“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hypotheek krijgen na scheiding moeilijker

29 aug, 2022 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Het afsluiten van een hypotheek is sinds deze zomer een stukje moeilijker geworden. Hypotheekverstrekkers zijn na commentaar van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) een stuk voorzichtiger geworden bij het aanbieden van hypotheken aan mensen die volgens de leennormen net niet genoeg kunnen lenen voor de koop van een huis. Waar er steeds meer sprake was van maatwerk en er eigenlijk vaak wel een oplossing gevonden kon worden, is dit nu ineens een stuk lastiger. Dit is slecht nieuws voor starters, maar ook voor mensen die gaan scheiden.

Beleid aanpassen

Vorige maand kwam de AFM tot de conclusie dat de criteria die hypotheekaanbieders gebruiken te wensen over lieten. Om te hoge leningen te voorkomen riep de AFM op om het beleid aan te passen. Hypotheekverstrekkers geven hier nu gehoor aan en worden strenger, maar dit heeft wel tot gevolg dat bepaalde groepen moeilijker aan een hypotheek kunnen komen. Er wordt strenger getoetst en dit heeft de nodige gevolgen. Waar het voorheen meestal geen probleem was om een beetje af te wijken van de norm, is dat nu geen optie meer.

Geen concrete eisen

Het probleem zit hem vooral in het feit dat veel hypotheekverstrekkers eigenlijk geen hele concrete eisen stelden bij het verstrekken van een hypotheek. In veel bedrijfsregels staat bijvoorbeeld dat een hypotheek “structureel betaalbaar” of “bestendig” moet zijn. Dit is dermate vaag dat je er alle kanten mee op kan. Voor medewerkers was het hierdoor moeilijk te beoordelen wat betaalbaarheid of bestendigheid precies inhield. Dit soort open formuleringen zorgde ervoor dat er mee mogelijk was. Nu de hypotheekrente stijgt, grijpt de AFM in.

Crisis

Los van de brief van de AFM speelt ook de economische crisis waar we in zitten een grote rol. Hypotheekverstrekkers zijn nu strenger om te voorkomen dat mensen straks hun betalingsverplichtingen niet meer na kunnen komen. Ergens logisch, maar dit betekent wel dat veel mensen de deksel op de neus krijgen.

Overnemen huis na scheiding

Ook mensen die gaan scheiden zullen te maken krijgen met de strengere toetsing. Waar je eerder misschien gemakkelijk de hypotheek zelf op naam zou kunnen krijgen, wordt dat ineens een stuk lastiger. En ga je op zoek naar een andere woning, dan krijg je los van de woning schaarste dus ook te maken met een strengere hypotheekverstrekker. Dit maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Tip:
Gelukkig zijn er nog steeds hypotheekverstrekkers die met je meedenken en goed weten wat er allemaal komt kijken bij een scheiding. Wil jij een vrijblijvend hypotheekadvies over jouw situatie? Neem dan eens contact op met NBG. Zij zijn gespecialiseerd in echtscheidingen. Hierdoor is er bij NBG vaak meer mogelijk dan bij anderen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan en ze helpen je met het vinden van een oplossing!