“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Alimentatie betalen

  • De hoogte van de alimentatie moet worden berekend.
  • Kinderalimentatie gaat voor partneralimentatie.
  • Heb jij vragen over de alimentatie of heb je hulp nodig om een bedrag af te spreken? Neem gerust even contact met ons op!
9,5
Klanten vertellen

1317 beoordelingen

Lees voor

Het bedrag aan alimentatie dat jij aan je ex moet betalen of dat jij ontvangt van je ex, wordt berekend met de Tremanormen. Rechters ontwikkelden de Tremanormen omdat in de wet niet is bepaald hoe de alimentatie moet worden berekend. Bij de berekening van de partneralimentatie en kinderalimentatie houden deskundigen rekening met:

  • Het bedrag dat de alimentatiegerechtigde nodig heeft (de behoefte).
  • Het bedrag dat de alimentatieplichtige kan betalen (de draagkracht).
Tip:
Wist je dat de alimentatie ieder jaar wordt geïndexeerd. Zo rond november wordt door de overheid bekend gemaakt met welk percentage je de alimentatie moet indexering. Zo wordt de alimentatie dus ieder jaar een klein stukje hoger. Je krijgt hier geen bericht van, dus hou dit zelf in de gaten!

Alimentatie berekenen

Het berekenen van de alimentatie is afhankelijk van veel factoren. Om alvast een indicatie te krijgen van het bedrag hebben wij op onze site een module om zelf de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen. Het is een vrij summiere berekening. Een officiële berekening kan hier iets van afwijken. Zijn er nieuwe partners en kinderen in beeld, dan kun je deze berekenmodule helaas niet gebruiken.

Maatwerk blijft in veel gevallen belangrijk en nodig. Laat je daarom altijd goed adviseren of maatwerk in jouw situatie nodig is. Globaal bestaat de berekening van alimentatie uit twee stappen:

  1. Eerst brengt de deskundige de behoefte aan alimentatie in kaart. Waar hebben de kinderen en de alimentatiegerechtigde ex-partner behoefte aan? De deskundige baseert de behoefte op de huidige levensstandaard.
  2. Vervolgens maakt de deskundige een berekening van de draagkracht van jou en je ex. Hoeveel geld hebben jullie allebei te besteden en wat blijft er over voor de alimentatie? De alimentatieplichtige betaalt overigens nooit meer alimentatie dan zijn of haar draagkracht toelaat!

Kinderalimentatie gaat voor partneralimentatie. Dit betekent dat het beschikbare geld in eerste instantie is bedoeld voor de kinderen. Is er nog draagkracht over? Dan is dat voor de ex-partner.

Let op:
Verandert er iets in jouw situatie? Dan kan dit ook invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. Betaal je bijvoorbeeld alimentatie en raak je je baan kwijt? Dan zal het bedrag aangepast moeten worden. Laat je hierbij altijd goed adviseren.
alinde remmerts

Ik maak graag een officiële alimentatie berekening voor jou!

Laat een onafhankelijke alimentatieberekening maken en ontdek wat een eerlijk bedrag is aan alimentatie.
Of bel ons voor vragen op 088-6002801
gebruikelijke belkosten

Meer informatie