen, Juridisch, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Op reis met je kinderen terwijl je gescheiden bent? Hebben jullie als ouders allebei het gezag over de kinderen? Dan zal je toestemming nodig hebben van de andere ouder. We hebben er allemaal zo’n zin in. Vakantie! En het mag ook weer een beetje. We kunnen naar het buitenland. Maar vergeet niet, als je met je kinderen op vakantie gaat om het Toestemmingsformulier Reizen in te vullen en mee te nemen.

Toestemming van de ex

Je bent er helemaal klaar voor. Koffers gepakt, lijstjes afgevinkt, paspoorten mee en bedenkt dan dat je misschien wel een toestemmingsformulier nodig hebt. Hoe zit dit ook al weer precies?
Als je als ouder alleen wil reizen met een minderjarig kind en je hebt het gezag gedeeld met je ex-partner, dan heb je toestemming nodig van de ex-partner. Zonder deze toestemming kan je misschien geweigerd worden op Schiphol of aan de grens. Zorg er dus voor dat je dit goed hebt geregeld!

Speciaal toestemmingsformulier

Om de toestemming te kunnen geven aan de andere ouder is er in Nederland een speciaal formulier gemaakt. Deze vul je in per kind en moet ondertekend worden door de andere ouder die het gezag met jou deelt en die niet mee reist met de kinderen. Op de toestemmingsverklaring moet ingevuld zijn waar de kinderen naar toe gaan, wanneer zij zullen vertrekken en waar zij verblijven. De contactgegevens moeten ook worden ingevuld. Je bent hiertoe verplicht als je gezag hebt. Je kunt dit formulier vinden op de website van de rijksoverheid.

Geen Schengenland?

Je moet weten dat er aan de grens altijd een controle is als je reist naar/door/vanuit een land dat géén Schengenland is. Er zijn 26 landen die behoren tot het Schengengebied. Ga je dus naar een ander land dat hier niet toe behoort, dan gelden er mogelijk andere regels voor het alleen reizen met minderjarige kinderen dan in Nederland. Misschien heb je dan dus meer nodig dan alleen het toestemmingsformulier. Controleer daarom altijd bij de ambassade of het consulaat van het land vóór de vakantie begint welke regels er gelden in dat land. Zo weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Visum regelen

Wil je een visum regelen voor de kinderen omdat je die nodig hebt om een land te betreden, dan moeten ook de beide ouders met gezag daar toestemming voor geven bij de aanvraag voor het visum.

Wat als de ex niet wil meewerken?

Heb jij geen goed contact met de ex of wil de ex niet meewerken, dan betekent dat nog niet dat je niet op vakantie kunt. Je kan namelijk vervangende toestemming vragen aan de rechter. In dat geval geeft de rechter toestemming om naar het buitenland te gaan in plaats van de ex. Heb je hier hulp bij nodig? Dan is het verstandig om advies te vragen bij een familierecht advocaat. Deze kan als het nodig is een verzoek indienen bij de rechter. Neem hiervoor gerust contact met ons op!