Alimentatie betalen

Het bedrag aan alimentatie dat jij aan je ex moet betalen of dat jij ontvangt van je ex, wordt berekend met de Tremanormen. Rechters ontwikkelden de Tremanormen omdat in de wet niet is bepaald hoe de alimentatie moet worden berekend. Bij de berekening van de partneralimentatie en kinderalimentatie houden deskundigen rekening met:

  • Het bedrag dat de alimentatiegerechtigde nodig heeft (de behoefte).
  • Het bedrag dat de alimentatieplichtige kan betalen (de draagkracht).

Alimentatie berekenen

Het berekenen van de alimentatie is afhankelijk van veel financiële factoren. Door de vernieuwde tremanormen is het per 1 april 2013 gemakkelijker om zelf de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen. De berekening houdt rekening met het kindgebonden budget (deze wordt meegenomen in de berekening van de draagkracht van de ouder die dit budget ontvangt), de eventueel te ontvangen zorgkorting en de draagkracht van beide ouders. Het uiteindelijk te betalen / ontvangen bedrag kan door persoonlijke omstandigheden afwijken.

Maatwerk blijft in veel gevallen belangrijk en nodig. Laat je daarom altijd goed adviseren of maatwerk in jouw situatie nodig is. Globaal bestaat de berekening van alimentatie uit twee stappen:

  1. Eerst brengt de deskundige de behoefte aan alimentatie in kaart. Waar hebben de kinderen en de alimentatiegerechtigde ex-partner behoefte aan? De deskundige baseert de behoefte op de huidige levensstandaard.
  2. Vervolgens maakt de deskundige een berekening van de draagkracht van jou en je ex. Hoeveel geld heb je allebei te besteden en wat blijft er over voor de alimentatie? De alimentatieplichtige betaalt overigens nooit meer alimentatie dan zijn of haar draagkracht toelaat!

In eerste instantie is het beschikbare geld bedoeld voor de kinderen. Volgens de wet heeft kinderalimentatie immers voorrang op partneralimentatie. Als er nog geld over is, is dat voor de ex-partner.

Per 1 januari 2015 zijn er vanuit de overheid een aantal wijzigingen doorgevoerd, die reden kunnen zijn voor een herziening van de alimentatie. Zo is de belastingaftrek van de kinderalimentatie komen te vervallen (dit heeft invloed op de draagkracht van de betalende partij) en krijgen alleenstaande ouders een extra bedrag aan kindgebonden budget. De Hoge Raad heeft op 9 oktober 2015 besloten dat het kindgebonden budget moet worden meegenomen bij de berekening van de draagkracht van de ouder die dit budget ontvangt. Hierdoor is in veel gevallen een herziening van de alimentatie mogelijk. Maatwerk blijft voor de complexere situaties belangrijk. Laat je altijd goed adviseren wat in jouw situatie het verstandigste is.
LET OP:

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!