Scheiden en belasting

Voor de Belastingdienst ben je gescheiden / geen fiscale partners meer wanneer je niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staat en het verzoek tot echtscheiding is gedaan. Als je gescheiden bent, heb je geen fiscaal partnerschap meer en dus geen gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten. Jij en je partner moeten dan ieder afzonderlijk belastingaangifte doen. Je kunt er ook voor kiezen om in het jaar van de scheiding nog wel fiscale partners te zijn. Je mag dan in de belastingaangifte inkomsten en aftrekposten verdelen. De manier waarop jullie deze verdeling maken, kan van invloed zijn op de belasting die je betaalt of terugkrijgt. Iedere verdeling mag, als het totaal maar op 100% uitkomt. Vraag je financieel adviseur om advies.

Aftrekposten

In het algemeen kun je ervan uitgaan dat kosten die je moet maken voor het verkrijgen van partneralimentatie, aftrekbaar zijn voor de belasting.

Welke kosten zijn niet aftrekbaar?

De kosten van de echtscheidingsprocedure op zich zijn niet aftrekbaar. Kosten die verbonden zijn aan het betalen of herzien van een alimentatieplicht, mag de alimentatiebetaler ook niet opgeven als aftrekpost. En stel dat je ex-partner zich verweert tegen een alimentatieplicht, dan zijn de kosten daarvan niet aftrekbaar. Ontvang je partneralimentatie, dan wordt dat gezien als inkomen en daar moet je dus belasting over betalen.

Kinderalimentatie wordt door de Belastingdienst niet als inkomen gezien. Kosten die jij maakt om kinderalimentatie te verkrijgen, zijn dus niet aftrekbaar. Ontvang je als ouder kinderalimentatie, dan hoeft je daar geen belasting over te betalen.

Welke kosten zijn wel aftrekbaar?

Betaal je partneralimentatie aan je ex-partner, dan mag de alimentatiebetaler dat als aftrekpost opvoeren voor de inkomstenbelasting. De partneralimentatie moet daarvoor wel zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of door de rechter zijn bepaald.

De kosten die de alimentatie-ontvanger maakt voor het verkrijgen, verhogen of behouden van de partneralimentatie zijn ook voor de belasting aftrekbaar. Je moet dan denken aan de proceskosten en de kosten voor de juridische hulp die je hebt ingeschakeld. Het is dus belangrijk dat je advocaat op zijn facturen duidelijk aangeeft welke tijd hij waaraan besteed heeft. Je kunt immers een deel van die factuur aftrekken. En moet je bijvoorbeeld kosten maken voor de incasso van de alimentatie? Die kosten zijn ook aftrekbaar.

De ouder die kinderalimentatie betaalt, heeft vanaf januari 2015 geen recht meer op belastingaftrek. Voor 2015 ging deze belastingaftrek alleen op wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldeed en je kind niet in eigen levensonderhoud kon voorzien.

Per 1 januari 2015 komt de alimentatieplichtige niet meer in aanmerking voor fiscale aftrek!
LET OP:

Heffingskortingen

Heffingskortingen zijn kortingen op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie heb je recht op deze kortingen. Ga je scheiden, dan heeft dat gevolgen voor je heffingskortingen. Enkele kortingen waarmee je te maken krijgt, zijn de algemene heffingskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Informeer bij een specialist welke kortingen in jouw situatie gelden of juist komen te vervallen door de scheiding.

Toeslagen

Als je toeslagen ontvangt en gaat scheiden, dan zullen de toeslagen ook veranderen. Ook kan het zijn dat je na de scheiding ineens recht hebt op meer toeslagen. Op www.toeslagen.nl kunt u precies bekijken hoe jouw situatie eruit komt te zien. Een van de toeslagen is het kindgebonden budget. Dit is de enige toeslag die ook rechtstreeks invloed heeft op de berekening van de alimentatie.

 

 

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!